
Zákazníkov v novom údenárstve víta personál v odeve akoby nájdenom v starej truhlici. FOTO TASR – ŠTEFAN PUŠKÁŠ
Atmosféru Rakúsko-Uhorska z konca 19. storočia môžu zažiť návštevníci istého novootvoreného údenárskeho obchodu v centre. A nielen zažiť, ale i ochutnať. V roku 1895, ktorý má ojedinelá a originálna predajňa v názve, totiž vyšla kuchárska kniha, kde našiel majiteľ exkluzívneho podniku množstvo inšpirácií. „Chcel som vytvoriť staré dobré prešporské údenárstvo nielen prostredím, ale hlavne výrobkami. Vzal som si za vzor napríklad to, že sa vtedy nepoužívali chemické prísady,“ uviedol majiteľ. Okrem špecialít pre labužníkov, ako je napríklad jelenia šunka, sľubuje majiteľ predajne i výrobne v Leviciach vysokú kvalitu svojho sortimentu. „Do 22 druhov párkov, ktoré vyrábame podľa tradičných receptov, nedávame ani gram múky,“ podotýka. „Mysleli sme i na deti. Naši zákazníci tu nájdu údeniny vyrobené tak, aby boli vhodné pre najmenších fajnšmekrov,“ dodáva. Do jeho podniku láka aj vôňa grilovaných špecialít, keďže pre návštevníkov, ktorí nechcú kupovať „mačku vo vreci“, je tu pult s ochutnávkami.
Zákazníkov uvíta personál v odeve akoby nájdenom v starej truhlici. „Nemohla som vytvoriť kópie historických odevov, pretože tie by sa súčasníkom ťažko nosili,“ hovorí autorka „rovnošiat“.
(tasr)