Vyštudovali ste vysokú školu technickú, dnes máte pekáreň. Ako to celé začalo?
„Kamarát, ktorý pracoval v Rakúsku, emigroval tam ešte za socializmu, tak tam začal piecť kváskový celozrnný chlieb a raz nás to naučil. Urobil pre nás taký workshop a nás to tak zaujalo, že sme sa rozhodli, že toto chceme priniesť na slovenský trh.“
Potom ste si urobil kurz ako pekár?
„Pôvodne som strojný inžinier, čiže som sa musel rekvalifikovať. Bolo to v čase, keď som bol v piatom ročníku a končil som vysokú školu. S kolegom, s ktorým sme rozbiehali firmu, sme obaja strojní inžinieri.“
Netradičná zmena zo strojného inžiniera pekár.
„Je to tou víziou, s kolegom sme premýšľali, čo na našom trhu chýba, alebo čo nám osobne chýba. Keď sme ochutnali ten kváskový celozrnný chlieb, tak nás to tak inšpirovalo, že sme sa rozhodli, že toto prinesieme na náš trh. To, že je naša pekáreň bio je už len čerešnička, všetky naše suroviny sú z ekologického hospodárstva.“
Ako vznikol váš prvý chlieb? Pamätáte sa?
„Pamätám (smiech), boli to skôr také husté tehličky ako chleby.“
Dali sa jesť?
„Jesť sa to dalo, dávali sme ochutnávať kamarátom, hodnotili, a to nás motivovalo. Nakoniec sme zistili, že s tým kváskom je to zložité. Tak sme šli na kurz do Čiech k špecialistovi, ktorý sa už dvadsať rokov špecializuje na kváskové chleby. Nechceli sme totiž podvádzať a pomáhať si droždím, chceli sme zaručiť kvalitu kváskového chleba.“
Keď ste sa rozhodli otvoriť pekáreň, dlho trvalo na Slovensku vybaviť všetky guľaté pečiatky a povolenia?