SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

V Medickej sa hoduje, začal Gurmán Fest

Špeciality z 26 reštaurácií ponúka v Medickej záhrade festival gastronómie, predviesť sa prídu aj svetoví šéfkuchári

Búrka bola v prvý deň festivalu "na spadnutie". Nakoniec však do hrncov nenapršaloBúrka bola v prvý deň festivalu "na spadnutie". Nakoniec však do hrncov nenapršalo (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Chuťovky z 26 reštaurácií ponúka v Medickej záhrade Gurmán Fest, predviesť sa prídu aj svetoví šéfkuchári

BRATISLAVA. Špeciality slovenskej, českej, ale aj peruánskej, škótskej, japonskej, gruzínskej či mexickej gastronómie servírujú od dnešného poludnia v Medickej záhrade, kde sa začal Gurmán Fest. Jeho tretí ročník potrvá až do nedele.

Ako chutí v Bratislave

"Chceme ukázať všetky chute Bratislavy," hovorí organizátor Radoslav Nackin. Počas troch dní sa na festivale vystrieda 26 reštaurácií, 52 šéfkuchárov a traja špičkoví šéfkuchári, celkovo z deviatich krajín sveta.

V piatok mohli Bratislavčania "odkukať" kuchárske finty napríklad od šéfkuchára roka Mariána Fila či kuchára - zabávača Vojtecha Artza.

"Tak vám zopakujem ten recept. Viete vôbec, čo varíme? Lebo ja som už zabudol. Píšte si, prosím vás, lebo to sa už nikde nedozviete," vtipkoval Artz. Jeho šou ako obvykle nechýbal "ohnivý záver". "S takýmto drahým alkoholom flambovať," krčil plecami.

"Títo šéfkuchári vymýšľajú stále nové a nové špeciality a kombinácie chutí," tvrdí organizátor.

V Life Cooking Aréne bude "čarovať" aj Čech Pavel Pospíšil, známy kritickým pohľadom na bratislavské reštaurácie, v sobotu sa chystá aj Gabriele Feliciani z Talianska či Damien Thuries z Francúzska. DSC_4203_res.jpg

V piatok varil aj bývalý hokejista, dnes šéfkuchár Marcel Ihnačák

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Špeciality z rôznych kútov

Návštevníci tak v piatok ochutnávali šunkovú terinu s chrenovou penou ako predjedlo, kura tandoori s marhuľovým čatní ako hlavné jedlo a somloi halušky ako dezert. V stánkoch však pútali pozornosť nielen rôzne špeciality, napríklad z Peru, ale aj "klasika" - sviečková a makové šuľance. To všetko zapíjali dobrým vínom. "Najviac ide ružové," konštatovali v jednom zo stánkov.

Prvý deň prilákal stovky Bratislavčanov. A kým mnohí si pochvaľovali, niektorí sa sťažovali, že porcie sú malé. Hlavné jedlo totiž vyšlo na tri gurmány - platidlá festivalu, čo je viac ako tri eurá.

"Sú to tretinkové, alebo polovičné porcie, pretože sú degustačné porcie. Tu sa najete, keď ochutnáte tri - štyri reštaurácie. Je cieľom, aby ste prechutnali všetky tie reštaurácie," tvrdí organizátor Nackin.

DSC_4486_res.jpg

Najväčšou exotikou tohto ročníka je peruánska kuchyňa

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Súťaž i piknik

V sobotu je na programe súťaž médií v pečení palaciniek. Porote bude predsedať známy bratislavský palacinkár, Frédéric Miskiewicz. V prvý víkendový deň tiež bude z Medickej rozvoniavať pečený prešporský vôl.

Nedeľa by zase mala byť v znamení pikniku. "Chceme, aby prišli celé rodiny, navarené je habadej, deky budeme požičiavať," hovorí Nackin.

Na vlaňajšom ročníku varili kuchári z 29 bratislavských reštaurácií. Do Medickej záhrady prilákali 12 000 návštevníkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 096
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 057
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 842
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 812
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 726
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 10 371
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 604
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 600
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 358
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 145
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu