SME
Nedeľa, 1. október, 2023 | Meniny má Arnold

Priniesol zrná z Rwandy: Urobte si rituál, nie kávu tri v jednom

Matej Hambalko hovorí, že na tristo gramov môže byť maximálne päť zlomených zŕn.

Tím kávy Goriffee. Matej Hambalko (vpravo hore) a Amir Al Jabri.Tím kávy Goriffee. Matej Hambalko (vpravo hore) a Amir Al Jabri. (Zdroj: SME – VLADIMÍR ŠIMÍČEK)

Amir Al Jabri pripravuje kávu jednu za druhou, MATEJ HAMBALKO berie do ruky kávové zrnká a hovorí, že na tristo gramov zrna môže byť maximálne päť zlomených zŕn. Nápad priniesť rwandskú kávu vznikol doma v kuchyni.

Ako ste našli kávu z Rwandy a prečo vzniklo Goriffee?

„S kamarátom Amirom sme premýšľali, čo by sme mohli rozbehnúť. Sedeli sme u nás v kuchyni, padali všelijaké nápady a môj brat sa práve vtedy balil do Rwandy. Šiel tam už druhýkrát, prvý raz tam bol v rámci školy na misii, druhý raz si ho tam zavolal poľský štáb, aby im pomohol s logistikou, keďže to tam už pozná. Spýtal sa nás, či chceme dovážať kávu z Rwandy, keďže tam ide, mohol by to tam skúsiť vybaviť a obehať.“

Poznal tamojšiu kávu?

„Keď bol prvýkrát v Rwande, zistil, že sú špičkovými producentmi kávy, najmä stopercentnej arabiky. Keď sa vrátil, chcel si tu nejakú kúpiť, no žiadna na Slovensku nebola. Už vtedy začal uvažovať nad nápadom dovážať kávu. Popritom teda, ako chodil po Rwande s filmovým štábom, obiehal aj producentov kávy, posielal nám vzorky a my sme to tu testovali u kamaráta v kaviarni na Dlhých dieloch. Chceli sme kávu primárne na espresso. Otestovali sme zhruba desať vzoriek od rôznych producentov a odlišného praženia.“

Vyznali ste sa v káve?

„Na začiatku vôbec, vedeli sme, čo je 'neska' a čo je zalievaná káva, potom sme si robili baristické kurzy. Najskôr boli aj testovania laické, čo bolo možno aj dobre, chceli sme totiž kávu pre klasických konzumentov, pre obyčajných ľudí. Preto aj kávu predávame za takú cenu, ako predávame. Väčšinou sa totiž tieto výberové kávy pohybujú v úplne iných cenových reláciách.“

Čo chutí Slovákom najviac?

„Máme to otestované, hoci sme boli zo začiatku kritizovaní za tmavé praženie, tak naopak na coffee feste vyhľadávali ľudia našu kávu pre to praženie. Mnohí ľudia si myslia, že kyslá káva asi nebude dobrá káva, snažíme sa robiť aj takú osvetu. Zvyšovať latku kávovej kultúry. Keď si u nás niekto objedná kávu, tak mu aj vysvetlíme, či takú, či takú, čo znamená, keď je káva kyslá, a že máme viacero pražení a tiež to, ako sa pripravuje espresso. Chuť kávy závisí do značnej miery od prípravy kávy. Ľudia dostanú zle pripravené espresso, vodové, prepálené, ako to býva v slovenských reštauráciách, a myslia si, že to nie je dobrá káva, pritom môže byť úplne výberová super kvalitná.“

Hovoríte o tmavom pražení. Čítala som o tom, ako kávu Garuka testovali na Slovensku a kritizovali práve tento spôsob praženia. Odporúčali ho zmeniť. Zmenilo sa niečo?

„Už máme viac druhov pražení, tmavé praženie kritizovali preto, lebo ľudia, ktorí sa v káve vyznajú, si radšej dajú svetlejšie praženie, lebo je zaujímavejšie. Tmavým pražením úplne zabijete aciditu, kyslosť, ale aj všetky zaujímavé tóny, chuťové profily. Dá sa povedať, že k tým svetlejším praženiam kávy sa musia ľudia prepracovať, čiže prepiť. Tmavým pražením sme chceli priniesť ľuďom klasickú horkú chuť, nie kyslú, a po čase ich prispôsobovať.“

Teraz máte aké praženia?

„Máme dark, full city, čo je o stupeň svetlejšie, máme medium a medium light. Medium nie je také svetlé a je výborné do espressa, neurobí to silný kyslý koncentrát.“

V čom je iná rwandská káva napríklad od kávy z Južnej Ameriky alebo od inej kávy v Afrike? Je to len miestom, kde sa pestuje, alebo aj spôsobom pestovania či pražením?

„Nejde ani o to, v čom je iná. Je to bourbon arabica, odroda, ktorá bola vyšľachtená na Réunione. Špeciálna je tým, že je výberová a dostupná. Rwanda je okrem toho ideálna na pestovanie arabiky, na severe sa rozkladá krajina na veľkom sopečnom masíve, káva sa tam pestuje vo vysokých nadmorských výškach pod rovníkom, kde je štandardne celoročne asi 25 stupňov a je tam výživná vulkanická pôda.“

rwanda_res.jpg

Ožíva Rwanda po genocíde aj pomocou kávy?

„Prijali zákon, že všetky kávy v Rwande budú premyté, čiže spracované mokrým procesom. Sú veľmi proeurópski a chcú to tam rozvinúť.“

Akú kávu tam pijú?

„V tom je ten žart, že v Rwande kávu pestujú dlhé roky, až tak ju nepijú, fičí tam kokakola. Brat mi hovoril, že espresso si mohol dať len v nejakom hoteli. Ak ponúkali, tak trikrát prevarenú zalievanú kávu s cukrom. Špecialitou bola káva z Konga, čo je káva varená v mlieku so zázvorom. Skúšali sme to robiť, bolo to zaujímavé.“ (smiech)

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  2. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  3. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  4. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  5. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  6. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  7. Všetkým lepí pred voľbami
  8. Tenisová zábava pre celú rodinu na Peugeot Tennis Day
  1. Svetový deň srdca v Nemocnici AGEL Košice-Šaca
  2. List moruše bielej pomáha znižovať hladinu cukru v krvi
  3. Zlato z malého futbalu aj plážového volejbalu
  4. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  5. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  6. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  7. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  8. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 21 473
  2. Všetkým lepí pred voľbami 12 968
  3. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 953
  4. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 6 579
  5. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí 6 573
  6. Hladinka smeruje do Košíc! 5 049
  7. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 5 005
  8. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 773
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sledujeme výsledky parlamentných volieb 2023 minútu po minúte

Druhé a tretie miesto si rozdelia Hlas a Progresívne Slovensko.


a 8 ďalší 3m
Sledujeme dianie v štábe Smeru minútu po minúte (parlamentné voľby 2023).

Priebeh hlasovania je zatiaľ pokojný, predčasné parlamentné voľby 2023 sledujeme minútu po minúte.


a 7 ďalší 21 h
Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra 2023.

Sledujte priebežné výsledky predčasných parlamentných volieb 2023. Ktorá strana zatiaľ vyhráva voľby?


SME.SK 6 h
Výsledky volieb 2023: Priebežný zoznam zvolených poslancov

Sledujte priebežný zoznam zvolených poslancov do NR SR v parlamentných voľbách 2023. Ako dopadnú voľby a kto sa prekrúžkuje do parlamentu?


a 1 ďalší 4 h

Blogy SME

  1. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  2. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  3. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  4. Metropolitný inštitút Bratislavy: Umenie vo verejnom priestore by nemali nahrádzať vyprázdnené atrakcie
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  6. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  7. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  8. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  1. Martin Greguš: Voličom Progresívneho Slovenska a SAS v Bratislave. Keď 1.10. už nebude mať kde zaparkovať spomeňte si, kto si opäť neurobil domácu úlohu... 83 747
  2. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 48 143
  3. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 40 870
  4. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 33 605
  5. Michal Feik: Možno veriť predvolebným prieskumom? 27 479
  6. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 18 835
  7. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď 15 548
  8. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 15 023
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
SkryťZatvoriť reklamu