SME
Pondelok, 20. marec, 2023 | Meniny má Víťazoslav

V Devíne obnovujú slávu ,,ríbezláka"

Ríbezľový Devín: Ríbezle na každý spôsob – od burčiaka cez víno až po koláče alebo džem Ríbezľové víno patrí neodmysliteľne k Devínu. Lenže po zmene režimu ríbezle takmer zmizli zo svahov Devínskej Kobyly a ríbezľové víno z devínskych pivníc. Našťastie k najhoršiemu nedošlo a po počiatočnom úpadku vyrába ríbezľové víno opäť čoraz viac Devínčanov.

(Zdroj: Foto - Augustín Mrázik)

DEVÍN. Devín si svoju slávnu ríbezľovú históriu pripomenie v sobotu, 16.7., na podujatí Ríbezľový Devín. Návštevníci na ňom budú môcť ochutnať aj kúpiť  si ríbezle na všetky možné spôsoby.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ríbezle a Devín

V Devíne sa hroznové víno vyrábalo od nepamäti. Vykopávky dokazujú pestovanie viniča a výrobu hrozna už v časoch, keď na tomto území žili Kelti, čo je približne 2. storočie pred naším letopočtom.

Ale slávna história ríbezľového vína sa začala až v 20. rokoch minulého storočia. V tom čase, do zániku Rakúsko-Uhorska v roku 1918, miestni pestovatelia ríbezlí prišli o svoje trhy a dokonca ich nechávali aj vyschnúť. Dovtedy však vozili ríbezle denne loďami do Viedne. No a v tom čase prišiel miestny obyvateľ Alois Sonntag s myšlienkou vyrábať z ríbezlí víno. Vo veľkom. Dovtedy totiž Devínčania ríbezľové víno vyrábali len v malých množstvách pre vlastnú spotrebu.

SkryťVypnúť reklamu

„Bol to odvážny podnikateľský počin, ktorý vyšiel,“ povedal Augustín Mrázik, hlavný iniciátor zachovania ríbezľovej tradície v Devíne.

„Ríbezľové víno je neobvyklé, pri kvalitnej výrobe si zachová charakteristickú chuť ríbezlí a z ovocných vín je svojimi vlastnosťami najbližšie k hroznovým vínam,“ povedal Mrázik. V 19. storočí, keď bol v Európe nedostatok vína pre skazu viniča voškami, sa začalo ríbezľové víno používať ako náhrada za hroznové.

Fenomenálny ríbezlák

Devínsky ,,ríbezlák" sa stal fenoménom. Vyrábal sa z červených ríbezlí a malého množstva čiernych ríbezlí, ktoré vínu dodávali farbu a plnosť. Prežil aj kolektivizáciu, keď miestne JRD prebralo jeho výrobu. Posledný raz mu hrozil zánik, keď roľnícke družstvo skončilo výrobu tak hroznového, ako aj ríbezľového vína.

SkryťVypnúť reklamu

Mrázik, ktorý sa do Devína prisťahoval v 1982, sa najprv snažil presvedčiť priateľov a známych v Devíne, aby sa chopili iniciatívy.

„Keď sa však samotnej výroby ríbezľového vína nikto nechytal, videl som, že ak nemáme ostať len pri slovách, musím sa toho chopiť sám,“ povedal Mrázik.

A tak s pomocou priateľa Otta Zmelíka, ktorý patril k vtedajším dvom ,,hlavným" výrobcom ríbezľového vína v Devíne, začal v roku 2007 vyrábať ríbezľové víno. Proces výroby je podobný ako pri výrobe červeného vína, len je náročnejší na ručnú prácu. Rozdiel je tiež v tom, že červené vína sa dorábajú počas chladných jesenných dní a ríbezľové počas júlových horúčav.

Keďže výsledkom bolo bežné, sladké červené víno, Mrázik začal svoje ríbezľové víno vyrábať riadeným kvasením pri nízkej teplote. Výsledkom je ríbezľové víno s vyšším obsahom alkoholu, až 14 percent.

SkryťVypnúť reklamu

Mrázik, ako aj ďalší výrobcovia v Devíne, teraz vyrábajú celú škálu ríbezľových vín. Od klasického „ríbezláka“ po suché, polosuché a polosladké víno. Ale aj špeciality ako víno čisto z červených, čiernych alebo bielych ríbezlí či fortifikované víno (napríklad portské).

Starostka Devína Ľubica Kolková víta snahu miestnych vinárov.

„Pri masívnom úbytku plôch na pestovanie viniča i ríbezlí je to neľahká úloha, viem, že ríbezle sa stávajú doslova nedostatkovým tovarom,“ povedala Kolková. Devín si okrem zachovania tradícií sľubuje aj podporu turistického ruchu.

Ríbezľový Devín

Myšlienkou zorganizovať festival venovaný ríbezliam – podobne ako slávia Dni zelá v Stupave či slávnosti marhulí v rakúskom údolí Wachau, sa v Devíne zaoberali už dávno. Lenže predstavy, ako by tento deň mal vyzerať, prekonávali možnosti Devína, ktorý sa už od roku 2005 nachádza v nútenej správe. Preto návrh Bratislavského okrášľovacieho spolku spoluzorganizovať toto podujatie podľa Kolkovej uvítali.

„Devínsky ,,ríbezlák" je špecifikum v celoslovenskom kontexte,“ povedal výkonný riaditeľ spolku Maroš Mačuha. Práve podobné tematické festivaly v zahraničí boli pre nich inšpiráciou ako rozvíjať turistický ruch v takýchto lokalitách na myšlienke lokálnej gastronómie.

Festival Ríbezľový Devín sa bude konať v sobotu 16. 7. pod Devínskym hradom. Návštevníci na ňom budú môcť ochutnať, alebo si kúpiť ríbezľové vína, ríbezľový burčiak, džemy, sirupy, ríbezľové koláče, zmrzlinu, ako aj samotné ríbezle. Súčasťou podujatia budú aj vystúpenia hudobných skupín, Piknik pána Sonntaga, swingová tančiareň, či medzinárodná prehliadka historických bicyklov a umenia jazdy na nich.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Katka so vzácnym ochorením: Rozhodla som sa, že deti mať nebudem
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zľavy z odvodov, zmrazená cena potravín
  4. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  5. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  6. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach
  7. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť
  8. Tipuj dedinský futbal online a vyhraj zájazd na Ligu majstrov
  1. Spoločnosť AGEL SK a VŠZaSP podpísali zmluvu o spolupráci
  2. Čo všetko potrebujete vedieť, ak chcete tehlovú fasádu
  3. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  4. Nový e-book od BaseLinker Kompletný sprievodca po marketplacoch
  5. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  6. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  7. Verve services - upratovacia firma, ktorá vznikla z nuly
  8. Kedy s dieťaťom prvýkrát k zubárovi? Odpoveď vás prekvapí
  1. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 13 454
  2. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 12 710
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 872
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 8 888
  5. Jednoznačný recept na úspech? Buďte pripravení prispôsobiť sa 7 700
  6. Aké sú NAJ slovenské chute? Prezradili ich známi výrobcovia 5 517
  7. Získajte peniaze pre zelený projekt. K dispozícii je 250-tisíc 2 414
  8. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 394
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  2. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  3. Metropolitný inštitút Bratislavy: Umenie vo verejnom priestore by nemali nahrádzať vyprázdnené atrakcie
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  5. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  6. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  7. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  8. Róbert Thomas: Budíček! Vstávajte, prišli smetiari
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 734
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 6 315
  3. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 6 246
  4. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 3 915
  5. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 3 297
  6. Ján Valchár: Lúza znova útočí alebo Ako Prigožin kandidoval za prezidenta 2 750
  7. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 465
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 330
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťZatvoriť reklamu