V Medickej sa hoduje, začal Gurmán Fest

Špeciality z 26 reštaurácií ponúka v Medickej záhrade festival gastronómie, predviesť sa prídu aj svetoví šéfkuchári

Búrka bola v prvý deň festivalu "na spadnutie". Nakoniec však do hrncov nenapršalo(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Chuťovky z 26 reštaurácií ponúka v Medickej záhrade Gurmán Fest, predviesť sa prídu aj svetoví šéfkuchári

BRATISLAVA. Špeciality slovenskej, českej, ale aj peruánskej, škótskej, japonskej, gruzínskej či mexickej gastronómie servírujú od dnešného poludnia v Medickej záhrade, kde sa začal Gurmán Fest. Jeho tretí ročník potrvá až do nedele.

Ako chutí v Bratislave

"Chceme ukázať všetky chute Bratislavy," hovorí organizátor Radoslav Nackin. Počas troch dní sa na festivale vystrieda 26 reštaurácií, 52 šéfkuchárov a traja špičkoví šéfkuchári, celkovo z deviatich krajín sveta.

V piatok mohli Bratislavčania "odkukať" kuchárske finty napríklad od šéfkuchára roka Mariána Fila či kuchára - zabávača Vojtecha Artza.

"Tak vám zopakujem ten recept. Viete vôbec, čo varíme? Lebo ja som už zabudol. Píšte si, prosím vás, lebo to sa už nikde nedozviete," vtipkoval Artz. Jeho šou ako obvykle nechýbal "ohnivý záver". "S takýmto drahým alkoholom flambovať," krčil plecami.

"Títo šéfkuchári vymýšľajú stále nové a nové špeciality a kombinácie chutí," tvrdí organizátor.

V Life Cooking Aréne bude "čarovať" aj Čech Pavel Pospíšil, známy kritickým pohľadom na bratislavské reštaurácie, v sobotu sa chystá aj Gabriele Feliciani z Talianska či Damien Thuries z Francúzska. DSC_4203_res.jpg

V piatok varil aj bývalý hokejista, dnes šéfkuchár Marcel Ihnačák

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Špeciality z rôznych kútov

Návštevníci tak v piatok ochutnávali šunkovú terinu s chrenovou penou ako predjedlo, kura tandoori s marhuľovým čatní ako hlavné jedlo a somloi halušky ako dezert. V stánkoch však pútali pozornosť nielen rôzne špeciality, napríklad z Peru, ale aj "klasika" - sviečková a makové šuľance. To všetko zapíjali dobrým vínom. "Najviac ide ružové," konštatovali v jednom zo stánkov.

Prvý deň prilákal stovky Bratislavčanov. A kým mnohí si pochvaľovali, niektorí sa sťažovali, že porcie sú malé. Hlavné jedlo totiž vyšlo na tri gurmány - platidlá festivalu, čo je viac ako tri eurá.

"Sú to tretinkové, alebo polovičné porcie, pretože sú degustačné porcie. Tu sa najete, keď ochutnáte tri - štyri reštaurácie. Je cieľom, aby ste prechutnali všetky tie reštaurácie," tvrdí organizátor Nackin.

DSC_4486_res.jpg

Najväčšou exotikou tohto ročníka je peruánska kuchyňa

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Súťaž i piknik

V sobotu je na programe súťaž médií v pečení palaciniek. Porote bude predsedať známy bratislavský palacinkár, Frédéric Miskiewicz. V prvý víkendový deň tiež bude z Medickej rozvoniavať pečený prešporský vôl.

Nedeľa by zase mala byť v znamení pikniku. "Chceme, aby prišli celé rodiny, navarené je habadej, deky budeme požičiavať," hovorí Nackin.

Na vlaňajšom ročníku varili kuchári z 29 bratislavských reštaurácií. Do Medickej záhrady prilákali 12 000 návštevníkov.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 722
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 566
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 271
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 044
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 734
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 558
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 339
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 868
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 619
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 994

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop