SME

Klasické jedálne nevymizli, skôr naopak

Nie všetci ľudia sa s pribú­dajúcimi fast foodmi vzdali domáckejšieho typu stravy. Rôzne ľudové jedálne a bufety, aj exotické, majú stále svojich verných zákazníkov. Zaujímalo nás, či je pre ne americký typ rýchleho občerstvenia priveľkou konkurenciou.

Tradičná jedáleň v tržnici na Trnavskom mýte pripomína podobné podniky spred 20 rokov. Na obed je tu plno, zákazníci si objednávajú držkovú či maďarský guláš. Okrem tradičných receptov ich sem lákajú aj ľudové ceny.Tradičná jedáleň v tržnici na Trnavskom mýte pripomína podobné podniky spred 20 rokov. Na obed je tu plno, zákazníci si objednávajú držkovú či maďarský guláš. Okrem tradičných receptov ich sem lákajú aj ľudové ceny. (Zdroj: SME – MILAN DAVID)

V centre mesta stále pribúdajú fast foody, ktoré si ľudia spájajú s typickými hamburgermi, hranolčekmi či bagetami v celofáne. Rýchle jedlo však môže byť oveľa zábavnejšie, aj keď možno podobne nezdravé. Okrem prvotnej funkcie – naplniť žalúdok bez dlhého čakania, sa dá premeniť na exkurziu do rôznych kultúr a sociálnych skupín.

Zastavený čas

Lahôdky, bufety nastojato alebo jedálne s klasickou ponukou majonézových šalátov, držkovej či rezňov majú svojich zákazníkov rovnako ako pred 20 rokmi. Tak ako sa až na malé dekoratívne úpravy nezmenili jedlá, zachovali si svoj štýl aj interiéry niektorých podnikov.

„Vývar, čiernohorský rezeň,“ vyvoláva pani za jedným koncom pultu jedálne, ktorá je v trž­nici na Trnavskom mýte. Na druhom konci je výčap, čapujú tam pivo a vydávajú alkohol v malých kalíškoch. Pohár piva má pred sebou takmer každý hosť. Je obed a je tu plno. Medzi robotníkmi v zafŕkaných pracovných odevoch sa tu občas mihne aj postava v obleku a kravate.

„Poprosím si filé a z tohto šalátu,“ ukazuje muž v rade na pochúťku za sklom. Ako na výstave sú tam tiež klobásky, henri vajce, kus mäsa, ktorý ceduľka označuje ako podbradok, a huspenina.

Výdajnú časť od kuchyne oddeľuje čosi ako obývačková stena, ktorej poličky zdobia porcelánové šáločky a neodmysliteľné keksy – horalky. V televízii so stíšeným zvukom akoby naschvál hrajú film z 80. rokov. Atmosféru zamrznutého času ruší len súčasná hudba z rádia.

Domáca kuchyňa

„Obedujem tu často, kuchyňa je ako domáca a stále pomerne lacná,“ hovorí muž, ktorý si dal menu za necelú stovku.

„Ľuďom stále chutia tradičné jedlá,“ hovorí Dušan Kraus z vedenia jedálne. „U nás si najradšej dávajú pikantný maďarský gulášik, pečený bôčik s kapustou a dobré domáce knedle. Máme aj jedlá bez mäsa, napríklad vyprážaný syr, aby si každý mohol vybrať.“

Kraus hovorí, že zákazníkov sem ťahajú aj oškvarkové pagáče. „Vraj sú najlepšie v Bratislave, držia sa nám tak do pol jednej.“ Otvorené je už od šiestej a držkovú či kapustovú polievku tu podávajú ako desiatu.

Placky aj halušky nastojato

Ďalší raj občerstvenia, ktoré tvorí hlavne mäso, je v pozdĺžnych drevených búdach v areáli tržnice na Miletičovej.

