Na jahody! Do zajtra na Primaciálne námestie

Hitom trojdňového kulinárskeho festivalu má byť cisársky trhanec. Ľuďom sa vidí drahý.

Jahodové dni sa končia zajtra.(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Na Primaciálnom námestí sa začali dnes Jahodové dni

. Po kulinárskom špargľovom projekte z mája si tam milovníci dobrého jedla a najmä ovocia môžu teraz pochutnať na delikatesách a nápojoch z jahôd. Obľúbené a zdravé ovocie dáva Bratislavčanom a návštevníkom mesta príležitosť dopriať si napríklad divinový guláš, jahodové gule či cisársky trhanec s jahodami.

Na návštevníkov kulinárskeho festivalu čakajú aj jahodové zákusky, rôzne jahodové kokteily či jahodový shake.

"Pripravujeme hlavne zmrzlinu vyrobenú pomocou tekutého dusíka. Dávame tam čerstvé jahody aj upravené, trošku povarené s cukrom, aby to malo lepšiu chuť," povedal Róbert Šaradin z cateringovej spoločnosti Sharkam. "Ten tekutý dusík to robí v momente, je to veľmi rýchle. Tá zmrzlina sa nekazí, ale je to na rýchle použitie, samozrejme," dodal na margo pochúťky z molekulárnej kuchyne konateľ firmy, s ktorou bratislavská samospráva organizuje podujatie pre gurmánov.

Trhanec skoro 4 eurá

Podľa Šaradina bude najväčším hitom trojdňových Jahodových dní cisársky trhanec. "To si hocikto doma nerobí, málokto to aj pozná a je to také tradičné jedlo a veľmi zaujímavé."

Jana, ktorá prišla trhanec ochutnať, vraví, že je pridrahý. "Dať za taký kúsok skoro štyri eurá? Kilo jahôd kúpim za štyri eurá."

Umenie v ovocí

Letnú kulinársku sezónu na Primaciálnom námestí ozvláštňuje svojim dielami aj Tomáš Vida, majster sveta v fruitcarvingu (dekoračné vyrezávanie do ovocia), carvingu sa venuje už deväť rokov.

"Toto umenie pochádza z Thajska, majú to tam ako národnú záležitosť. Už malé deti sa tam učia vyrezávať na školách," prezradil mladý Bratislavčan, ktorý púta pozornosť svojimi kreáciami. Pôsobivé dekorácie dokáže vytvoriť z asi každej zeleniny a ovocia, jahody nie sú výnimkou.

"Každý sa pýta, že či sa dá z jahody vyrezávať. Dá sa, dajú sa robiť rôzne ruže do jahôd, dokonca sám dekorujem rôzne trojposchodové torty na svadby, kde sa používajú práve tieto jahodové ruže," dodal s úsmevom carvinista.

Ako Tomáš vytvára svoje umenie, môžu návštevníci Jahodových dní pozorovať počas freestyle šou. Live prípravu jedál a nápojov z jahôd si gurmáni môžu užiť každý deň do 20.00 hodiny. S jahodovými špecialitami sa rozlúčia v sobotu 30. júna večer.

jahody_res.jpg

Vyrezávanie do ovocia.

FOTO - SITA

dni_res.jpg

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  2. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  3. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  4. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  5. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  10. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 785
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 965
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 205
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 353
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 321
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 921
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 628
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 578
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 466
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 865

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop