SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Prvé „božolé“ ovládlo kaviarne

Francúzski vinári z Beaujolais dostali v roku 1951 vládne povolenie na predčasný predaj svojho vína. Dovtedy sa prvé víno mohlo stáčať až po pätnástom decembri. Prvé beaujolais sa od spomínaného roku 1951 dostáva na stoly každoročne tretí novembrový ...

Francúzski vinári z Beaujolais dostali v roku 1951 vládne povolenie na predčasný predaj svojho vína. Dovtedy sa prvé víno mohlo stáčať až po pätnástom decembri. Prvé beaujolais sa od spomínaného roku 1951 dostáva na stoly každoročne tretí novembrový štvrtok, počnúc polnocou.

Na beaujolais nouveau ako na prvé víno tohto roku čakajú netrpezlivo nielen Francúzi, ale aj ctitelia vína takmer z dvoch stoviek krajín. Piť sa začína počnúc tretím novembrovým štvrtkom. Od polnoci ho môžu ochutnať spoločnosti milovníkov mladého vína v New Yorku, Moskve, Prahe a už piaty rok aj v Bratislave. Ročne sa vo svete predá 60 miliónov fliaš tohto mladého vína. Pričom tretina vína je predaná už do konca kalendárneho roka.

Skryť Vypnúť reklamu

„Vína z Beaujolais ma v dobrom provokujú,“ hovorí vinársky odborník Fedor Malík vo svojej knihe o víne. „Cukríková aróma hruškovej kvapky“ je dráždivá a veselá. Od dokonalosti ideálneho vínneho média je však na hony vzdialená. Nechcem radiť, ale mladé „božolé“ neberte príliš vážne. Dokonca ani predstava o neškodnosti vypitia nadmerného objemu tohto vína nemusí byť pravdivá,“ upozorňuje Fedor Malík.

Pre Francúzov je čakanie v krčme na beaujolais nouveau a jeho pitie výbornou zámienkou a dôvodom na stretnutia a oslavy. „Debatuje sa o tom, v čom je tohtoročné víno iné ako po predchádzajúce roky. Niekto v ňom cíti chuťový tón čerešne, iný melóna či hrušky,“ hovorí mladý Francúz Bruno.

Pri francúzskych pesničkách ochutnávali beaujolais nouveau 2002 Bratislavčania vo štvrtok aj v Auparku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  5. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Keď ekológia spája
  8. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  9. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 268
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 141
  3. Od Česka až po Jadran 3 936
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 419
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 267
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 162
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 114
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 983
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 720
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 198
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu