SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

V kultúre pitia piva ešte máme čo zlepšovať

Kvalita slovenského piva sa síce v posledných rokoch viditeľne zlepšila, podľa odborníkov však máme ešte stále veľa čo doháňať v oblasti kultúry podávania a pitia lahodne horkastého chmeľového moku. „Kultúra piva začína už pri pohári. Každá značka by ...


FOTO SME – PAVOL FUNTÁL

Kvalita slovenského piva sa síce v posledných rokoch viditeľne zlepšila, podľa odborníkov však máme ešte stále veľa čo doháňať v oblasti kultúry podávania a pitia lahodne horkastého chmeľového moku. „Kultúra piva začína už pri pohári. Každá značka by mala byť čapovaná do svojho pohára a zákazníci by mali na tom trvať,“ hovorí špecialista na popredajný servis piva jedného z najväčších domácich výrobcov Karol France.

Odborníci sa zhodujú na tom, že treba vplývať aj na samotných slovenských „pivárov“, ktorých treba naučiť, aby si v reštauráciách vyžadovali takú kvalitu svojho obľúbeného nápoja, akú majú dostať. Kvalita piva totiž nezávisí iba od výrobcu, ale v zásadnej miere aj od spôsobu, akým sa s pivom nakladá na ceste od výrobcu k spotrebiteľovi. „V súčasnosti len do 30 percent slovenských reštauračných prevádzok čapuje pivo spotrebiteľom tak, ako sa má,“ konštatuje Karol France. Kvalita čapovaného piva v pohári tesne pred konzumáciou priamo závisí od toho, ako sa „krčmár“ stará o svoje výčapné zariadenie, od spôsobu, akým vytáča pivo zo suda a v konečnom dôsledku aj od pohára, do ktorého pivo načapuje.

Správne vychladené pivo má mať od 7 do 10 stupňov Celzia a k tomu, aby sa na ňom udržala dlhšie pena, dopomáha namočenie pohára do studenej vody. (tasr)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  6. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  10. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  1. Koniec čakania na kuriéra
  2. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  3. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  6. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  7. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  8. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 10 843
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 631
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 106
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 6 323
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 320
  6. Stiahnite si stovky e-kníh 4 212
  7. Crème de la crème po slovensky 3 254
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 926
  9. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 2 863
  10. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 2 689
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu