Minulý rok prišlo na festival 18.000 ľudí. Tento rok organizátori veria, že dosiahnu číslo 20.000.
BRATISLAVA. Kuchári z rôznych kútov Slovenska odišli na tri dni zo svojich prevádzok, aby na bratislavskom hrade ukázali, čo vedia.
Najväčší piknik v meste pod názvom Slovak Food Festival však ponúkne nielen slovenskú kuchyňu a prezentáciu rôznych regiónov, ale aj peruánske jedlá či sushi. Jeho tretí ročník dnes popoludní oficiálne otvorili.
Súťažiť budú aj v otváraní ustríc
Zaujímavé vône, špecifické chute, cukrovinky, pralinky, víno, domáce lokše, husacina, steaky, suši, dary mora aj strukoviny. Všetko, čo ku kvalitnej gastronómii patrí, nájdu Bratislavčania v exteriéri hradu až do nedele 27. mája. Stačí si len kúpiť festivalové lístky, ktoré sú oficiálnym platidlom a môže sa začať ochutnávať.
Na tohtoročných gurmánskych hodoch je 56 vystavovateľov. "Niektorí majú aj niekoľko stánkov. Napríklad zeleninári ich majú osem. Predávajú čerstvú zeleninu, je to niečo ako malá Miletička," uviedla pre TASR organizátorka festivalu Martina Luknárová. Okrem jedla však čakajú na návštevníkov aj barmanské a gurmánske šou či súťaž v otváraní ustríc.
Po úspešnom nultom ročníku Majstrovstiev Slovenska v otváraní ustríc sa tento rok uskutoční prvý ročník, v ktorom budú profesionálni kuchári otvárať 30 ustríc typu Belon používaných aj na európskom a svetovom šampionáte. Na svoje si však v poslednú májovú sobotu prídu aj diváci - správne otvorené ustrice totiž poputujú do hľadiska na ochutnávku.
Sily si zmerajú aj profesionáli
Profesionálov budú môcť návštevníci sledovať počas finále československej súťaže Primerba Cup 2012 o najlepšieho kuchára, ktorú vyhlásili už 12. marca. Zo súťažiacich postupne vzišlo 20 finalistov, pričom polovica z nich je z Česka a polovica zo Slovenska.
Ich úlohou bude pripraviť v časovom limite 2,5 hodiny polievku a teplé hlavné jedlo s prílohou. Finalisti budú musieť pripraviť 6 porcií z vlastných surovín vrátane jednej povinnej, ktorou je králik. Hodnotiť ich budú dve odborné poroty - prvá z nich bude bodovať praktické schopnosti súťažiacich na pracovisku a hygienu, druhá odborná porota bude senzoricky hodnotiť súťažné menu.
Tešiť sa však môžu aj rodiny s deťmi. "Bude tu nafukovací stan, ktorý práve chystáme. V sobotu a v nedeľu je tu tiež škola remesiel, kde si môžu deti vyrobiť šperky alebo veci z hliny," priblížila Luknárová. Svoje kulinárske umenie predvedú okrem kuchárov aj novinári. V nedeľu od 14.00 h totiž odštartuje súťaž médií. "Chystá sa ich súťažiť desať," dodala organizátorka.
Ľudia môžu ochutnať rôzne jedlá.
FOTO - SITA
Všetko na jednom mieste
Na dnešnom slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj bratislavský primátor Milan Ftáčnik. "Ak by ste chceli absolvovať túto ponuku, ktorú teraz máte na jednom mieste, strávili by ste tým niekoľko dní, možno týždňov," poznamenal.
Primátor poznamenal, že oproti minulému roku, kedy festivalu hrozil dážď a bolo pri otvorení pomerne málo ľudí, sa tentoraz podujatie celkom rozbehlo. "Verím, že v popoludňajších hodinách a predovšetkým zajtra a pozajtra ich tu bude veľa a že budú mať vystavovatelia čo robiť, aby ich obslúžili," dodal Ftáčnik, ktorý je zástancom delenej stravy. Na otázku, čo by si najradšej dal, odpovedal, že "pravdepodobne lokšu aj s nejakou kačacinkou".
Minulý rok prišlo na festival 18.000 ľudí. Tento rok Luknárová verí, že dosiahnu číslo 20.000.
Neodmysliteľnou súčasťou festivalu sú deti, pre ktoré organizátori pripravili tvorivé dielne Školy remesiel ÚĽUV (rezbárska dielňa, drotárska dielňa, detská paličkovaná čipka, maľba na sklo, hrnčiarska dielňa), detské ihrisko a skákací hrad, maskota včielku pre dobrú náladu a besedu s odborníkom na zdravú výživu Igorom Bukovským.
Vstup na festival je voľný. Návštevníci si budú môcť kúpiť festivalové lístky v minimálnej hodnote 6 eur (5 kusov),
ktoré budú následne vymieňať za jednotlivé jedlá a produkty z ponuky. Moderátorom akcie je opäť Peter Justin Topolský.
Bratislava má dva food festivaly, ďalší sa odohráva v Medickej záhrade. Viac tu:
Na hrade je viac ako 50 stánkov.
FOTO - SITA