Zmrzliny sú bežne z prášku, len pridajú vodu alebo mlieko

Z polotovarov neznamená zlé. Zmrzlinári, ktorí vyrábajú domácu zmrzlinu, si často svoje recepty strážia.

Citrónová by mala byť z citrónov. Z čoho je šmolková?(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

BRATISLAVA. Čerstvé ovocie, mlieko, smotana či vanilkové struky sú zložky, ktoré do zmrzliny miešajú bratislavskí zmrzlinári. Zväčša však používajú vopred pripravené polotovary.

Oslovili sme aj niektorých výrobcov domácej zmrzliny. Dvaja z nich - vo Vajnoroch a v Rači - si recepty a postupy chránia a nechceli o nich hovoriť.

Do zmrzlín väčšinou idú vopred pripravené suroviny ako základy mliečnych či ovocných zmrzlín, pasty z ovocia či orechov, alebo aj suroviny v prášku.

V zmrzlinovom základe je stabilizátor nahrádzajúci vajcia, s ktorými sa spája riziko nákazy. Do základu sa pridáva napríklad mlieko či smotana a cukor.

„Výrobcovia potravín vyrábajú aj sypké zmesi - polotovary, do ktorých stačí pridať tekutinu (vodu alebo mlieko) a následne sa v strojoch zmes schladí, našľahá a porciuje dávkovačom,“ hovorí o zmrzlinách z prášku Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

„Takéto zmesi majú rovnaké surovinové zloženie, len všetky zložky sú dehydrované,“ vraví.

Zmrzlinári môžu ponúkať aj zmrzlinu, ktorú kúpia hotovú.

Prírodná cesta

Fakty
Čo je v zmrzline vyrábanej vo veľkom:
  • mliečny tuk zo smotany alebo z masla, resp. iný špeciálne upravený tuk;
  • sušené nízkotučné mlieko;
  • srvátka;
  • cukor (sacharóza, maltodextrín, glukózový sirup alebo iné);
  • chuťové a aromatické látky, emulgátory a stabilizátory.

Zdroj: Potravinová komora Slovenska

Sú tu však aj zmrzlinári, ktorí si zmrzlinu miešajú v prípade ovocných zmrzlín sami.

„Je to veľmi prácne. Každé ovocie musí prejsť kontrolou, či tam nie sú červíky, alebo niečo zhnité,“ opisuje Barbara Szalaiová z nedávno otvorenej zmrzlinárne Koun v centre Bratislavy, ako pripravujú ovocné zmrzliny.

Otvorili teraz v lete, jeden kopček stojí 1,20 eura a hovoria, že vyrábajú prírodnú zmrzlinu.

Barbara sa učila vyrábať zmrzlinu v Taliansku. Používa čerstvé, nie trvanlivé mlieko a smotanu a ovocie sa snaží nakupovať na trhovisku.

Do zmrzlín nepridáva farbivá, a tak sa jej stáva, že jej neveria, že zmrzlina je punčová, lebo nie je ružová.

Ovocie treba ošúpať, zmixovať a vyliať do prístroja, potom zariadenie vyčistiť a vydezinfikovať.

Kombinácie a príchute testuje na ľuďoch okolo, úspech má citrónovo-levanduľový sorbet. Obľúbená je aj maková.

Pasty potrebujú

Ani v Koune nevyrábajú všetky prísady sami.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 538
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 479
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 11 115
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 10 535
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 167
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 449
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 391
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 373
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 654
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 167