V kaviarni tržnice obsluhujú ľudia bez domova, nikto by ich nespoznal

Naučili ich podávať kávu aj prekonať strach z komunikácie. V kaviarni Dobre&Dobré už tri týždne pracujú ľudia bez domova.

Zákazníci kaviarne Dobre&Dobré môžu ochutnať aj klasické špeciality ako Bratislavské rožky, domácu bábovku alebo Skalický trdelník a mnoho iného.(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Naučili ich podávať kávu aj prekonať strach z komunikácie. V kaviarni Dobre&Dobré už tri týždne pracujú ľudia bez domova.

BRATISLAVA. Ešte nedávno žili na ulici, dnes majú svoju posteľ aj prácu. Dostali ju v novej kaviarni v bratislavskej Starej tržnici s názvom Dobre&Dobré.

Prosociálna kaviareň v centre hlavného mesta sa tak stala prvou na Slovensku, ktorá dala prácu ľuďom z ulice.

Návštevník ich na prvý pohľad od bežného čašníka nerozozná. Aj to jedným zo zámerov kaviarne, ktorej cieľom je pomôcť ľudom bez domova vrátiť sa do praktického života.

Nie sú lákadlom

„Nechceme kaviareň prezentovať ako priestor, ktorý zamestnáva ľudí bez domova, nechceme, aby to bolo lákadlom pre návštevníkov. Títo ľudia celý život cítili, že si na nich niekto ukazuje,“ vysvetľuje Sergej Kára, šéf občianskeho združenia Vagus.

Dobre&Dobré sa snaží sortimentom aj štýlom pripomínať aj niekdajšie kaviarne starej Bratislavy. Návštevníkov tu čaká príjemná atmosféra či tradičné bratislavské rožky.

„Momentálne zamestnávame troch ľudí, ktorí prešli odborným tréningovým programom. Dôležitou časťou kurzu boli aj sedenia s psychologičkou a socioterapeutkou,“ hovorí Kára.

Združenie ponúklo prácu všetkým, ktorí chodia do jeho denného a integračného centra na Mýtnej ulici. Osprchovať sa či najesť príde do Domca denne aj 80 bezdomovcov.

Pracovať v kaviarni chcelo 25. Vagus urobil pohovory a troch poslal na školenie. Ľudia bez domova sa naučili ako podávať kávu, správať sa k zákazníkovi, aj ako prekonať strach z komunikácie. Pomáhala psychologička i socioterapeutka.

Z ulice do kaviarne

"Predtým žili na ulici, a to je úplne iný spôsob života, úplne iné pravidlá ako chodiť do práce, ráno vstávať či mať šéfa," vysvetlil Kára.

Prácu v kaviarni si pochvaľujú aj čašníci Slávo a Milan. Milan začal Vagusu vlani na jeseň pomáhať pri rekonštrukcii Domca.

"Začal som sa vtedy cítiť inak. Že už som niečo viac, lebo pracujem, a že už dokážem niečo vytvoriť," hovorí. Normálne zamestnanie nemal dva roky, vtipne poznamenáva, že bol na dovolenke.

Obavy pred prácou v kaviarni neskrýval. „Predtým som robil murára, tak som si hovoril, aké to bude ísť do čistého? Ale hneď, keď prišiel prvý zákazník, to bolo výborné,“ hovorí Milan.

Jeho kamarát Slavo má 34 rokov. Aj on robí čašníka. Problémy s prácou má od 18 rokov, teda odkedy ho pustili z detského zariadenia.

"Keď sa má spýtali, či túto chcem, povedal som - samozrejme. Je to omnoho lepšie ako žiť na ulici," opisuje.

Postupne si zvyká, vraví, hoci boli aj chvíle, keď zákazníkovi vydal menej peňazí, alebo zabudol objednávku. "Ale to postupne pôjde preč," sľubuje.

Obaja už bývajú v ubytovni, zatiaľ ju platí Vagus. "Ale z ďalšej výplaty si to už budem platiť sám," dodáva Slavo.

Kára vysvetľuje, že ľudia bez domova sa ich v Domci stále pýtajú, kde by mohli zohnať prácu. Vždy totiž v niektorej neuspejú.

"Zamestnávateľ nechce dať prácu ľuďom s dlhmi alebo takým, ktorí nemajú trvalé bydlisko. Problém je v tom, že na Slovensku neexistuje legislatíva, ktorá by umožnila zvýhodniť zamestnávateľa, ktorý dá prácu sociálne vylúčenému človeku," myslí si Kára.

Keď získajú súčasní zamestnanci kaviarne potrebné skúsenosti, mali by sa zamestnanci uplatniť v komerčných prevádzkach a na ich miesta nastúpia noví.

Kaviareň Dobre&Dobré v duchu starej Bratislavy.

FOTO: SME - GABRIEL KUCHTA

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Nestíhate nakupovať darčeky?
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  6. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  7. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  1. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  2. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  6. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  7. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  8. 4 body úspechu realizácie stavby
  9. BIT arbitration within the context of recent CJEU decision
  10. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 76 224
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 16 023
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 11 886
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 8 266
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 6 956
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 797
  7. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 3 560
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 904
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 2 744
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 532