ROZHOVOR

Strojní inžinieri rozbehli pekáreň

Keď ochutnal kváskový celozrnný chlieb, rozhodol sa ho priniesť na Slovensko. Dnes má Štefan Hrončo Bio pekáreň s vlastným kamenným mlynom a malou predajňou v Dunajskej Lužnej.

Štefan Hrončo z biopekárne.sk. V Dunajskej Lužnej pečú chlieb z kvásku, majú tu kamenný mlyn aj podnikovú predajňu.(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Vyštudovali ste vysokú školu technickú, dnes máte pekáreň. Ako to celé začalo?

„Kamarát, ktorý pracoval v Rakúsku, emigroval tam ešte za socializmu, tak tam začal piecť kváskový celozrnný chlieb a raz nás to naučil. Urobil pre nás taký workshop a nás to tak zaujalo, že sme sa rozhodli, že toto chceme priniesť na slovenský trh.“

Potom ste si urobil kurz ako pekár?

„Pôvodne som strojný inžinier, čiže som sa musel rekvalifikovať. Bolo to v čase, keď som bol v piatom ročníku a končil som vysokú školu. S kolegom, s ktorým sme rozbiehali firmu, sme obaja strojní inžinieri.“

Netradičná zmena zo strojného inžiniera pekár.

„Je to tou víziou, s kolegom sme premýšľali, čo na našom trhu chýba, alebo čo nám osobne chýba. Keď sme ochutnali ten kváskový celozrnný chlieb, tak nás to tak inšpirovalo, že sme sa rozhodli, že toto prinesieme na náš trh. To, že je naša pekáreň bio je už len čerešnička, všetky naše suroviny sú z ekologického hospodárstva.“

Ako vznikol váš prvý chlieb? Pamätáte sa?

„Pamätám (smiech), boli to skôr také husté tehličky ako chleby.“

Dali sa jesť?

„Jesť sa to dalo, dávali sme ochutnávať kamarátom, hodnotili, a to nás motivovalo. Nakoniec sme zistili, že s tým kváskom je to zložité. Tak sme šli na kurz do Čiech k špecialistovi, ktorý sa už dvadsať rokov špecializuje na kváskové chleby. Nechceli sme totiž podvádzať a pomáhať si droždím, chceli sme zaručiť kvalitu kváskového chleba.“

Keď ste sa rozhodli otvoriť pekáreň, dlho trvalo na Slovensku vybaviť všetky guľaté pečiatky a povolenia?

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3HQM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3HQM na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 499
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 454
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 13 485
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 994
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 532
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 629
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 433
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 483
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 380
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 166