OLO chce viac zberných dvorov aj podzemné kontajnery

Modernizovať sa v tomto roku bude aj Spaľovňa odpadu vo Vlčom hrdle, kde sa spaľuje a energeticky zhodnocuje zmesný odpad z domácností z celej Bratislavy.

(Zdroj: Archív SME)

BRATISLAVA. Jednou z priorít mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v tomto roku je vylepšiť systém zberných dvorov v Bratislave. Ako dnes novinárom povedal riaditeľ OLO Branislav Cimerman, rozšíriť a zmodernizovať plánujú existujúci zberný dvor na Starej Ivanskej ceste, ktorý už je kapacitne aj technologicky nepostačujúci, vybudovať nový dvor chce OLO vo Vlčom hrdle v areáli spaľovne odpadov.

"Tento druhý zberný dvor by mal aj propagačnú funkciu, lebo ľudia by aspoň zistili, kde vlastne spaľovňa je a čo sa deje s odpadom z Bratislavy," povedal s tým, že spoločnosť zvažuje aj otvorenie zberných dvorov v Starom Meste a v Dúbravke, nie je však isté, či to stihne ešte tento rok. "Našou najväčšou prioritou je zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb v oblasti nakladania s komunálnym odpadom v súvislosti s novým zákonom o odpadoch, ktorý platí od 1. januára," zdôraznil Cimerman.

Článok pokračuje pod video reklamou

OLO sa bude podľa jej riaditeľa tento rok prvýkrát v histórii uchádzať o čerpanie financií z eurofondov z Operačného programu Kvalita životného programu na svoj projekt Zber a zhodnotenie biologicky rozložiteľného odpadu v Bratislave. "Žiadosť je na svete, podklady sa finalizujú, mali by sme to stihnúť," tvrdí Cimerman s tým, že európske financie by hlavnému mestu pomohli riešiť problémy s biologicky rozložiteľnými odpadmi. Spoločnosť OLO tiež podľa neho rozbieha pilotný projekt na polopodzemné a podzemné kontajnery, s cieľom skrášliť kontajnerové stojiská v meste. "Tento projekt by sme chceli odštartovať na niektorých často využívaných miestach a ukázať tak, že dnes je možné umiestňovať komunálny odpad aj iným spôsobom," vyhlásil.

Modernizovať sa v tomto roku bude aj spaľovňa odpadu vo Vlčom hrdle, kde sa spaľuje a energeticky zhodnocuje zmesný odpad z domácností z celej Bratislavy. Spaľovňa podľa jej riaditeľa Mareka Beláka prešla poslednou rekonštrukciou v roku 2000 až 2002 a odvtedy je v nepretržitej prevádzke 24 hodín denne.

"Všetky stroje, systémy a zariadenia sú veľmi namáhané, keďže idú nonstop, takže sme sa rozhodli investovať do ich modernizácie," povedal a dodal, že rekonštrukciou prejde napríklad riadiaci systém spaľovania, monitorovací systém merania spalín, ako aj systém chemickej úpravy vody. OLO tiež uvažuje o zvýšení kapacity závodu. V spaľovni odpadov sa ročne spáli 130-tisíc ton komunálneho odpadu zo všetkých mestských častí Bratislavy. "Spaľovaním vyrobíme teplo, ktoré premieňame na elektrickú energiu pre približne 20-tisíc domácností," uviedol na záver Belák.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 465
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 880
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 418
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 024
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 508
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 910
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 5 996
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 857
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 322