SME
Sobota, 28. marec, 2020 | Meniny má Soňa

V Medickej sa hoduje, začal Gurmán Fest

Špeciality z 26 reštaurácií ponúka v Medickej záhrade festival gastronómie, predviesť sa prídu aj svetoví šéfkuchári

Búrka bola v prvý deň festivalu "na spadnutie". Nakoniec však do hrncov nenapršaloBúrka bola v prvý deň festivalu "na spadnutie". Nakoniec však do hrncov nenapršalo (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Chuťovky z 26 reštaurácií ponúka v Medickej záhrade Gurmán Fest, predviesť sa prídu aj svetoví šéfkuchári

BRATISLAVA. Špeciality slovenskej, českej, ale aj peruánskej, škótskej, japonskej, gruzínskej či mexickej gastronómie servírujú od dnešného poludnia v Medickej záhrade, kde sa začal Gurmán Fest. Jeho tretí ročník potrvá až do nedele.

Ako chutí v Bratislave

"Chceme ukázať všetky chute Bratislavy," hovorí organizátor Radoslav Nackin. Počas troch dní sa na festivale vystrieda 26 reštaurácií, 52 šéfkuchárov a traja špičkoví šéfkuchári, celkovo z deviatich krajín sveta.

V piatok mohli Bratislavčania "odkukať" kuchárske finty napríklad od šéfkuchára roka Mariána Fila či kuchára - zabávača Vojtecha Artza.

"Tak vám zopakujem ten recept. Viete vôbec, čo varíme? Lebo ja som už zabudol. Píšte si, prosím vás, lebo to sa už nikde nedozviete," vtipkoval Artz. Jeho šou ako obvykle nechýbal "ohnivý záver". "S takýmto drahým alkoholom flambovať," krčil plecami.

"Títo šéfkuchári vymýšľajú stále nové a nové špeciality a kombinácie chutí," tvrdí organizátor.

V Life Cooking Aréne bude "čarovať" aj Čech Pavel Pospíšil, známy kritickým pohľadom na bratislavské reštaurácie, v sobotu sa chystá aj Gabriele Feliciani z Talianska či Damien Thuries z Francúzska. DSC_4203_res.jpg

V piatok varil aj bývalý hokejista, dnes šéfkuchár Marcel Ihnačák

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Špeciality z rôznych kútov

Návštevníci tak v piatok ochutnávali šunkovú terinu s chrenovou penou ako predjedlo, kura tandoori s marhuľovým čatní ako hlavné jedlo a somloi halušky ako dezert. V stánkoch však pútali pozornosť nielen rôzne špeciality, napríklad z Peru, ale aj "klasika" - sviečková a makové šuľance. To všetko zapíjali dobrým vínom. "Najviac ide ružové," konštatovali v jednom zo stánkov.

Prvý deň prilákal stovky Bratislavčanov. A kým mnohí si pochvaľovali, niektorí sa sťažovali, že porcie sú malé. Hlavné jedlo totiž vyšlo na tri gurmány - platidlá festivalu, čo je viac ako tri eurá.

"Sú to tretinkové, alebo polovičné porcie, pretože sú degustačné porcie. Tu sa najete, keď ochutnáte tri - štyri reštaurácie. Je cieľom, aby ste prechutnali všetky tie reštaurácie," tvrdí organizátor Nackin.

DSC_4486_res.jpg

Najväčšou exotikou tohto ročníka je peruánska kuchyňa

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Súťaž i piknik

V sobotu je na programe súťaž médií v pečení palaciniek. Porote bude predsedať známy bratislavský palacinkár, Frédéric Miskiewicz. V prvý víkendový deň tiež bude z Medickej rozvoniavať pečený prešporský vôl.

Nedeľa by zase mala byť v znamení pikniku. "Chceme, aby prišli celé rodiny, navarené je habadej, deky budeme požičiavať," hovorí Nackin.

Na vlaňajšom ročníku varili kuchári z 29 bratislavských reštaurácií. Do Medickej záhrady prilákali 12 000 návštevníkov.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  2. "Škoda riskovať!"
  3. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  4. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  5. Nestarnú, ale dozrievajú
  6. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  7. Expert radí: Najväčším nepriateľom pri investovaní sú emócie
  8. Madeira je rajom pre milovníkov prírody
  9. KORONAVÍRUS: Päť rád na bezpečné bankovanie
  10. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám?
  1. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  2. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  3. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  4. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  5. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. Odpad ako bezpečnostné riziko v období koronavírusovej pandémie
  8. Quarantine reading: Explore Slovakia from home
  9. Do seniorov sa oplatí investovať
  10. Aj napriek koronavírusu vyrážajú farmári na polia
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 36 799
  2. "Škoda riskovať!" 15 105
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 774
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 13 371
  5. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 099
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 9 943
  7. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 527
  8. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 8 950
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 8 662
  10. Staráte sa o chorého člena rodiny? Na toto máte nárok 7 830