SME
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Ornitológovia učia ľudí na Železnej studienke poznávať vtáčie hlasy

Takmer 200 ľudí už počas tohto víkendu využilo možnosť absolvovať kurz poznávania vtáčích hlasov v lese.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME)

Práve teraz je veľmi vhodné obdobie, aby sa ľudia naučili rozpoznávať vtáčie hlasy, lebo tu ešte nie je veľa vtákov, takže hlasy jednotlivých druhov sa nemiešajú.

BRATISLAVA. Zorganizovali ho ornitológovia zo spoločnosti watching.sk a na bratislavskej Železnej studienke sú záujemcom k dispozícii ešte aj dnes do 16.00 h.

Práve teraz je veľmi vhodné obdobie, aby sa ľudia naučili rozpoznávať vtáčie hlasy, lebo tu ešte nie je veľa vtákov, takže hlasy jednotlivých druhov sa nemiešajú. Stromy nemajú listy, preto sú na nich vtáky nápadnejšie a návštevníci ich majú možnosť pri speve aj vidieť. Ja som sa spev mnohých vtákov naučil najmä pomocou toho, že som vtáčika pri speve aj pozoroval, povedal Ján Dobšovič z watching.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Počas približne hodinového kurzu sa ľudia mohli zoznámiť až s viac ako desiatimi druhmi vtáčích hlasov. V lese možno počuť napríklad pinky, drozdy, penice, červienky, brhlíky, sýkorky, zelienky, či kolibkáriky. "Spomedzi dravcov majú výrazné hlasové prejavy napríklad myšiaky hôrne, ktoré je možné často pozorovať pri krúžení nad krajinou. Ľudia môžu poznať tiež hlas sokola myšiara, ktorý často hniezdi v obciach a upozorňuje na seba prenikavým škriekaním, doplnil Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Akcia sa koná ešte dnes do 16. h. v peknom prostredí bratislavskej Železnej studienky. Kurzy začínajú vždy každú párnu hodinu od informačného stánku umiestneného v areáli bufetov na Železnej studienke, pri odbočke na Kačín. Tento rok zopakujú akciu aj cez víkend 23. 24. mája.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 343
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 060
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 983
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 171
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 944
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 666
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 093
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 935
  9. Po Slovensku na motorke 5 445
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 879
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu