„Tri, dva, jeden, flair!“ Takéto odpočítavanie sa v sobotu podvečer ozývalo v jednej z bratislavských kaviarní, kde sa uskutočnila prvá oficiálna barmanská súťaž na Slovensku Martini Flair Competition 2003. Desať profesionálnych barmanov zo Slovenska ...

Shakerom, miešaným nápojom, ale najmä barmanom a ich schopnostiam patril predposledný marcový víkend v Bratislave, ktorá sa na dva dni stala hostiteľom prvej oficiálnej slovenskej flairovej barmanskej súťaže – Martini Flair Competition 2003. Na snímke súťažiaci barman Jozef Fuska z Bratislavy. FOTO TASR – ŠTEFAN PUŠKÁŠ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
„Tri, dva, jeden, flair!“ Takéto odpočítavanie sa v sobotu podvečer ozývalo v jednej z bratislavských kaviarní, kde sa uskutočnila prvá oficiálna barmanská súťaž na Slovensku Martini Flair Competition 2003. Desať profesionálnych barmanov zo Slovenska i susedného Česka tu súťažilo v troch kategóriách – creativ, speedymixing a flair. V prvej šlo o kreativitu, keď barmani mali na mieste z vopred neznámych surovín pripraviť miešaný nápoj. Hodnotila sa chuť, farba a celkový vizuál. Speedymixing je miešanie nápojov čo najrýchlejšie. Vyvrcholením celej súťaže bola pre divákov iste najpôsobivejšia kategória flair, freestylová šou, v ktorej ide predovšetkým o kontakt s divákom. Tu si každý súťažiaci pre svoje žonglérske kúsky vybral hudobný podklad a štvorčlenná profesionálna porota hodnotila tak zábavnú časť, teda reakcie publika, ako aj technickú časť, v ktorej išlo o obťažnosť prvkov a o to, aby nepadali fľaše alebo sa z nich nestriekalo.
Celkovým víťazom sa stal Čech David Neumann a na druhom mieste skončil jeho kolega Ondřej Slapnička, obaja patria k najlepším barmanom v Českej republike.
„Za barom by som chcel stáť už asi len dva či tri roky, potom by som to chcel zobrať skôr z organizačnej stránky,“ prezradil svoje plány do budúcnosti 23-ročný David s výzorom Taliana. Pripúšťa, že pred vystúpením občas máva trému. „Je to však inšpirujúce, keď vám ľudia za niečo tlieskajú, a určite je v tom aj istá dávka exhibicionizmu.“ (tasr)