SME
Štvrtok, 18. august, 2022 | Meniny má Elena, Helena

Priniesol zrná z Rwandy: Urobte si rituál, nie kávu tri v jednom

Matej Hambalko hovorí, že na tristo gramov môže byť maximálne päť zlomených zŕn.

Tím kávy Goriffee. Matej Hambalko (vpravo hore) a Amir Al Jabri.Tím kávy Goriffee. Matej Hambalko (vpravo hore) a Amir Al Jabri. (Zdroj: SME – VLADIMÍR ŠIMÍČEK)

Amir Al Jabri pripravuje kávu jednu za druhou, MATEJ HAMBALKO berie do ruky kávové zrnká a hovorí, že na tristo gramov zrna môže byť maximálne päť zlomených zŕn. Nápad priniesť rwandskú kávu vznikol doma v kuchyni.

Ako ste našli kávu z Rwandy a prečo vzniklo Goriffee?

„S kamarátom Amirom sme premýšľali, čo by sme mohli rozbehnúť. Sedeli sme u nás v kuchyni, padali všelijaké nápady a môj brat sa práve vtedy balil do Rwandy. Šiel tam už druhýkrát, prvý raz tam bol v rámci školy na misii, druhý raz si ho tam zavolal poľský štáb, aby im pomohol s logistikou, keďže to tam už pozná. Spýtal sa nás, či chceme dovážať kávu z Rwandy, keďže tam ide, mohol by to tam skúsiť vybaviť a obehať.“

Poznal tamojšiu kávu?

„Keď bol prvýkrát v Rwande, zistil, že sú špičkovými producentmi kávy, najmä stopercentnej arabiky. Keď sa vrátil, chcel si tu nejakú kúpiť, no žiadna na Slovensku nebola. Už vtedy začal uvažovať nad nápadom dovážať kávu. Popritom teda, ako chodil po Rwande s filmovým štábom, obiehal aj producentov kávy, posielal nám vzorky a my sme to tu testovali u kamaráta v kaviarni na Dlhých dieloch. Chceli sme kávu primárne na espresso. Otestovali sme zhruba desať vzoriek od rôznych producentov a odlišného praženia.“

Vyznali ste sa v káve?

„Na začiatku vôbec, vedeli sme, čo je 'neska' a čo je zalievaná káva, potom sme si robili baristické kurzy. Najskôr boli aj testovania laické, čo bolo možno aj dobre, chceli sme totiž kávu pre klasických konzumentov, pre obyčajných ľudí. Preto aj kávu predávame za takú cenu, ako predávame. Väčšinou sa totiž tieto výberové kávy pohybujú v úplne iných cenových reláciách.“

Čo chutí Slovákom najviac?

„Máme to otestované, hoci sme boli zo začiatku kritizovaní za tmavé praženie, tak naopak na coffee feste vyhľadávali ľudia našu kávu pre to praženie. Mnohí ľudia si myslia, že kyslá káva asi nebude dobrá káva, snažíme sa robiť aj takú osvetu. Zvyšovať latku kávovej kultúry. Keď si u nás niekto objedná kávu, tak mu aj vysvetlíme, či takú, či takú, čo znamená, keď je káva kyslá, a že máme viacero pražení a tiež to, ako sa pripravuje espresso. Chuť kávy závisí do značnej miery od prípravy kávy. Ľudia dostanú zle pripravené espresso, vodové, prepálené, ako to býva v slovenských reštauráciách, a myslia si, že to nie je dobrá káva, pritom môže byť úplne výberová super kvalitná.“

Hovoríte o tmavom pražení. Čítala som o tom, ako kávu Garuka testovali na Slovensku a kritizovali práve tento spôsob praženia. Odporúčali ho zmeniť. Zmenilo sa niečo?

„Už máme viac druhov pražení, tmavé praženie kritizovali preto, lebo ľudia, ktorí sa v káve vyznajú, si radšej dajú svetlejšie praženie, lebo je zaujímavejšie. Tmavým pražením úplne zabijete aciditu, kyslosť, ale aj všetky zaujímavé tóny, chuťové profily. Dá sa povedať, že k tým svetlejším praženiam kávy sa musia ľudia prepracovať, čiže prepiť. Tmavým pražením sme chceli priniesť ľuďom klasickú horkú chuť, nie kyslú, a po čase ich prispôsobovať.“

Teraz máte aké praženia?

„Máme dark, full city, čo je o stupeň svetlejšie, máme medium a medium light. Medium nie je také svetlé a je výborné do espressa, neurobí to silný kyslý koncentrát.“

V čom je iná rwandská káva napríklad od kávy z Južnej Ameriky alebo od inej kávy v Afrike? Je to len miestom, kde sa pestuje, alebo aj spôsobom pestovania či pražením?

„Nejde ani o to, v čom je iná. Je to bourbon arabica, odroda, ktorá bola vyšľachtená na Réunione. Špeciálna je tým, že je výberová a dostupná. Rwanda je okrem toho ideálna na pestovanie arabiky, na severe sa rozkladá krajina na veľkom sopečnom masíve, káva sa tam pestuje vo vysokých nadmorských výškach pod rovníkom, kde je štandardne celoročne asi 25 stupňov a je tam výživná vulkanická pôda.“

rwanda_res.jpg

Ožíva Rwanda po genocíde aj pomocou kávy?

„Prijali zákon, že všetky kávy v Rwande budú premyté, čiže spracované mokrým procesom. Sú veľmi proeurópski a chcú to tam rozvinúť.“

Akú kávu tam pijú?

„V tom je ten žart, že v Rwande kávu pestujú dlhé roky, až tak ju nepijú, fičí tam kokakola. Brat mi hovoril, že espresso si mohol dať len v nejakom hoteli. Ak ponúkali, tak trikrát prevarenú zalievanú kávu s cukrom. Špecialitou bola káva z Konga, čo je káva varená v mlieku so zázvorom. Skúšali sme to robiť, bolo to zaujímavé.“ (smiech)

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  3. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  4. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  5. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  6. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  7. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  8. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  1. Shell myslí na slovenské komunity
  2. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  3. Čakáte bábätko? Union má preň nachystané veľké množstvo výhod
  4. Agrokomplex 2022
  5. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  6. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  7. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  8. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 37 729
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 24 188
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 12 314
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 6 668
  5. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 4 382
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 4 188
  7. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 3 739
  8. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou 2 377
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  2. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  3. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  4. Robert Puk: Sú mestské časti pre Bratislavu nebezpečné?
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  6. Róbert Thomas: Zaparkovať auto priamo v parku ?! Pre niektorých ,,žiaden“ problém
  7. Martin Greguš: Team-building za cca 5 899 eur - je to možné? Pozrime sa na počet zamestnancov, ktorý sa opäť raz vymkol z podkontroly - Metropolitný inštitút
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli.
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 14 432
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 570
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 538
  4. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 142
  5. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 3 942
  6. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 931
  7. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 858
  8. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 525
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťZatvoriť reklamu