SME
Utorok, 7. december, 2021 | Meniny má AmbrózKrížovkyKrížovky

V Devíne obnovujú slávu ,,ríbezláka"

Ríbezľový Devín: Ríbezle na každý spôsob – od burčiaka cez víno až po koláče alebo džem Ríbezľové víno patrí neodmysliteľne k Devínu. Lenže po zmene režimu ríbezle takmer zmizli zo svahov Devínskej Kobyly a ríbezľové víno z devínskych pivníc. Našťastie k najhoršiemu nedošlo a po počiatočnom úpadku vyrába ríbezľové víno opäť čoraz viac Devínčanov.

(Zdroj: Foto - Augustín Mrázik)

DEVÍN. Devín si svoju slávnu ríbezľovú históriu pripomenie v sobotu, 16.7., na podujatí Ríbezľový Devín. Návštevníci na ňom budú môcť ochutnať aj kúpiť  si ríbezle na všetky možné spôsoby.

Ríbezle a Devín

V Devíne sa hroznové víno vyrábalo od nepamäti. Vykopávky dokazujú pestovanie viniča a výrobu hrozna už v časoch, keď na tomto území žili Kelti, čo je približne 2. storočie pred naším letopočtom.

Ale slávna história ríbezľového vína sa začala až v 20. rokoch minulého storočia. V tom čase, do zániku Rakúsko-Uhorska v roku 1918, miestni pestovatelia ríbezlí prišli o svoje trhy a dokonca ich nechávali aj vyschnúť. Dovtedy však vozili ríbezle denne loďami do Viedne. No a v tom čase prišiel miestny obyvateľ Alois Sonntag s myšlienkou vyrábať z ríbezlí víno. Vo veľkom. Dovtedy totiž Devínčania ríbezľové víno vyrábali len v malých množstvách pre vlastnú spotrebu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Bol to odvážny podnikateľský počin, ktorý vyšiel,“ povedal Augustín Mrázik, hlavný iniciátor zachovania ríbezľovej tradície v Devíne.

„Ríbezľové víno je neobvyklé, pri kvalitnej výrobe si zachová charakteristickú chuť ríbezlí a z ovocných vín je svojimi vlastnosťami najbližšie k hroznovým vínam,“ povedal Mrázik. V 19. storočí, keď bol v Európe nedostatok vína pre skazu viniča voškami, sa začalo ríbezľové víno používať ako náhrada za hroznové.

Fenomenálny ríbezlák

Devínsky ,,ríbezlák" sa stal fenoménom. Vyrábal sa z červených ríbezlí a malého množstva čiernych ríbezlí, ktoré vínu dodávali farbu a plnosť. Prežil aj kolektivizáciu, keď miestne JRD prebralo jeho výrobu. Posledný raz mu hrozil zánik, keď roľnícke družstvo skončilo výrobu tak hroznového, ako aj ríbezľového vína.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrázik, ktorý sa do Devína prisťahoval v 1982, sa najprv snažil presvedčiť priateľov a známych v Devíne, aby sa chopili iniciatívy.

„Keď sa však samotnej výroby ríbezľového vína nikto nechytal, videl som, že ak nemáme ostať len pri slovách, musím sa toho chopiť sám,“ povedal Mrázik.

A tak s pomocou priateľa Otta Zmelíka, ktorý patril k vtedajším dvom ,,hlavným" výrobcom ríbezľového vína v Devíne, začal v roku 2007 vyrábať ríbezľové víno. Proces výroby je podobný ako pri výrobe červeného vína, len je náročnejší na ručnú prácu. Rozdiel je tiež v tom, že červené vína sa dorábajú počas chladných jesenných dní a ríbezľové počas júlových horúčav.

Keďže výsledkom bolo bežné, sladké červené víno, Mrázik začal svoje ríbezľové víno vyrábať riadeným kvasením pri nízkej teplote. Výsledkom je ríbezľové víno s vyšším obsahom alkoholu, až 14 percent.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrázik, ako aj ďalší výrobcovia v Devíne, teraz vyrábajú celú škálu ríbezľových vín. Od klasického „ríbezláka“ po suché, polosuché a polosladké víno. Ale aj špeciality ako víno čisto z červených, čiernych alebo bielych ríbezlí či fortifikované víno (napríklad portské).

Starostka Devína Ľubica Kolková víta snahu miestnych vinárov.

„Pri masívnom úbytku plôch na pestovanie viniča i ríbezlí je to neľahká úloha, viem, že ríbezle sa stávajú doslova nedostatkovým tovarom,“ povedala Kolková. Devín si okrem zachovania tradícií sľubuje aj podporu turistického ruchu.

Ríbezľový Devín

Myšlienkou zorganizovať festival venovaný ríbezliam – podobne ako slávia Dni zelá v Stupave či slávnosti marhulí v rakúskom údolí Wachau, sa v Devíne zaoberali už dávno. Lenže predstavy, ako by tento deň mal vyzerať, prekonávali možnosti Devína, ktorý sa už od roku 2005 nachádza v nútenej správe. Preto návrh Bratislavského okrášľovacieho spolku spoluzorganizovať toto podujatie podľa Kolkovej uvítali.

„Devínsky ,,ríbezlák" je špecifikum v celoslovenskom kontexte,“ povedal výkonný riaditeľ spolku Maroš Mačuha. Práve podobné tematické festivaly v zahraničí boli pre nich inšpiráciou ako rozvíjať turistický ruch v takýchto lokalitách na myšlienke lokálnej gastronómie.

Festival Ríbezľový Devín sa bude konať v sobotu 16. 7. pod Devínskym hradom. Návštevníci na ňom budú môcť ochutnať, alebo si kúpiť ríbezľové vína, ríbezľový burčiak, džemy, sirupy, ríbezľové koláče, zmrzlinu, ako aj samotné ríbezle. Súčasťou podujatia budú aj vystúpenia hudobných skupín, Piknik pána Sonntaga, swingová tančiareň, či medzinárodná prehliadka historických bicyklov a umenia jazdy na nich.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  2. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  4. Získaj náskok pred štartom
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  6. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  7. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás
  8. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  9. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  10. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  3. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  4. Budúcnosť je v komplexnej ponuke financovania a v digitalizácii.
  5. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu?
  6. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  7. Darujte predplatné SME.sk a vyhrajte
  8. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  9. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  10. Nadácia Orange podporí digitálne zručnosti učiteľov a žiakov
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 19 221
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 11 495
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 6 363
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 316
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 4 680
  6. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 4 107
  7. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 679
  8. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 508
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 188
  10. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 830
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  2. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  3. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  4. Matej Vagač: Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
  5. Anton Sládek: Bratislava - budova bývalej sociálnej poisťovne na Bezručovej - interiér
  6. Anton Sládek: Bratislava - Klemensova ulica
  7. Anton Sládek: Príjemné detaily na Radlinského ulici
  8. Martin Pekár: Prečo limit 130 km/h život v Bratislave nezlepší
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 314
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 040
  3. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 932
  4. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 702
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 430
  6. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 005
  7. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 869
  8. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 532
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Zatvoriť reklamu