Na viacerých zákazníkoch vidno, že rýchle jedlo dopĺňali aj rýchlym pitím. Jedia tu hlavne robotníci, ale aj ľudia z tržnice. Sú tiež takí, ktorí prichádzajú preto, že len tu dostanú svoju obľúbenú lahôdku. „Takéto placky nikde inde nezoženiem,“ pochvaľuje si žena v strednom veku pred jedným z okienok, kde sa je vonku nastojato.

Obed cez okienko si spolu s manželom kupuje aj Bratislavčanka Edit. „Placky majú lepšie vedľa, tu si dávam vyprážané filé v žemli, máme to už overené.“ So sebou si ešte nechajú zabaliť halušky. „Pracujeme v pizzerii, toto je pre nás príjemná zmena.“

Edit vysvetľuje, že to je hlavný dôvod, prečo tu jedia. „Nie je to v tom, že by tu bolo lacnejšie. Len za hlavné jedlo zaplatíte do sto korún, inde máte celé menu za 70.“

Ide hlavne mäso a knedle

V ďalšom podniku v bludisku drevených stavieb podávajú jedlo vo vnútri. Ak chce niekto jesť naozaj lacno, môže si dať praženicu za 15 korún alebo deci redbullu za päť korún. Segedínsky guláš je už za 75, menu s hlavným jedlom a polievkou za 80 korún.

„U nás jedia hlavne robotníci,“ hovorí pani za pultom. „Naj­častejšie chcú mäso a knedle, potrebujú sa poriadne najesť. Chodia už ráno na párky, klobásy, údené koleno.“ Najviac zákazníkov majú okolo jedenástej, robotníci vedú aj v nedeľu.

Zdravšie a bez mäsa

Okolo 11.00 pred obedom sa pred jedálňou Vegetka na Laurinskej začne tvoriť rad ľudí, ktorí tu často pravidelne prichádzajú na jedlá z obilnín, zeleniny, zemiakov aj cestovín.

„Nie som vegetarián, ale veľmi mi tu chutí, vystojím si aj rad a nesťažujem sa,“ hovorí starší pán, ktorý stojí ešte pred zavretými dverami. Jedlá stoja okolo 70 korún, v cene je už aj šalát. Polievka je za 18, dve deci bylinkového čaju za tri koruny.

„Niekedy sa mi nechce čakať a prídem až okolo druhej, lenže to už sú často tie najlepšie jedlá vypredané,“ hovorí mladá žena, ktorá pracuje v centre.

Výber na Obchodnej

Od jedného fast foodu k druhému je to na Obchodnej ulici len zopár krokov. Medzi tými s mastnými jedlami sú aj podniky, kde sa bez problémov najedia vyznávači zdravého stravovania.

Strukovinová polievka, ryža, teplé zeleninové jedlo, šalát, omáčka čatní a chuťovka zo zeleniny, korenín a múky – to je menu, ktoré v rôznych denných obmenách ponúka vegetariánska reštaurácia Góvinda. Vchod do nej treba trošku hľadať medzi natesnanými vývesnými štítmi okolitých obchodov. Vstup vedie do podzemia, jedlo sa objednáva pri pulte.

„Nehnevajte sa, nemám čas,“ hovorí muž, ktorý napĺňa taniere. „Som tu sám, stále prichádzajú zákazníci.“ Tí sa potichu zhovárajú alebo jedia mlčky, obkolesení tlmenými farbami a takmer nečujnými rozhovormi od ďalších stolov.

Ďalším zdravším typom má byť fast food Mr. Kebab, podľa stránky obedovat.sk prvý originálny turecký kebab na Slovensku. Manažér Firat Yasir hovorí, že tento stánok je súčasťou medzinárodnej siete, založenej na franchise systéme, radi by sa stali niečím ako McDonalds.

„Rozdiel oproti ostatným kebabom je vo vysokej kvalite surovín a podmienkach predaja.“ Dodáva, že ďalšia pobočka je v Košiciach alebo v Maďarsku. Všetky obchody sú rovnako ladené a zásobované.

