SME
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Navrhli iný vjazd do garáží

Návrh vybudovať nový vjazd do podzemných garáži hotela Carlton z Mostovej ulice cez námestie Ľudovíta Štúra poslanci mesta minulý týždeň neschválili. Požiadali primátora, aby s belgickou spoločnosťou Bratcarl, majiteľom podzemných garáží, a veľvyslenectvo

m USA rokoval o možnosti vyústenia na Jesenského ulicu.

Zmenu terajšieho vjazdu do garáží iniciovalo veľvyslanectvo v súvislosti s prísnejšími bezpečnostnými opatreniami v okolí budovy ambasády. Podľa zmlúv belgickej spoločnosti a veľvyslenectva nový vjazd musí byť hotový do 1. septembra tohto roka.

„Navrhovaný vjazd z Mostovej nedával možnosť rozšíriť pešiu zónu, ako sme to naplánovali,“ povedal starosta Starého Mesta Peter Čiernik. Mestská časť chce totiž v budúcnosti rozšíriť pešiu zónu až po Vajanského nábrežie. I keď vylúčenie električkovej dopravy po Jesenského ulici (cez nový úsek pešej zóny) nie je možné, starosta tu chce dosiahnuť aspoň obmedzenie rýchlosti. Mesto spojilo pripravovanú prestavbu vjazdu s rekonštrukciou električkovej trate na Mostovej ulici (úsek od Vajanského nábrežia po Jesenského ulicu). Rekonštrukcia by mala odstrániť hluk a vibrácie, ktoré rušia umeleckú činnosť v Redute a v Opere Slovenského národného divadla. Mestskí poslanci na zasadnutí sa však rozhodli, že rekonštruovať sa bude aj trať na Jesenského ulici. „Trať na Jesenského je v zlom stave takisto ako na Mostovej,“ povedal starosta Čiernik. „Ideálne by bolo zrekonštruovať obe naraz.“

Skryť Vypnúť reklamu

Peniaze na samotnú rekonštrukciu trate zabezpečí dopravný podnik, ktorý si vezme úver vo výške 60 miliónov korún. Účasť na financovaní prisľúbila aj belgická spoločnosť. Staré Mesto zase zafinancuje povrchovú úpravu.

O tom, či spoločnosť Bratcarl bude súhlasiť so zmenami, ktoré navrhli poslanci, sa rozhodne na dnešnom stretnutí primátora so zástupcami spoločnosti a so starostom Starého Mesta. INGRID DROZDÍKOVÁ

Predpoveď počasia pre Bratislavu na tento týždeň

Z podkladov NOAA, USA pripravuje Dr. Jozef IĽKO

Deň 10. 3. 11. 3. 12. 3. 13. 3. 14. 2. 15. 3. 16. 3.

Tmax 10 11 10 5 4 6 4

Tmin 2 3 3 1 -1 0 0

S 2 3 1 3 2 4 1

Rz 50 0 80 10 0 0 0

Bio 3 3 4 3 2 2 1

Tmax – maximum teploty S – počet hodín so slnkom Bio –

Tmin – ranné minimum Rz – riziko zrážok v % stupeň záťaže

Skryť Vypnúť reklamu

V priebehu marca je slnko stále vyššie nad obzorom a stále viac zohrieva severnú pologuľu. Podľa historických záznamov z Bratislavy prvým dňom, keď teplota prekročila hranicu 20 stupňov, bol práve 10. marec. V tento deň roku 1961 sme namerali 20,2 stupňa. Naproti tomu v ten istý deň roku 1957 bol ráno mráz -14,6 stupňa. V tomto roku sme niekde uprostred a rekordy nebudú ani v ďalších dňoch.

Pre meteosenzitívnych ľudí bude počasie do štvrtka dosť nepriaznivé, najmä v stredu. Zdravotné ťažkosti možno predpokladať u osôb s ochoreniami srdcovocievneho, pohybového a zažívacieho systému.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 304
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 107
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 962
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 920
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 678
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 158
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 953
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 864
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu