Streda, 19. september, 2018

Ako na dobrú zmrzlinu? Bez lásky to nejde

Slaný karamel aj fialky. Ochutnať môžete aj netradičné chute.

V centre Bratislavy sa nachádza viacero vznikajúcich zmrzlinární. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA. „Prešiel som takmer celý svet, aby som zistil, že za najlepšou zmrzlinou sa musím vrátiť domov, do Bratislavy. Ste neprekonateľní,“ napísal na pohľadnicu milovník zmrzliny Marek a poslal ju do zmrzlinárne Arthur Ice cream na Laurinskej ulici.

Teraz ju, zarámovanú, hrdo vystavujú na svojom zmrzlinárskom pulte. Je jednou z najpopulárnejších zmrzlinární v centre mesta. Minulý rok bola jej špecialitou čierna zmrzlina servírovaná v čiernom kornútku.

Na túto sezónu pripravili dve novinky – biely nugát a sorbet z exotického ovocia hurmikaki.

No ad for you

Tour de zmrzlinárne

Ak by si niekto chcel nájsť tú „svoju“ zmrzlináreň a tú „svoju“ príchuť zmrzliny či gelata, určite to počas jedného záťahu nezvládne. Len v samotnom centre mesta je viac ako desiatka zmrzlinární s vlastnými originálnymi mrazenými pochúťkami.

Ponúkajú tradičné príchute ako vanilková či čokoládová, ale aj zmrzliny zo zeleniny, vegánske, zmrzlinu pre psov alebo si návštevník môže urobiť vlastný nanuk.

„V Bratislave je celkovo vysoká úroveň zmrzliny a kaviarní vôbec. Radosť ochutnávať. Čo sa týka zmrzlín v Bratislave, som pyšná ako páv,“ povedala Martina Hlinová, majiteľka siete reštaurácií a zmrzlinárne fungujúcej pri kaviarni Franz Xaver Messerschmidt.

Bez lásky to nejde

Zmrzlinári sa zhodujú, že na dobrú zmrzlinu treba kvalitné suroviny a lásku.

„Bez lásky to nejde, verte mi. Môžete urobiť všetko ako ja, ale keď tam nebude láska, nebude to fungovať,“ povedal Cuneyt Memeti, majiteľ zmrzlinárne Arthur Ice cream.

No ad for you
Zmrzlináreň Arthur Ice Cream je v Bratislave od roku 2015. (zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

Aj podľa dĺžky radov, ktoré si milovníci zmrzliny musia za teplého počasia často vystáť, zmrzlinárom láska k zmrzline nechýba.

Medzi najpopulárnejšie okrem Arthura patria Koun, Luculus, Café Vienna či I Nonni Cremeria.

V kaviarni Mondieu si záujemca môže sám poliať nanuk čokoládou a ochutiť posýpkou zo sušeného ovocia podľa vlastného výberu.

Zmrzlina aj pre štvornohého miláčika

Prečítajte si tiež: Zmrzliny z prášku cítiť na ich chuti

Cuneyt Memeti pochádza Slovinska a zmrzlináreň Arthur Ice cream založil v roku 2015.

„Boli sme tu na návšteve a páčilo sa nám. Videli sme, že ľudia majú radi kvalitnú zmrzlinu, že ju vedia aj oceniť a zaplatiť za ňu,“ povedal Memeti.

V receptoch kombinuje to, čo sa naučil od otca, ktorý zmrzlinu robí už 40 rokov, s modernými trendami.

„Teraz sa robia zmrzliny bez vajíčok a bez umelých farbív. Trendom sú vegánske zmrzliny,“ vysvetlil Memeti.

Minulý rok ako novinku ponúkali čiernu zmrzlinu z kokosovej múky. Túto sezónu ju už neponúkajú každý deň. Čiernu zmrzlinu už totiž ponúkajú aj inde. Ak návštevník príde so psom, ľadové osvieženie sa ujde aj domácemu miláčikovi, a to zadarmo.

„Zmrzlinu pre psov robíme bez mlieka, cukru a kakaa. Neobsahuje ani jednu zložku, ktorá by im mohla ublížiť. Je na báze vanilky a je plná proteínov a vitamínov,“ hovorí Memeti.

„K Arthurovi chodím predovšetkým na slaný karamel. Dávajú ho s celými arašidmi. Alebo si dám mangový sorbet či pistáciovú,“ vyznala sa Martina Olejníková.

Inšpiráciou na tvorbu nových chutí sú napríklad Taliansko alebo aj Thajsko.

„V Thajsku robia výborné sorbety. Lenže druhy ovocia, z akých ich robia oni, ani na Slovensku nemáme. Ale robím napríklad zmrzlinu wasabi. Zatiaľ ju nemá žiadna iná zmrzlináreň,“ povedal Memeti.

Ochutnať zmrzliny netradičných chutí sa dá aj inde v centre. Len o pár desiatok metrov, schovaná za americkou ambasádou, je zmrzlináreň Koun.

Ananas s reďkovkovými výhonkami

Barbora Szalaiová, ktorá vyštudovala masmediálnu komunikáciu, zmrzlináreň Koun založila po tom, ako sa nenašla so svojej pôvodnej profesii.

„Vždy som chcela robiť niečo kreatívne a milovala som varenie. Prišlo mi to ako krásne spojenie, ako umenie,“ povedala Szalaiová. „Robiť“ zmrzlinu sa učila v prestížnej Gelato University v Taliansku.

Jej zmrzliny sa od tradičných líšia bláznivými kombináciami a menším výberom. V ponuke mávajú len osem príchutí naraz, aj keď ich repertoár je širší.

„Vyrábame ju denne čerstvú zo surovín z Talianska, a preto nemáme taký veľký výber,“ povedala Szalaiová. Zato majú špecialitky ako ananás s reďkovkovými výhonkami, matchu s bielou čokoládou a červeným korením, malinu s liči, fialkovú či čokoládu so slivkami v portskom víne.

V zmrzlinárni Koun nájdete aj fialkovú zmrzlinu. (zdroj: SME - Jozej Jakubčo)

„Dala som si zmrzlinu s príchuťou Rafaelo a vegánsky gaštan. Rafaelo chutí ako skutočné Rafaelo a ani tá druhá nemá chybu,“ povedala o zmrzline Andrea Kovárová.

Kvalita zmrzliny a inovatívnosť zmrzlinárne sa presadili za hranicami. Na blogu leteckej spoločnosti Ryanair sa zmrzlináreň Koun v roku 2015 zaradila medzi 13 najlepších zmrzlinární v Európe.

„Keď som sa to dozvedela, rozplakala som sa od dojatia. Každú pochvalu si veľmi vážime,“ povedala Szalaiová.

Na túto sezónu ako novinky pripravili zmrzlinu s príchuťou vegánskeho jablkového koláča, malina-čierny sézam–biela čokoláda a ďatlovú.

Čučoriedky až z Osturne

Martina Hlinová si zmrzlinárňou splnila jeden zo snov. K cukrárni zmrzlina patrí.

„Prevádzkovali sme kaviareň F. X. Messerschmidt a Biofarmu Príroda a snívali sme náš ďalší sen,“ spomína Hlinová. Kúpili prvú kravu a chceli vyrábať zmrzlinu z farmárskeho mlieka. Dnes už majú tri kravy.

V príchutiach sa radia medzi konzervatívnjšie zmrzlinárne s klasickým výberom.

„Možno vystrkujeme rožky s makovou a egrešovým sorbetom alebo sorbetom z divokých minihrušiek počas sezóny,“ ozrejmila Hlinová.

Zmrzlina v Bratislave

Pyšná je aj na ovocné sorbety s vysokým podielom ovocia. Oceňuje ich aj Zuzana Kolajová, ktorá si pochutila na malinovom sorbete. „Má autentickú chuť a je jednoznačne bez dochucovadiel.“

Michaela Donovanová si nevedela vynachváliť kávovú. „Bola najlepšia, akú som kedy mala. Ani v Taliansku som takú dobrú nemala, a to tam chodím často.“

„Zákazníčky sa sťažujú, že po zmrzline vyrobenej z čučoriedok z Osturne majú jazyk fialový ešte večer, keď prídu domov,“ hovorí Hlinová.

Pod zmrzlinárňou varia vlastné pivo a sládok ich jednu sezónu donútil vyrábať pivnú zmrzlinu.

„To sme asi boli jediní na svete, kto vyrábal zmrzlinu z kláštorného ležiaka,“ povedala Hlinová. Počas školenia pod dohľadom talianskych zmrzlinárov tiež pripravili gelato lososové a z modrého plesňového syra.

„Podávali sme ho na menu k cestovinám, ale vo svete sú takéto zmrzliny už bežné,“ povedala Hlinová.

Pri vymýšľaní nových príchutí sa nechávajú inšpirovať sezónou a ponukou na trhu.

„Odvaha nám nechýba, ale náš zákazník očakáva v našej vitríne stabilnú ponuku a kvalitu. Túto sezónu u nás letí slaný karamel, maková zmrzlina a mangový sorbet,“ povedala Hlinová.

No ad for you