Zmrzliny sú bežne z prášku, len pridajú vodu alebo mlieko

Z polotovarov neznamená zlé. Zmrzlinári, ktorí vyrábajú domácu zmrzlinu, si často svoje recepty strážia.

Citrónová by mala byť z citrónov. Z čoho je šmolková?(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

BRATISLAVA. Čerstvé ovocie, mlieko, smotana či vanilkové struky sú zložky, ktoré do zmrzliny miešajú bratislavskí zmrzlinári. Zväčša však používajú vopred pripravené polotovary.

Oslovili sme aj niektorých výrobcov domácej zmrzliny. Dvaja z nich - vo Vajnoroch a v Rači - si recepty a postupy chránia a nechceli o nich hovoriť.

Do zmrzlín väčšinou idú vopred pripravené suroviny ako základy mliečnych či ovocných zmrzlín, pasty z ovocia či orechov, alebo aj suroviny v prášku.

V zmrzlinovom základe je stabilizátor nahrádzajúci vajcia, s ktorými sa spája riziko nákazy. Do základu sa pridáva napríklad mlieko či smotana a cukor.

„Výrobcovia potravín vyrábajú aj sypké zmesi - polotovary, do ktorých stačí pridať tekutinu (vodu alebo mlieko) a následne sa v strojoch zmes schladí, našľahá a porciuje dávkovačom,“ hovorí o zmrzlinách z prášku Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

„Takéto zmesi majú rovnaké surovinové zloženie, len všetky zložky sú dehydrované,“ vraví.

Zmrzlinári môžu ponúkať aj zmrzlinu, ktorú kúpia hotovú.

Prírodná cesta

Fakty
Čo je v zmrzline vyrábanej vo veľkom:
  • mliečny tuk zo smotany alebo z masla, resp. iný špeciálne upravený tuk;
  • sušené nízkotučné mlieko;
  • srvátka;
  • cukor (sacharóza, maltodextrín, glukózový sirup alebo iné);
  • chuťové a aromatické látky, emulgátory a stabilizátory.

Zdroj: Potravinová komora Slovenska

Sú tu však aj zmrzlinári, ktorí si zmrzlinu miešajú v prípade ovocných zmrzlín sami.

„Je to veľmi prácne. Každé ovocie musí prejsť kontrolou, či tam nie sú červíky, alebo niečo zhnité,“ opisuje Barbara Szalaiová z nedávno otvorenej zmrzlinárne Koun v centre Bratislavy, ako pripravujú ovocné zmrzliny.

Otvorili teraz v lete, jeden kopček stojí 1,20 eura a hovoria, že vyrábajú prírodnú zmrzlinu.

Barbara sa učila vyrábať zmrzlinu v Taliansku. Používa čerstvé, nie trvanlivé mlieko a smotanu a ovocie sa snaží nakupovať na trhovisku.

Do zmrzlín nepridáva farbivá, a tak sa jej stáva, že jej neveria, že zmrzlina je punčová, lebo nie je ružová.

Ovocie treba ošúpať, zmixovať a vyliať do prístroja, potom zariadenie vyčistiť a vydezinfikovať.

Kombinácie a príchute testuje na ľuďoch okolo, úspech má citrónovo-levanduľový sorbet. Obľúbená je aj maková.

Pasty potrebujú

Ani v Koune nevyrábajú všetky prísady sami.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  2. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  3. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  4. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  8. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  9. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  1. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 8 829
  2. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 663
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 194
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 824
  5. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 795
  6. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 786
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 785
  8. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 990
  9. Ušetrite až 60 % nákladov na elektrinu využitím slnečnej energie 976
  10. Obchodné centrum Galéria Shopping Košice 686