SME

V Devíne obnovujú slávu ,,ríbezláka"

Ríbezľový Devín: Ríbezle na každý spôsob – od burčiaka cez víno až po koláče alebo džem Ríbezľové víno patrí neodmysliteľne k Devínu. Lenže po zmene režimu ríbezle takmer zmizli zo svahov Devínskej Kobyly a ríbezľové víno z devínskych pivníc. Našťastie k najhoršiemu nedošlo a po počiatočnom úpadku vyrába ríbezľové víno opäť čoraz viac Devínčanov.

(Zdroj: Foto - Augustín Mrázik)

DEVÍN. Devín si svoju slávnu ríbezľovú históriu pripomenie v sobotu, 16.7., na podujatí Ríbezľový Devín. Návštevníci na ňom budú môcť ochutnať aj kúpiť  si ríbezle na všetky možné spôsoby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ríbezle a Devín

V Devíne sa hroznové víno vyrábalo od nepamäti. Vykopávky dokazujú pestovanie viniča a výrobu hrozna už v časoch, keď na tomto území žili Kelti, čo je približne 2. storočie pred naším letopočtom.

Ale slávna história ríbezľového vína sa začala až v 20. rokoch minulého storočia. V tom čase, do zániku Rakúsko-Uhorska v roku 1918, miestni pestovatelia ríbezlí prišli o svoje trhy a dokonca ich nechávali aj vyschnúť. Dovtedy však vozili ríbezle denne loďami do Viedne. No a v tom čase prišiel miestny obyvateľ Alois Sonntag s myšlienkou vyrábať z ríbezlí víno. Vo veľkom. Dovtedy totiž Devínčania ríbezľové víno vyrábali len v malých množstvách pre vlastnú spotrebu.

SkryťVypnúť reklamu

„Bol to odvážny podnikateľský počin, ktorý vyšiel,“ povedal Augustín Mrázik, hlavný iniciátor zachovania ríbezľovej tradície v Devíne.

„Ríbezľové víno je neobvyklé, pri kvalitnej výrobe si zachová charakteristickú chuť ríbezlí a z ovocných vín je svojimi vlastnosťami najbližšie k hroznovým vínam,“ povedal Mrázik. V 19. storočí, keď bol v Európe nedostatok vína pre skazu viniča voškami, sa začalo ríbezľové víno používať ako náhrada za hroznové.

Fenomenálny ríbezlák

Devínsky ,,ríbezlák" sa stal fenoménom. Vyrábal sa z červených ríbezlí a malého množstva čiernych ríbezlí, ktoré vínu dodávali farbu a plnosť. Prežil aj kolektivizáciu, keď miestne JRD prebralo jeho výrobu. Posledný raz mu hrozil zánik, keď roľnícke družstvo skončilo výrobu tak hroznového, ako aj ríbezľového vína.

SkryťVypnúť reklamu

Mrázik, ktorý sa do Devína prisťahoval v 1982, sa najprv snažil presvedčiť priateľov a známych v Devíne, aby sa chopili iniciatívy.

„Keď sa však samotnej výroby ríbezľového vína nikto nechytal, videl som, že ak nemáme ostať len pri slovách, musím sa toho chopiť sám,“ povedal Mrázik.

A tak s pomocou priateľa Otta Zmelíka, ktorý patril k vtedajším dvom ,,hlavným" výrobcom ríbezľového vína v Devíne, začal v roku 2007 vyrábať ríbezľové víno. Proces výroby je podobný ako pri výrobe červeného vína, len je náročnejší na ručnú prácu. Rozdiel je tiež v tom, že červené vína sa dorábajú počas chladných jesenných dní a ríbezľové počas júlových horúčav.

Keďže výsledkom bolo bežné, sladké červené víno, Mrázik začal svoje ríbezľové víno vyrábať riadeným kvasením pri nízkej teplote. Výsledkom je ríbezľové víno s vyšším obsahom alkoholu, až 14 percent.

SkryťVypnúť reklamu

Mrázik, ako aj ďalší výrobcovia v Devíne, teraz vyrábajú celú škálu ríbezľových vín. Od klasického „ríbezláka“ po suché, polosuché a polosladké víno. Ale aj špeciality ako víno čisto z červených, čiernych alebo bielych ríbezlí či fortifikované víno (napríklad portské).

Starostka Devína Ľubica Kolková víta snahu miestnych vinárov.

„Pri masívnom úbytku plôch na pestovanie viniča i ríbezlí je to neľahká úloha, viem, že ríbezle sa stávajú doslova nedostatkovým tovarom,“ povedala Kolková. Devín si okrem zachovania tradícií sľubuje aj podporu turistického ruchu.

Ríbezľový Devín

Myšlienkou zorganizovať festival venovaný ríbezliam – podobne ako slávia Dni zelá v Stupave či slávnosti marhulí v rakúskom údolí Wachau, sa v Devíne zaoberali už dávno. Lenže predstavy, ako by tento deň mal vyzerať, prekonávali možnosti Devína, ktorý sa už od roku 2005 nachádza v nútenej správe. Preto návrh Bratislavského okrášľovacieho spolku spoluzorganizovať toto podujatie podľa Kolkovej uvítali.

„Devínsky ,,ríbezlák" je špecifikum v celoslovenskom kontexte,“ povedal výkonný riaditeľ spolku Maroš Mačuha. Práve podobné tematické festivaly v zahraničí boli pre nich inšpiráciou ako rozvíjať turistický ruch v takýchto lokalitách na myšlienke lokálnej gastronómie.

Festival Ríbezľový Devín sa bude konať v sobotu 16. 7. pod Devínskym hradom. Návštevníci na ňom budú môcť ochutnať, alebo si kúpiť ríbezľové vína, ríbezľový burčiak, džemy, sirupy, ríbezľové koláče, zmrzlinu, ako aj samotné ríbezle. Súčasťou podujatia budú aj vystúpenia hudobných skupín, Piknik pána Sonntaga, swingová tančiareň, či medzinárodná prehliadka historických bicyklov a umenia jazdy na nich.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  2. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  3. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  5. Na Marka oharka do jarka
  6. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 18 989
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 942
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 9 134
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 368
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 814
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 098
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 688
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 490
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 753
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 320
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 154
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 673
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 197
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 11 950
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 555
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu