SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

V kaviarni tržnice obsluhujú ľudia bez domova, nikto by ich nespoznal

Naučili ich podávať kávu aj prekonať strach z komunikácie. V kaviarni Dobre&Dobré už tri týždne pracujú ľudia bez domova.

Zákazníci kaviarne Dobre&Dobré môžu ochutnať aj klasické špeciality ako Bratislavské rožky, domácu bábovku alebo Skalický trdelník a mnoho iného.Zákazníci kaviarne Dobre&Dobré môžu ochutnať aj klasické špeciality ako Bratislavské rožky, domácu bábovku alebo Skalický trdelník a mnoho iného. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Naučili ich podávať kávu aj prekonať strach z komunikácie. V kaviarni Dobre&Dobré už tri týždne pracujú ľudia bez domova.

BRATISLAVA. Ešte nedávno žili na ulici, dnes majú svoju posteľ aj prácu. Dostali ju v novej kaviarni v bratislavskej Starej tržnici s názvom Dobre&Dobré.

Prosociálna kaviareň v centre hlavného mesta sa tak stala prvou na Slovensku, ktorá dala prácu ľuďom z ulice.

Návštevník ich na prvý pohľad od bežného čašníka nerozozná. Aj to jedným zo zámerov kaviarne, ktorej cieľom je pomôcť ľudom bez domova vrátiť sa do praktického života.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie sú lákadlom

„Nechceme kaviareň prezentovať ako priestor, ktorý zamestnáva ľudí bez domova, nechceme, aby to bolo lákadlom pre návštevníkov. Títo ľudia celý život cítili, že si na nich niekto ukazuje,“ vysvetľuje Sergej Kára, šéf občianskeho združenia Vagus.

Dobre&Dobré sa snaží sortimentom aj štýlom pripomínať aj niekdajšie kaviarne starej Bratislavy. Návštevníkov tu čaká príjemná atmosféra či tradičné bratislavské rožky.

„Momentálne zamestnávame troch ľudí, ktorí prešli odborným tréningovým programom. Dôležitou časťou kurzu boli aj sedenia s psychologičkou a socioterapeutkou,“ hovorí Kára.

Združenie ponúklo prácu všetkým, ktorí chodia do jeho denného a integračného centra na Mýtnej ulici. Osprchovať sa či najesť príde do Domca denne aj 80 bezdomovcov.

Skryť Vypnúť reklamu

Pracovať v kaviarni chcelo 25. Vagus urobil pohovory a troch poslal na školenie. Ľudia bez domova sa naučili ako podávať kávu, správať sa k zákazníkovi, aj ako prekonať strach z komunikácie. Pomáhala psychologička i socioterapeutka.

Z ulice do kaviarne

"Predtým žili na ulici, a to je úplne iný spôsob života, úplne iné pravidlá ako chodiť do práce, ráno vstávať či mať šéfa," vysvetlil Kára.

Prácu v kaviarni si pochvaľujú aj čašníci Slávo a Milan. Milan začal Vagusu vlani na jeseň pomáhať pri rekonštrukcii Domca.

"Začal som sa vtedy cítiť inak. Že už som niečo viac, lebo pracujem, a že už dokážem niečo vytvoriť," hovorí. Normálne zamestnanie nemal dva roky, vtipne poznamenáva, že bol na dovolenke.

Obavy pred prácou v kaviarni neskrýval. „Predtým som robil murára, tak som si hovoril, aké to bude ísť do čistého? Ale hneď, keď prišiel prvý zákazník, to bolo výborné,“ hovorí Milan.

Skryť Vypnúť reklamu

Jeho kamarát Slavo má 34 rokov. Aj on robí čašníka. Problémy s prácou má od 18 rokov, teda odkedy ho pustili z detského zariadenia.

"Keď sa má spýtali, či túto chcem, povedal som - samozrejme. Je to omnoho lepšie ako žiť na ulici," opisuje.

Postupne si zvyká, vraví, hoci boli aj chvíle, keď zákazníkovi vydal menej peňazí, alebo zabudol objednávku. "Ale to postupne pôjde preč," sľubuje.

Obaja už bývajú v ubytovni, zatiaľ ju platí Vagus. "Ale z ďalšej výplaty si to už budem platiť sám," dodáva Slavo.

Kára vysvetľuje, že ľudia bez domova sa ich v Domci stále pýtajú, kde by mohli zohnať prácu. Vždy totiž v niektorej neuspejú.

"Zamestnávateľ nechce dať prácu ľuďom s dlhmi alebo takým, ktorí nemajú trvalé bydlisko. Problém je v tom, že na Slovensku neexistuje legislatíva, ktorá by umožnila zvýhodniť zamestnávateľa, ktorý dá prácu sociálne vylúčenému človeku," myslí si Kára.

Keď získajú súčasní zamestnanci kaviarne potrebné skúsenosti, mali by sa zamestnanci uplatniť v komerčných prevádzkach a na ich miesta nastúpia noví.

Kaviareň Dobre&Dobré v duchu starej Bratislavy.

FOTO: SME - GABRIEL KUCHTA

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 813
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 825
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 924
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 532
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 680
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 102
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 584
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 495
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 338
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu