Stromom na Františkánskom námestí uškodilo zabetónovanie

Stromy v zlom stave a s narušenou statikou mesto nechalo vyrúbať, namiesto nich vysadí desať hrušiek ozdobných, štyri nové lipy malolisté pribudnú aj na Hlavnom námestí.

(Zdroj: vizualizácia)

BRATISLAVA. Zlý zdravotný stav stromov na Františkánskom námestí v Bratislave spôsobilo zabetónovanie ich koreňov počas dláždenia námestia v roku 2005. Prišlo sa na to pri archeologickom prieskume, ktorý sa na námestí aktuálne robí.

"Stromy nemali prevzdušnenie, v kmeňoch sa začali tvoriť dutiny, čo výrazne znížilo ich stabilitu. Stromy tak nemali perspektívu pre ďalší vývoj a životné podmienky stromov boli príliš obmedzené," vysvetľuje v tlačovej správe dôvody vyrúbania stromov Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu. Stromy na Františkánskom námestí sú už vyrúbané, namiesto nich tu nasadia desať hrušiek ozdobných. Stromy pribudnú aj na Hlavnom námestí, mesto tu nechá vysadiť štyri lipy malolisté.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na príčiny zlého stavu dnes už vyrúbaných stromov sa prišlo pri archeologickom prieskume, ktorý predchádza novej výsadbe na Františkánskom námestí. Prieskum nariadil Krajský pamiatkový úrad, Hlavné i Františkánske námestie totiž patria do Mestskej pamiatkovej rezervácie.

"Počas archeologického prieskumu bolo zistené, že otvor, v ktorom dreviny rástli, nebol v skutočnosti v takom priemere ako mreže na povrchu, ale približne 15 - 30 cm pod úrovňou zeme, kde sa nachádzala betónová platňa," priblížila Kohútiková. Znamená to teda, že keď sa námestie v minulosti dláždilo, korene a kmene stromov boli zabetónované a stromy preto chradli. „Stromy nemali prevzdušnenú koreňovú misu, pôda bola zhutnená, korene sa nemali kam rozvíjať, počas dažďov tam stála voda a korene odhnívali. Takisto je možné, že počas betónovania boli korene, ktoré im zavadzali, osekané“ vysvetlil ďalej Peter Bali z oddelenia životného prostredia a mestskej zelene.

Ako vysvetľuje Kohútiková, na Františkánskom námestí po výrube stromov odstránili aj pne a výsadbovú jamu rozšírili do požadovaných rozmerov. "Pri výsadbe sa stromy po umiestnení do pripravených jám vycentrujú a skontroluje sa výška posadenia koreňového kŕčka, ktorý musí byť po zasadení na úrovni okolitého terénu. Následne sa stromy dôkladne zafixujú podzemným kotvením," vysvetľuje ďalší postup Kohútiková. Okolo koreňového balu nainštalujú prevzdušňovacie a zavlažovacie sondy vedúce až na povrch koreňovej misy, sondy sa postupným zasypávaním jamy substrátom správne rozmiestnia a upevnia. Jamu potom zasypú špeciálnym substrátom pre stromy, skontrolujú ich koruny a poriadne polejú.

Nové stromy na Františkánskom a Hlavnom námestí mesto vysádza v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Obnova zelene je financovaná z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR. Projekt má byť hotový do apríla 2017.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 457
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 875
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 418
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 899
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 489
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 910
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 5 602
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 835
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 220