SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Zmrzliny sú bežne z prášku, len pridajú vodu alebo mlieko

Z polotovarov neznamená zlé. Zmrzlinári, ktorí vyrábajú domácu zmrzlinu, si často svoje recepty strážia.

Citrónová by mala byť z citrónov. Z čoho je šmolková?Citrónová by mala byť z citrónov. Z čoho je šmolková? (Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

BRATISLAVA. Čerstvé ovocie, mlieko, smotana či vanilkové struky sú zložky, ktoré do zmrzliny miešajú bratislavskí zmrzlinári. Zväčša však používajú vopred pripravené polotovary.

Oslovili sme aj niektorých výrobcov domácej zmrzliny. Dvaja z nich - vo Vajnoroch a v Rači - si recepty a postupy chránia a nechceli o nich hovoriť.

Do zmrzlín väčšinou idú vopred pripravené suroviny ako základy mliečnych či ovocných zmrzlín, pasty z ovocia či orechov, alebo aj suroviny v prášku.

V zmrzlinovom základe je stabilizátor nahrádzajúci vajcia, s ktorými sa spája riziko nákazy. Do základu sa pridáva napríklad mlieko či smotana a cukor.

„Výrobcovia potravín vyrábajú aj sypké zmesi - polotovary, do ktorých stačí pridať tekutinu (vodu alebo mlieko) a následne sa v strojoch zmes schladí, našľahá a porciuje dávkovačom,“ hovorí o zmrzlinách z prášku Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

„Takéto zmesi majú rovnaké surovinové zloženie, len všetky zložky sú dehydrované,“ vraví.

Zmrzlinári môžu ponúkať aj zmrzlinu, ktorú kúpia hotovú.

Prírodná cesta

Fakty
Čo je v zmrzline vyrábanej vo veľkom:
  • mliečny tuk zo smotany alebo z masla, resp. iný špeciálne upravený tuk;
  • sušené nízkotučné mlieko;
  • srvátka;
  • cukor (sacharóza, maltodextrín, glukózový sirup alebo iné);
  • chuťové a aromatické látky, emulgátory a stabilizátory.

Zdroj: Potravinová komora Slovenska

Sú tu však aj zmrzlinári, ktorí si zmrzlinu miešajú v prípade ovocných zmrzlín sami.

„Je to veľmi prácne. Každé ovocie musí prejsť kontrolou, či tam nie sú červíky, alebo niečo zhnité,“ opisuje Barbara Szalaiová z nedávno otvorenej zmrzlinárne Koun v centre Bratislavy, ako pripravujú ovocné zmrzliny.

Otvorili teraz v lete, jeden kopček stojí 1,20 eura a hovoria, že vyrábajú prírodnú zmrzlinu.

Barbara sa učila vyrábať zmrzlinu v Taliansku. Používa čerstvé, nie trvanlivé mlieko a smotanu a ovocie sa snaží nakupovať na trhovisku.

Do zmrzlín nepridáva farbivá, a tak sa jej stáva, že jej neveria, že zmrzlina je punčová, lebo nie je ružová.

Ovocie treba ošúpať, zmixovať a vyliať do prístroja, potom zariadenie vyčistiť a vydezinfikovať.

Kombinácie a príchute testuje na ľuďoch okolo, úspech má citrónovo-levanduľový sorbet. Obľúbená je aj maková.

Pasty potrebujú

Ani v Koune nevyrábajú všetky prísady sami.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3GJJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3GJJ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 096
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 057
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 842
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 812
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 726
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 10 371
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 604
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 600
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 358
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 145
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu