BRATISLAVA. Už veľký biely stan uprostred Primaciálneho námestia predznamenával, že v meste sa niečo deje. Potvrdzoval to aj menší zástup ľudí v stane, ktorí tu vo štvrtok čakali na prvý obed v rámci špargľových dní.
Na výber sú tri jedlá (3,50; 4 a 5 eur) a ako polievka špargľový krém s domácimi krutónmi.
Akcia v centre Bratislavy sa začala vo štvrtok a potrvá až do sobotného večera. Kulinárske podujatie organizuje samospráva s cateringovou spoločnosťou Sharkan.
Vyvážame, no pre nás dovážame
Hoci Slovensko vraj patrí k najväčším vývozcom špargle, v našich obchodoch často vidíme túto zeleninu z dovozu. Inak tomu nebolo ani na bratislavských špargľových dňoch, na stolíkoch ležala špargľa z Maďarska.
„Máme tu špargľu od nášho dodávateľa, firmy Metro, nemôžem za to odkiaľ nakupujú, keďže partner zo Slovenska neprejavil záujem o spoluprácu,“ hovorí Róbert Šaradin, konateľ firmy Sharkan.
Podobnú kulinársku akciu chcú v Bratislave s mestom organizovať pravidelne raz za štvrťrok. Venujú ju vždy jedlám zo sezónnych surovín. „Chceme poukázať na to, že najkvalitnejšie jedlo sa dá pripraviť len zo sezónnych surovín, teraz je sezóna špargle, v lete bude zas sezóna ovocia.“
Na jeseň má byť gastro podujatie spojené s jedlami z tekvice a hríbov, v zime to zas bude zabíjačka.
Kto nechce jesť špargľu alebo pozerať hokej, nech príde na Dobrý trh - viac o trhu čítaj tu.
Recepty vraj tajiť nebudú
Biely stan so špargľovými jedlami má v sobotu otvárať o 11-tej, fungovať má podľa Šaradina až do 22-hej.
Organizátor prisľúbil, že recepty na špargľové jedlá nebudú tajné, na papieroch ich vraj rozdajú na tunajšie stolíky.
Na pitie ponúkajú víno, minerálku, čapované pivo a kofolu.
Kuchár na špargľových dňoch.
FOTO SME - LUCIA TKÁČIKOVÁ