SME
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Nielen kapor je ryba, pripravte si napríklad pstruha

Do Stupavy chodia Bratislavčania nakupovať aj iné ryby ako kapry. V ponuke tu majú napríklad živé sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. „Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra ...


FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Do Stupavy chodia Bratislavčania nakupovať aj iné ryby ako kapry. V ponuke tu majú napríklad živé sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. „Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra či Nový rok,“ hovorí rybár-amatér a gurmán Martin Kokles.

Pstruh je na rozdiel od kapra, ktorý sa živý rastlinnou potravou, dravec. Chytá sa na mušky. Má veľmi kvalitné, chutné, jemné, chudé, biele mäso. Je to lososovitá ryba, žijúca u nás v chladnejších vodách: riekach, potokoch a ojedinele v jazerách. „Ak sa rozhodnete práve pre prípravu pstruha – jeho optimálna veľkosť je 30 – 35 centimetrov. Pri servírovaní by dĺžka ryby nemala presahovať tanier. Pričom hlava ani chvost sa neorezávajú,“ povedal Kokles.

Kapor je typická vianočná ryba. Je to bylinožravec, šľachtená ryba pôvodom z Indie. U nás žije v jazerách, ale aj v riekach. Chytá sa na kukuricu a chlieb, prípadne na červíka. Čím je kapor starší, tým naberá na váhe a je mastnejší. Takže optimálna váha tejto ryby je 1,5 až tri kilá. Kapry, ktorí sú väčší a žijú v jazerách, sú už nielen mastní, ale ich mäso je cítiť bahnom.

Tolstolobyk je ryba, ktorá pochádza z Ruska. Je bylinožravec. Je to vraj škaredá a veľmi mastná ryba. „Nie je obľúbená ani u rybárov, ani u kuchárov,“ hovorí Martin Kokles.

Najväčšia u nás žijúca ryba je sumec. Je to dravá, bezšupinatá ryba. Na rozdiel od človeka a iných zvierat aj rýb – rastie po celý svoj život. Ale nikto nevie presne, akého vysokého veku sa dožíva a akú maximálnu veľkosť môže dosiahnuť. U nás dorastá tak do metra – dvoch.

V Španielsku a Taliansku sú však zaregistrované aj troj– a štvormetrové úlovky.

JANA PARKROVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 5 182
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 758
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 949
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 474
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 446
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 338
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 258
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 167
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 039
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 963
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu