Diviakom sa darí, neboja sa sídlisk ani ciest

Diviaky lákajú aj šupky z ovocia a zeleniny, suchý chlieb či rožky, ktorými chcú ľudia žijúci na okraji lesa kŕmiť srnky.

Diviaky schádzajú nižšie k obydliam.(Zdroj: ARCHÍV SME)

BRATISLAVA. Diviakom v okolí Bratislavy sa v súčasnosti darí, túlajú sa po sídliskách, problémy však môžu spôsobiť aj vodičom, ak sa dostanú na cesty.

Ako agentúru SITA informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár, vlani sa v Bratislavskom kraji stalo 14 dopravných nehôd spôsobených zrážkou so zverou, jedna osoba sa pri nich ľahko zranila.

Lesy: Diviaky majú ideálne podmienky

Podľa riaditeľa Mestských lesov Bratislava Vladimíra Kutku diviaky majú v Malých Karpatoch ideálne životné podmienky, a preto ich je viac ako v minulosti.

Spôsobuje to dostatok bukových či dubových porastov, miest na úkryt, mierne zimy i veľká prispôsobivosť diviakov. Ako dodal, diviakom sa u nás darí tiež preto, že v tejto oblasti nemajú dostatok prirodzených predátorov. Odvahu diviakom dodávajú nepriamo aj ľudia, ktorí bývajú pod lesom.

Ako informoval Kutka, ľudia na okraj lesa vyhadzujú šupky z ovocia a zeleniny, suché rožky či chlieb, aby tak nakŕmili srnky. To však nájdu skôr diviaky a na miesto sa potom vracajú.

Podľa Kutku má však Bratislava špecifickú polohu a z veľkej časti susedí s lesom, ktorý nie je možné oplotiť. " Je teda prirodzené, že ku kontaktom so zverou dochádza," vysvetlil Kutka.

Plán lovu

Mestské lesy Bratislava každý rok vypracujú plán chovu a lovu diviakov. Ak ich množstvo prevyšuje normu, zvieratá sú zaradené do odstrelu.

"Tohtoročný stav určený na odstrel bol naplnený, no požiadali sme lesný úrad o mimoriadny odstrel, ktorý sa úspešne realizuje," uviedol Kutka.

Poľovníci na diviakov poľujú individuálne alebo spoločnými poľovačkami. Ako informoval zástupca riaditeľa Mestských lesov Bratislava Rudolf Ivičič, v poľovnom revíri Lesopark bolo v tejto sezóne naplánovaných osem spoločných poľovačiek, poľovalo sa štyrikrát. Na dospelé diviaky môžu poľovať od 16. júla do 31. decembra, na mláďatá a jednoročné jedince po celý rok. Ako dodal, diviaky je možné loviť aj v noci, počas splnu mesiaca.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 14 693
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 928
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 445
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 463
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 8 921
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 563
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 058
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 978