K Devínu neodmysliteľne patrí ríbezľové víno. Avšak pivnice Aloisa Sonntaga, vďaka ktorým sa toto ovocné víno stalo fenoménom, boli viac ako dve desaťročia neprístupné.
Preto nečakaná ponuka, ktorú dostal Augustín Mrázik, hlavný iniciátor zachovania ríbezľovej tradície v Devíne, na odkúpenie týchto pivníc spolu s priľahlým domom, bola nesmierne lákavá. Rozhodovanie však, vzhľadom na zanedbaný stav areálu, nebolo vôbec jednoduché. Nakoniec sa však rozhodol, vzhľadom na históriu spojenú s týmto miestom, pivnice kúpiť a obnoviť výrobu ríbezláku, historické pivnice využívať na ochutnávky a vybudovať tu aj malé múzeum Devína.
„Je to až neuveriteľné, ale presne po sto rokov od vzniku tradície devínskeho ríbezláku sa kruh uzatvára a ríbezlák sa vracia do „svojich“ pivníc,“ hovorí Mrázik.
Presne pred sto rokmi
V Devíne sa hroznové víno vyrábalo od nepamäti. Vykopávky dokazujú pestovanie viniča a výrobu hrozna už v časoch, keď toto územie obývali Kelti, približne 2 storočia pred naším letopočtom.
Ale slávna história ríbezľového vína sa začala až v 20. rokoch minulého storočia. V tom čase, po zániku Rakúsko-Uhorska v roku 1918, miestni pestovatelia ríbezlí prišli o svoje trhy a dokonca ich nechávali aj schnúť na koreni. Dovtedy vozili ríbezle denne loďami do Viedne.