
Daniel Granec na svahu počas slalomu v jednom z minuloročných pretekov Svetového pohára Masters. FOTO – ARCHÍV
Tento rodák z Martina žije už mnoho rokov v Bratislave. Ešte v minulom týždni bol v pretekoch Svetového pohára Masters na pozícii lídra. V roku 2001 sa umiestnil na svetovom šampionáte v slalome na treťom mieste. V minulom roku obsadil rovnako tretie miesto. Táto sezóna je pre Graneca jednoznačne najlepšou. „Lyžovaniu sa venujem pre radosť a nie pre víťazstvá. Rád cestujem, spoznávam ľudí, krajiny a nové lyžiarske strediská. Spájam príjemné s užitočným,“ prezradil.
Seriál Svetového pohára pozostáva zo štrnástich kôl. Sú rozmiestnené po celej Európe, ale aj v Amerike. Na medzinárodných pretekoch našu krajinu reprezentuje celkom dvanásť lyžiarov. Najstarším pretekárom Svetového pohára je Slovák, majster sveta z roku 2001 Ladislav Štúr z Rojkova, ktorý má neuveriteľných 85 rokov.
„Nie vždy sa podarí všade vycestovať. Seriál je dlhý a drahý. Každý z nás si náklady spojené s cestou, materiálnym zabezpečením či ubytovaním hradí sám. Ak chceme závodne pretekať, musíme byť riadne registrovaní v medzinárodnej lyžiarskej federácii a na súťaže nás prihlasuje Slovenský lyžiarsky zväz,“ dodal Granec.
Finančná náročnosť tohto športu nie je malá, čo prezrádza aj samotný pretekár. „Vždy hľadám najlacnejšie alternatívy cestovania a ubytovania, no aj napriek tomu človek na sezónu potrebuje približne 40 000 korún.“
Počas tohoto víkendu sa Granec zúčastnil na svetovom šampionáte v rakúskom Sankt Johanne. Bolo to zároveň predposledné kolo seriálu Masters. No nevydarilo sa podľa jeho predstáv. „Ak sa už dostanete do pozície vedúceho pretekára dve kolá pred koncom seriálu, mrzí vás strata pozície. Vybojoval som si až šieste miesto. Beriem to však športovo.“ Finálové preteky seriálu sú na programe vo francúzskom Megeve a uskutočnia sa od 2. do 5. apríla.
Ak niekoho oslovila možnosť zapojiť sa do seriálu Svetového pohára a spĺňa kritérium veku nad 30 rokov, môže sa dať zaregistrovať na Slovenskom lyžiarskom zväze a v budúcej sezóne si vyskúšať súperenie s najlepšími.
Autor: Miroslav Hýlek