BRATISLAVA. Na Primaciálnom námestí sa začali dnes Jahodové dni
. Po kulinárskom špargľovom projekte z mája si tam milovníci dobrého jedla a najmä ovocia môžu teraz pochutnať na delikatesách a nápojoch z jahôd. Obľúbené a zdravé ovocie dáva Bratislavčanom a návštevníkom mesta príležitosť dopriať si napríklad divinový guláš, jahodové gule či cisársky trhanec s jahodami.
Na návštevníkov kulinárskeho festivalu čakajú aj jahodové zákusky, rôzne jahodové kokteily či jahodový shake.
"Pripravujeme hlavne zmrzlinu vyrobenú pomocou tekutého dusíka. Dávame tam čerstvé jahody aj upravené, trošku povarené s cukrom, aby to malo lepšiu chuť," povedal Róbert Šaradin z cateringovej spoločnosti Sharkam. "Ten tekutý dusík to robí v momente, je to veľmi rýchle. Tá zmrzlina sa nekazí, ale je to na rýchle použitie, samozrejme," dodal na margo pochúťky z molekulárnej kuchyne konateľ firmy, s ktorou bratislavská samospráva organizuje podujatie pre gurmánov.
Trhanec skoro 4 eurá
Podľa Šaradina bude najväčším hitom trojdňových Jahodových dní cisársky trhanec. "To si hocikto doma nerobí, málokto to aj pozná a je to také tradičné jedlo a veľmi zaujímavé."
Jana, ktorá prišla trhanec ochutnať, vraví, že je pridrahý. "Dať za taký kúsok skoro štyri eurá? Kilo jahôd kúpim za štyri eurá."
Umenie v ovocí
Letnú kulinársku sezónu na Primaciálnom námestí ozvláštňuje svojim dielami aj Tomáš Vida, majster sveta v fruitcarvingu (dekoračné vyrezávanie do ovocia), carvingu sa venuje už deväť rokov.
"Toto umenie pochádza z Thajska, majú to tam ako národnú záležitosť. Už malé deti sa tam učia vyrezávať na školách," prezradil mladý Bratislavčan, ktorý púta pozornosť svojimi kreáciami. Pôsobivé dekorácie dokáže vytvoriť z asi každej zeleniny a ovocia, jahody nie sú výnimkou.
"Každý sa pýta, že či sa dá z jahody vyrezávať. Dá sa, dajú sa robiť rôzne ruže do jahôd, dokonca sám dekorujem rôzne trojposchodové torty na svadby, kde sa používajú práve tieto jahodové ruže," dodal s úsmevom carvinista.
Ako Tomáš vytvára svoje umenie, môžu návštevníci Jahodových dní pozorovať počas freestyle šou. Live prípravu jedál a nápojov z jahôd si gurmáni môžu užiť každý deň do 20.00 hodiny. S jahodovými špecialitami sa rozlúčia v sobotu 30. júna večer.
Pred jahodami mesto ponúkalo špargľu
Vyrezávanie do ovocia.
FOTO - SITA
Autor: lut