Zmrzliny sú bežne z prášku, len pridajú vodu alebo mlieko

Z polotovarov neznamená zlé. Zmrzlinári, ktorí vyrábajú domácu zmrzlinu, si často svoje recepty strážia.

Citrónová by mala byť z citrónov. Z čoho je šmolková?(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

BRATISLAVA. Čerstvé ovocie, mlieko, smotana či vanilkové struky sú zložky, ktoré do zmrzliny miešajú bratislavskí zmrzlinári. Zväčša však používajú vopred pripravené polotovary.

Oslovili sme aj niektorých výrobcov domácej zmrzliny. Dvaja z nich - vo Vajnoroch a v Rači - si recepty a postupy chránia a nechceli o nich hovoriť.

Do zmrzlín väčšinou idú vopred pripravené suroviny ako základy mliečnych či ovocných zmrzlín, pasty z ovocia či orechov, alebo aj suroviny v prášku.

V zmrzlinovom základe je stabilizátor nahrádzajúci vajcia, s ktorými sa spája riziko nákazy. Do základu sa pridáva napríklad mlieko či smotana a cukor.

„Výrobcovia potravín vyrábajú aj sypké zmesi - polotovary, do ktorých stačí pridať tekutinu (vodu alebo mlieko) a následne sa v strojoch zmes schladí, našľahá a porciuje dávkovačom,“ hovorí o zmrzlinách z prášku Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

„Takéto zmesi majú rovnaké surovinové zloženie, len všetky zložky sú dehydrované,“ vraví.

Zmrzlinári môžu ponúkať aj zmrzlinu, ktorú kúpia hotovú.

Prírodná cesta

Fakty
Čo je v zmrzline vyrábanej vo veľkom:
  • mliečny tuk zo smotany alebo z masla, resp. iný špeciálne upravený tuk;
  • sušené nízkotučné mlieko;
  • srvátka;
  • cukor (sacharóza, maltodextrín, glukózový sirup alebo iné);
  • chuťové a aromatické látky, emulgátory a stabilizátory.

Zdroj: Potravinová komora Slovenska

Sú tu však aj zmrzlinári, ktorí si zmrzlinu miešajú v prípade ovocných zmrzlín sami.

„Je to veľmi prácne. Každé ovocie musí prejsť kontrolou, či tam nie sú červíky, alebo niečo zhnité,“ opisuje Barbara Szalaiová z nedávno otvorenej zmrzlinárne Koun v centre Bratislavy, ako pripravujú ovocné zmrzliny.

Otvorili teraz v lete, jeden kopček stojí 1,20 eura a hovoria, že vyrábajú prírodnú zmrzlinu.

Barbara sa učila vyrábať zmrzlinu v Taliansku. Používa čerstvé, nie trvanlivé mlieko a smotanu a ovocie sa snaží nakupovať na trhovisku.

Do zmrzlín nepridáva farbivá, a tak sa jej stáva, že jej neveria, že zmrzlina je punčová, lebo nie je ružová.

Ovocie treba ošúpať, zmixovať a vyliať do prístroja, potom zariadenie vyčistiť a vydezinfikovať.

Kombinácie a príchute testuje na ľuďoch okolo, úspech má citrónovo-levanduľový sorbet. Obľúbená je aj maková.

Pasty potrebujú

Ani v Koune nevyrábajú všetky prísady sami.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3GJJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3GJJ na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  2. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  7. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  8. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  9. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  10. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 6 045
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 4 930
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 446
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 144
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 2 718
  6. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 121
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 116
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 697
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 593
  10. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 1 517