SME
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

V kultúre pitia piva ešte máme čo zlepšovať

Kvalita slovenského piva sa síce v posledných rokoch viditeľne zlepšila, podľa odborníkov však máme ešte stále veľa čo doháňať v oblasti kultúry podávania a pitia lahodne horkastého chmeľového moku. „Kultúra piva začína už pri pohári. Každá značka by ...


FOTO SME – PAVOL FUNTÁL

Kvalita slovenského piva sa síce v posledných rokoch viditeľne zlepšila, podľa odborníkov však máme ešte stále veľa čo doháňať v oblasti kultúry podávania a pitia lahodne horkastého chmeľového moku. „Kultúra piva začína už pri pohári. Každá značka by mala byť čapovaná do svojho pohára a zákazníci by mali na tom trvať,“ hovorí špecialista na popredajný servis piva jedného z najväčších domácich výrobcov Karol France.

Odborníci sa zhodujú na tom, že treba vplývať aj na samotných slovenských „pivárov“, ktorých treba naučiť, aby si v reštauráciách vyžadovali takú kvalitu svojho obľúbeného nápoja, akú majú dostať. Kvalita piva totiž nezávisí iba od výrobcu, ale v zásadnej miere aj od spôsobu, akým sa s pivom nakladá na ceste od výrobcu k spotrebiteľovi. „V súčasnosti len do 30 percent slovenských reštauračných prevádzok čapuje pivo spotrebiteľom tak, ako sa má,“ konštatuje Karol France. Kvalita čapovaného piva v pohári tesne pred konzumáciou priamo závisí od toho, ako sa „krčmár“ stará o svoje výčapné zariadenie, od spôsobu, akým vytáča pivo zo suda a v konečnom dôsledku aj od pohára, do ktorého pivo načapuje.

Správne vychladené pivo má mať od 7 do 10 stupňov Celzia a k tomu, aby sa na ňom udržala dlhšie pena, dopomáha namočenie pohára do studenej vody. (tasr)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 545
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 788
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 148
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 865
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 555
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 357
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 003
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 706
  9. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 591
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu