SME

Slováci zlyžovali Grossglockner

Heroický výkon podala na ľadovci v rakúskych Alpách pätica slovenských skialpinistov. V masíve najvyššieho vrcholu našich západných susedov Grossglockneru (v preklade Veľký zvon), ktorý siaha do nadmorskej výšky 3798 metrov, ako prví Slováci vôbec zlyžova


Cestou hore na Grossglockner. FOTO – ARCHÍV


li Pallaviciniho ľadovcový žľab približne od výšky tri a pol tisíca metrov po 3100 m. Nedeľňajšej expedície sa v prajnom počasí zúčastnili Bratislavčania Miro Záturedský a Ivana Filová, Martin- čan Rasťo Križan a Tatranci Bohuš Štofan a Martin Jurík. Žľab prvýkrát zlyžovali v roku 1961 dvaja domáci extrémisti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dve noci pred slovenským lyžiarskym prvovýkonom prespali v blízkom bivaku, v nedeľu ráno sa premiestnili pod žľab. Približne tri hodiny trval horolezecký výstup s pomocou stúpacích želiez a cepínov do už spomínanej výšky, aby zvládli svah so sklonom od 45 do 52 stupňov. V skialpinistickom zostupe potom pokračovali aj v doline, až pokiaľ sa dalo, približne do výšky 2600 m.

SkryťVypnúť reklamu

Nežnejšie pohlavie malo v Pallaviciniho žľabe pravdepodobne premiéru. Pomocou mailov do Rakúska to po akcii overuje Rasťo Križan. Spolu so Štofanom sa v minulosti o zlyžovanie žľabu pokúšali dvakrát, pre zlé snehové podmienky neboli úspešní. „Extrémnemu lyžovaniu sa venujem už 18 rokov. Zvládli sme severnú stenu Grossglockneru, takzvaný Pallaviciniho kuloár dlhý 660 metrov. Mali sme ideálne podienky,“ priblížil Štofan, ktorý nedávno zlyžoval novú cestu z Kežmarského štítu v blízkosti známeho Lomnického. Je členom záchrannej horskej služby vo Vysokých Tatrách. KAROL SVOZIL

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 986
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 546
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 155
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 281
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 356
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 135
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 974
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 785
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu