DEVÍN. Devín si svoju slávnu ríbezľovú históriu pripomenie v sobotu, 16.7., na podujatí Ríbezľový Devín. Návštevníci na ňom budú môcť ochutnať aj kúpiť si ríbezle na všetky možné spôsoby.
Ríbezle a Devín
V Devíne sa hroznové víno vyrábalo od nepamäti. Vykopávky dokazujú pestovanie viniča a výrobu hrozna už v časoch, keď na tomto území žili Kelti, čo je približne 2. storočie pred naším letopočtom.
Ale slávna história ríbezľového vína sa začala až v 20. rokoch minulého storočia. V tom čase, do zániku Rakúsko-Uhorska v roku 1918, miestni pestovatelia ríbezlí prišli o svoje trhy a dokonca ich nechávali aj vyschnúť. Dovtedy však vozili ríbezle denne loďami do Viedne. No a v tom čase prišiel miestny obyvateľ Alois Sonntag s myšlienkou vyrábať z ríbezlí víno. Vo veľkom. Dovtedy totiž Devínčania ríbezľové víno vyrábali len v malých množstvách pre vlastnú spotrebu.
„Bol to odvážny podnikateľský počin, ktorý vyšiel,“ povedal Augustín Mrázik, hlavný iniciátor zachovania ríbezľovej tradície v Devíne.
„Ríbezľové víno je neobvyklé, pri kvalitnej výrobe si zachová charakteristickú chuť ríbezlí a z ovocných vín je svojimi vlastnosťami najbližšie k hroznovým vínam,“ povedal Mrázik. V 19. storočí, keď bol v Európe nedostatok vína pre skazu viniča voškami, sa začalo ríbezľové víno používať ako náhrada za hroznové.
Fenomenálny ríbezlák
Devínsky ,,ríbezlák" sa stal fenoménom. Vyrábal sa z červených ríbezlí a malého množstva čiernych ríbezlí, ktoré vínu dodávali farbu a plnosť. Prežil aj kolektivizáciu, keď miestne JRD prebralo jeho výrobu. Posledný raz mu hrozil zánik, keď roľnícke družstvo skončilo výrobu tak hroznového, ako aj ríbezľového vína.
Mrázik, ktorý sa do Devína prisťahoval v 1982, sa najprv snažil presvedčiť priateľov a známych v Devíne, aby sa chopili iniciatívy.
„Keď sa však samotnej výroby ríbezľového vína nikto nechytal, videl som, že ak nemáme ostať len pri slovách, musím sa toho chopiť sám,“ povedal Mrázik.
A tak s pomocou priateľa Otta Zmelíka, ktorý patril k vtedajším dvom ,,hlavným" výrobcom ríbezľového vína v Devíne, začal v roku 2007 vyrábať ríbezľové víno. Proces výroby je podobný ako pri výrobe červeného vína, len je náročnejší na ručnú prácu. Rozdiel je tiež v tom, že červené vína sa dorábajú počas chladných jesenných dní a ríbezľové počas júlových horúčav.
Keďže výsledkom bolo bežné, sladké červené víno, Mrázik začal svoje ríbezľové víno vyrábať riadeným kvasením pri nízkej teplote. Výsledkom je ríbezľové víno s vyšším obsahom alkoholu, až 14 percent.
Mrázik, ako aj ďalší výrobcovia v Devíne, teraz vyrábajú celú škálu ríbezľových vín. Od klasického „ríbezláka“ po suché, polosuché a polosladké víno. Ale aj špeciality ako víno čisto z červených, čiernych alebo bielych ríbezlí či fortifikované víno (napríklad portské).
Starostka Devína Ľubica Kolková víta snahu miestnych vinárov.
„Pri masívnom úbytku plôch na pestovanie viniča i ríbezlí je to neľahká úloha, viem, že ríbezle sa stávajú doslova nedostatkovým tovarom,“ povedala Kolková. Devín si okrem zachovania tradícií sľubuje aj podporu turistického ruchu.
Ríbezľový Devín
Myšlienkou zorganizovať festival venovaný ríbezliam – podobne ako slávia Dni zelá v Stupave či slávnosti marhulí v rakúskom údolí Wachau, sa v Devíne zaoberali už dávno. Lenže predstavy, ako by tento deň mal vyzerať, prekonávali možnosti Devína, ktorý sa už od roku 2005 nachádza v nútenej správe. Preto návrh Bratislavského okrášľovacieho spolku spoluzorganizovať toto podujatie podľa Kolkovej uvítali.
„Devínsky ,,ríbezlák" je špecifikum v celoslovenskom kontexte,“ povedal výkonný riaditeľ spolku Maroš Mačuha. Práve podobné tematické festivaly v zahraničí boli pre nich inšpiráciou ako rozvíjať turistický ruch v takýchto lokalitách na myšlienke lokálnej gastronómie.
Festival Ríbezľový Devín sa bude konať v sobotu 16. 7. pod Devínskym hradom. Návštevníci na ňom budú môcť ochutnať, alebo si kúpiť ríbezľové vína, ríbezľový burčiak, džemy, sirupy, ríbezľové koláče, zmrzlinu, ako aj samotné ríbezle. Súčasťou podujatia budú aj vystúpenia hudobných skupín, Piknik pána Sonntaga, swingová tančiareň, či medzinárodná prehliadka historických bicyklov a umenia jazdy na nich.