„K najobľúbenejším patrí pita kebab – kuracie mäso balené do arabského chleba so šalátom. Ale máme ponuku aj pre vegetariánov, napríklad falafel, placky alebo zum–zum, čo sú syrovo zemiakové taštičky.“

Ľudia, ktorí nemajú na obed veľa času, ale dávajú prednosť zelenine a ľahkému mäsu, si na Obchodnej môžu vybrať s niekoľkých ázijských bistier, hlavné jedlá tam stoja okolo 50 až 60 korún, polievka asi 35 korún. V bežnej čínskej reštaurácii tiež jedlo zabalia so sebou, ale ceny sú najmenej dvojnásobné.

Pirôžky

Na konci Obchodnej ulice sa pri okienku s pirôžkami pristavujú ľudia už niekoľko rokov. Nezvykne tu stáť dlhý rad, ale zákazníci prichádzajú priebežne, predavačka sa nestíha nudiť. Hovorí, že každý deň predávajú pirôžky s inou náplňou – makovo-lekvárové, orechové, tva­rohové. Na otázku, prečo je to tak, odpovedať nevedela. Dodala len, že ich pripravujú podľa špeciálneho receptu.


Koľko to stojí

l Vegetariánska jedáleň

Polievka sedliacka – 17

Tofu pikantné, ryža naturál, miešaný šalát – 74,50

Šťava jablková (1 dcl) – 10


l Ázijské bistro

Grilované stehno – 50

Jarné závitky – 50

Ostrokyslá polievka – 35


l Trh Miletičova

Segedínsky guláš – 30

Zemiakové placky – 12

Cigánska pečienka – 30


(Uvedené ceny sú v korunách.)

V okienkach pozdĺžnych drevených budov na tržnici Miletičova si ľudia kupujú hlavne zemiakové placky, tie tu môžu dostať aj s ná­plňou. Predávajú tu aj halušky.

FOTO SME – MILAN DAVID

Zdravo sa dá najesť vo vegetariánskej jedálni na Laurinskej ulici. Každý deň tu ľudia čakajú ešte pred jej otvorením, naobed už rad siaha až po koniec budovy.

FOTO SME – MILAN DAVID

Predajňa pirôžkov je na konci Obchodnej ulice už odnepamäti, každý deň tu ponúkajú pirôžky s odlišnou náplňou.

FOTO SME – MILAN DAVID

Ľuďom stále chutia tradičné jedlá. Najradšej si dávajú pikantný maďarský guláš, pečený bôčik s ka­pustou a dobré domáce knedle.

Dušan Kraus, jedáleň v tržnici na Trnavskom mýte

Tradičná jedáleň v tržnici na Trnavskom mýte pripomína podobné podniky spred 20 rokov. Na obed je tu plno, zákazníci si objednávajú držkovú či maďarský guláš. Okrem tradičných receptov ich sem lákajú aj ľudové ceny.

FOTO SME – MILAN DAVID
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  2. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  3. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  4. V púpave je všetko, čo potrebujete
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  6. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  8. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  1. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  2. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  3. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  4. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  5. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  6. V púpave je všetko, čo potrebujete
  7. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  8. dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 243
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 11 565
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 7 629
  4. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 925
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 5 446
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 568
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 3 374
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 2 640
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  2. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  3. Irena Šimuneková: Čriepky z Bratislavy - Keď utícha ruch veľkomesta...
  4. Radko Mačuha: Ako fénix z popola.
  5. Radko Mačuha: Praskliny na Bratislavskom hrade.
  6. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  7. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  8. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 106 881
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 38 709
  3. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 388
  4. Pavol Burda: Podržtaška naveky 34 361
  5. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 165
  6. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 694
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 414
  8. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 18 416
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU
SkryťZatvoriť reklamu