SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Slováci zlyžovali Grossglockner

Heroický výkon podala na ľadovci v rakúskych Alpách pätica slovenských skialpinistov. V masíve najvyššieho vrcholu našich západných susedov Grossglockneru (v preklade Veľký zvon), ktorý siaha do nadmorskej výšky 3798 metrov, ako prví Slováci vôbec zlyžova


Cestou hore na Grossglockner. FOTO – ARCHÍV

li Pallaviciniho ľadovcový žľab približne od výšky tri a pol tisíca metrov po 3100 m. Nedeľňajšej expedície sa v prajnom počasí zúčastnili Bratislavčania Miro Záturedský a Ivana Filová, Martin- čan Rasťo Križan a Tatranci Bohuš Štofan a Martin Jurík. Žľab prvýkrát zlyžovali v roku 1961 dvaja domáci extrémisti.

Dve noci pred slovenským lyžiarskym prvovýkonom prespali v blízkom bivaku, v nedeľu ráno sa premiestnili pod žľab. Približne tri hodiny trval horolezecký výstup s pomocou stúpacích želiez a cepínov do už spomínanej výšky, aby zvládli svah so sklonom od 45 do 52 stupňov. V skialpinistickom zostupe potom pokračovali aj v doline, až pokiaľ sa dalo, približne do výšky 2600 m.

Nežnejšie pohlavie malo v Pallaviciniho žľabe pravdepodobne premiéru. Pomocou mailov do Rakúska to po akcii overuje Rasťo Križan. Spolu so Štofanom sa v minulosti o zlyžovanie žľabu pokúšali dvakrát, pre zlé snehové podmienky neboli úspešní. „Extrémnemu lyžovaniu sa venujem už 18 rokov. Zvládli sme severnú stenu Grossglockneru, takzvaný Pallaviciniho kuloár dlhý 660 metrov. Mali sme ideálne podienky,“ priblížil Štofan, ktorý nedávno zlyžoval novú cestu z Kežmarského štítu v blízkosti známeho Lomnického. Je členom záchrannej horskej služby vo Vysokých Tatrách. KAROL SVOZIL

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 038
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 709
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 541
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 306
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 781
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 697
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 537
  8. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 352
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 329
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 921
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu