
FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
Do Stupavy chodia Bratislavčania nakupovať aj iné ryby ako kapry. V ponuke tu majú napríklad živé sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. „Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra či Nový rok,“ hovorí rybár-amatér a gurmán Martin Kokles.
Pstruh je na rozdiel od kapra, ktorý sa živý rastlinnou potravou, dravec. Chytá sa na mušky. Má veľmi kvalitné, chutné, jemné, chudé, biele mäso. Je to lososovitá ryba, žijúca u nás v chladnejších vodách: riekach, potokoch a ojedinele v jazerách. „Ak sa rozhodnete práve pre prípravu pstruha – jeho optimálna veľkosť je 30 – 35 centimetrov. Pri servírovaní by dĺžka ryby nemala presahovať tanier. Pričom hlava ani chvost sa neorezávajú,“ povedal Kokles.
Kapor je typická vianočná ryba. Je to bylinožravec, šľachtená ryba pôvodom z Indie. U nás žije v jazerách, ale aj v riekach. Chytá sa na kukuricu a chlieb, prípadne na červíka. Čím je kapor starší, tým naberá na váhe a je mastnejší. Takže optimálna váha tejto ryby je 1,5 až tri kilá. Kapry, ktorí sú väčší a žijú v jazerách, sú už nielen mastní, ale ich mäso je cítiť bahnom.
Tolstolobyk je ryba, ktorá pochádza z Ruska. Je bylinožravec. Je to vraj škaredá a veľmi mastná ryba. „Nie je obľúbená ani u rybárov, ani u kuchárov,“ hovorí Martin Kokles.
Najväčšia u nás žijúca ryba je sumec. Je to dravá, bezšupinatá ryba. Na rozdiel od človeka a iných zvierat aj rýb – rastie po celý svoj život. Ale nikto nevie presne, akého vysokého veku sa dožíva a akú maximálnu veľkosť môže dosiahnuť. U nás dorastá tak do metra – dvoch.
V Španielsku a Taliansku sú však zaregistrované aj troj– a štvormetrové úlovky.
JANA PARKROVÁ