Nielen kapor je ryba, pripravte si napríklad pstruha

Do Stupavy chodia Bratislavčania nakupovať aj iné ryby ako kapry. V ponuke tu majú napríklad živé sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. „Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra ...


FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Do Stupavy chodia Bratislavčania nakupovať aj iné ryby ako kapry. V ponuke tu majú napríklad živé sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. „Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra či Nový rok,“ hovorí rybár-amatér a gurmán Martin Kokles.

Pstruh je na rozdiel od kapra, ktorý sa živý rastlinnou potravou, dravec. Chytá sa na mušky. Má veľmi kvalitné, chutné, jemné, chudé, biele mäso. Je to lososovitá ryba, žijúca u nás v chladnejších vodách: riekach, potokoch a ojedinele v jazerách. „Ak sa rozhodnete práve pre prípravu pstruha – jeho optimálna veľkosť je 30 – 35 centimetrov. Pri servírovaní by dĺžka ryby nemala presahovať tanier. Pričom hlava ani chvost sa neorezávajú,“ povedal Kokles.

Kapor je typická vianočná ryba. Je to bylinožravec, šľachtená ryba pôvodom z Indie. U nás žije v jazerách, ale aj v riekach. Chytá sa na kukuricu a chlieb, prípadne na červíka. Čím je kapor starší, tým naberá na váhe a je mastnejší. Takže optimálna váha tejto ryby je 1,5 až tri kilá. Kapry, ktorí sú väčší a žijú v jazerách, sú už nielen mastní, ale ich mäso je cítiť bahnom.

Tolstolobyk je ryba, ktorá pochádza z Ruska. Je bylinožravec. Je to vraj škaredá a veľmi mastná ryba. „Nie je obľúbená ani u rybárov, ani u kuchárov,“ hovorí Martin Kokles.

Najväčšia u nás žijúca ryba je sumec. Je to dravá, bezšupinatá ryba. Na rozdiel od človeka a iných zvierat aj rýb – rastie po celý svoj život. Ale nikto nevie presne, akého vysokého veku sa dožíva a akú maximálnu veľkosť môže dosiahnuť. U nás dorastá tak do metra – dvoch.

V Španielsku a Taliansku sú však zaregistrované aj troj– a štvormetrové úlovky.

JANA PARKROVÁ

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 192
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 083
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 343
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 103
  5. Kam do tepla v januári? 1 773
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 479
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 397
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 269
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 867