SME

V Devíne obnovujú slávu ,,ríbezláka"

Ríbezľový Devín: Ríbezle na každý spôsob – od burčiaka cez víno až po koláče alebo džem Ríbezľové víno patrí neodmysliteľne k Devínu. Lenže po zmene režimu ríbezle takmer zmizli zo svahov Devínskej Kobyly a ríbezľové víno z devínskych pivníc. Našťastie k najhoršiemu nedošlo a po počiatočnom úpadku vyrába ríbezľové víno opäť čoraz viac Devínčanov.

(Zdroj: Foto - Augustín Mrázik)

DEVÍN. Devín si svoju slávnu ríbezľovú históriu pripomenie v sobotu, 16.7., na podujatí Ríbezľový Devín. Návštevníci na ňom budú môcť ochutnať aj kúpiť  si ríbezle na všetky možné spôsoby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ríbezle a Devín

V Devíne sa hroznové víno vyrábalo od nepamäti. Vykopávky dokazujú pestovanie viniča a výrobu hrozna už v časoch, keď na tomto území žili Kelti, čo je približne 2. storočie pred naším letopočtom.

Ale slávna história ríbezľového vína sa začala až v 20. rokoch minulého storočia. V tom čase, do zániku Rakúsko-Uhorska v roku 1918, miestni pestovatelia ríbezlí prišli o svoje trhy a dokonca ich nechávali aj vyschnúť. Dovtedy však vozili ríbezle denne loďami do Viedne. No a v tom čase prišiel miestny obyvateľ Alois Sonntag s myšlienkou vyrábať z ríbezlí víno. Vo veľkom. Dovtedy totiž Devínčania ríbezľové víno vyrábali len v malých množstvách pre vlastnú spotrebu.

SkryťVypnúť reklamu

„Bol to odvážny podnikateľský počin, ktorý vyšiel,“ povedal Augustín Mrázik, hlavný iniciátor zachovania ríbezľovej tradície v Devíne.

„Ríbezľové víno je neobvyklé, pri kvalitnej výrobe si zachová charakteristickú chuť ríbezlí a z ovocných vín je svojimi vlastnosťami najbližšie k hroznovým vínam,“ povedal Mrázik. V 19. storočí, keď bol v Európe nedostatok vína pre skazu viniča voškami, sa začalo ríbezľové víno používať ako náhrada za hroznové.

Fenomenálny ríbezlák

Devínsky ,,ríbezlák" sa stal fenoménom. Vyrábal sa z červených ríbezlí a malého množstva čiernych ríbezlí, ktoré vínu dodávali farbu a plnosť. Prežil aj kolektivizáciu, keď miestne JRD prebralo jeho výrobu. Posledný raz mu hrozil zánik, keď roľnícke družstvo skončilo výrobu tak hroznového, ako aj ríbezľového vína.

SkryťVypnúť reklamu

Mrázik, ktorý sa do Devína prisťahoval v 1982, sa najprv snažil presvedčiť priateľov a známych v Devíne, aby sa chopili iniciatívy.

„Keď sa však samotnej výroby ríbezľového vína nikto nechytal, videl som, že ak nemáme ostať len pri slovách, musím sa toho chopiť sám,“ povedal Mrázik.

A tak s pomocou priateľa Otta Zmelíka, ktorý patril k vtedajším dvom ,,hlavným" výrobcom ríbezľového vína v Devíne, začal v roku 2007 vyrábať ríbezľové víno. Proces výroby je podobný ako pri výrobe červeného vína, len je náročnejší na ručnú prácu. Rozdiel je tiež v tom, že červené vína sa dorábajú počas chladných jesenných dní a ríbezľové počas júlových horúčav.

Keďže výsledkom bolo bežné, sladké červené víno, Mrázik začal svoje ríbezľové víno vyrábať riadeným kvasením pri nízkej teplote. Výsledkom je ríbezľové víno s vyšším obsahom alkoholu, až 14 percent.

SkryťVypnúť reklamu

Mrázik, ako aj ďalší výrobcovia v Devíne, teraz vyrábajú celú škálu ríbezľových vín. Od klasického „ríbezláka“ po suché, polosuché a polosladké víno. Ale aj špeciality ako víno čisto z červených, čiernych alebo bielych ríbezlí či fortifikované víno (napríklad portské).

Starostka Devína Ľubica Kolková víta snahu miestnych vinárov.

„Pri masívnom úbytku plôch na pestovanie viniča i ríbezlí je to neľahká úloha, viem, že ríbezle sa stávajú doslova nedostatkovým tovarom,“ povedala Kolková. Devín si okrem zachovania tradícií sľubuje aj podporu turistického ruchu.

Ríbezľový Devín

Myšlienkou zorganizovať festival venovaný ríbezliam – podobne ako slávia Dni zelá v Stupave či slávnosti marhulí v rakúskom údolí Wachau, sa v Devíne zaoberali už dávno. Lenže predstavy, ako by tento deň mal vyzerať, prekonávali možnosti Devína, ktorý sa už od roku 2005 nachádza v nútenej správe. Preto návrh Bratislavského okrášľovacieho spolku spoluzorganizovať toto podujatie podľa Kolkovej uvítali.

„Devínsky ,,ríbezlák" je špecifikum v celoslovenskom kontexte,“ povedal výkonný riaditeľ spolku Maroš Mačuha. Práve podobné tematické festivaly v zahraničí boli pre nich inšpiráciou ako rozvíjať turistický ruch v takýchto lokalitách na myšlienke lokálnej gastronómie.

Festival Ríbezľový Devín sa bude konať v sobotu 16. 7. pod Devínskym hradom. Návštevníci na ňom budú môcť ochutnať, alebo si kúpiť ríbezľové vína, ríbezľový burčiak, džemy, sirupy, ríbezľové koláče, zmrzlinu, ako aj samotné ríbezle. Súčasťou podujatia budú aj vystúpenia hudobných skupín, Piknik pána Sonntaga, swingová tančiareň, či medzinárodná prehliadka historických bicyklov a umenia jazdy na nich.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  2. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  3. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  4. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  5. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  6. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  7. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  1. Sovy chránia lesy: LESY SR hlásia úspech s vtáčími búdkami
  2. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  4. Šaca v Lige majstrov futbalovej medicíny
  5. Nové PLANEO už aj v Prešove! Zľava 10 % na všetko a mega tombola
  6. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi
  7. Nové Planeo v Košiciach
  8. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 9 252
  2. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 962
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 4 912
  4. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 4 663
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 630
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 3 603
  7. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd 3 140
  8. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 2 941
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 38 669
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 12 788
  3. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 7 427
  4. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 312
  5. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 5 217
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 4 723
  7. Věra Tepličková: Šok v Levoči 4 677
  8. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry? 4 493
  1. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  2. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  3. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  4. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  5. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  6. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  7. Tupou Ceruzou: Žiačik
  8. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy
SkryťZatvoriť reklamu