ROZHOVOR

Priniesol zrná z Rwandy: Urobte si rituál, nie kávu tri v jednom

Matej Hambalko hovorí, že na tristo gramov môže byť maximálne päť zlomených zŕn.

Tím kávy Goriffee. Matej Hambalko (vpravo hore) a Amir Al Jabri.(Zdroj: SME – VLADIMÍR ŠIMÍČEK)

Amir Al Jabri pripravuje kávu jednu za druhou, MATEJ HAMBALKO berie do ruky kávové zrnká a hovorí, že na tristo gramov zrna môže byť maximálne päť zlomených zŕn. Nápad priniesť rwandskú kávu vznikol doma v kuchyni.

Ako ste našli kávu z Rwandy a prečo vzniklo Goriffee?

„S kamarátom Amirom sme premýšľali, čo by sme mohli rozbehnúť. Sedeli sme u nás v kuchyni, padali všelijaké nápady a môj brat sa práve vtedy balil do Rwandy. Šiel tam už druhýkrát, prvý raz tam bol v rámci školy na misii, druhý raz si ho tam zavolal poľský štáb, aby im pomohol s logistikou, keďže to tam už pozná. Spýtal sa nás, či chceme dovážať kávu z Rwandy, keďže tam ide, mohol by to tam skúsiť vybaviť a obehať.“

Poznal tamojšiu kávu?

„Keď bol prvýkrát v Rwande, zistil, že sú špičkovými producentmi kávy, najmä stopercentnej arabiky. Keď sa vrátil, chcel si tu nejakú kúpiť, no žiadna na Slovensku nebola. Už vtedy začal uvažovať nad nápadom dovážať kávu. Popritom teda, ako chodil po Rwande s filmovým štábom, obiehal aj producentov kávy, posielal nám vzorky a my sme to tu testovali u kamaráta v kaviarni na Dlhých dieloch. Chceli sme kávu primárne na espresso. Otestovali sme zhruba desať vzoriek od rôznych producentov a odlišného praženia.“

Vyznali ste sa v káve?

„Na začiatku vôbec, vedeli sme, čo je 'neska' a čo je zalievaná káva, potom sme si robili baristické kurzy. Najskôr boli aj testovania laické, čo bolo možno aj dobre, chceli sme totiž kávu pre klasických konzumentov, pre obyčajných ľudí. Preto aj kávu predávame za takú cenu, ako predávame. Väčšinou sa totiž tieto výberové kávy pohybujú v úplne iných cenových reláciách.“

Čo chutí Slovákom najviac?

„Máme to otestované, hoci sme boli zo začiatku kritizovaní za tmavé praženie, tak naopak na coffee feste vyhľadávali ľudia našu kávu pre to praženie. Mnohí ľudia si myslia, že kyslá káva asi nebude dobrá káva, snažíme sa robiť aj takú osvetu. Zvyšovať latku kávovej kultúry. Keď si u nás niekto objedná kávu, tak mu aj vysvetlíme, či takú, či takú, čo znamená, keď je káva kyslá, a že máme viacero pražení a tiež to, ako sa pripravuje espresso. Chuť kávy závisí do značnej miery od prípravy kávy. Ľudia dostanú zle pripravené espresso, vodové, prepálené, ako to býva v slovenských reštauráciách, a myslia si, že to nie je dobrá káva, pritom môže byť úplne výberová super kvalitná.“

Hovoríte o tmavom pražení. Čítala som o tom, ako kávu Garuka testovali na Slovensku a kritizovali práve tento spôsob praženia. Odporúčali ho zmeniť. Zmenilo sa niečo?

„Už máme viac druhov pražení, tmavé praženie kritizovali preto, lebo ľudia, ktorí sa v káve vyznajú, si radšej dajú svetlejšie praženie, lebo je zaujímavejšie. Tmavým pražením úplne zabijete aciditu, kyslosť, ale aj všetky zaujímavé tóny, chuťové profily. Dá sa povedať, že k tým svetlejším praženiam kávy sa musia ľudia prepracovať, čiže prepiť. Tmavým pražením sme chceli priniesť ľuďom klasickú horkú chuť, nie kyslú, a po čase ich prispôsobovať.“

Teraz máte aké praženia?

„Máme dark, full city, čo je o stupeň svetlejšie, máme medium a medium light. Medium nie je také svetlé a je výborné do espressa, neurobí to silný kyslý koncentrát.“

V čom je iná rwandská káva napríklad od kávy z Južnej Ameriky alebo od inej kávy v Afrike? Je to len miestom, kde sa pestuje, alebo aj spôsobom pestovania či pražením?

„Nejde ani o to, v čom je iná. Je to bourbon arabica, odroda, ktorá bola vyšľachtená na Réunione. Špeciálna je tým, že je výberová a dostupná. Rwanda je okrem toho ideálna na pestovanie arabiky, na severe sa rozkladá krajina na veľkom sopečnom masíve, káva sa tam pestuje vo vysokých nadmorských výškach pod rovníkom, kde je štandardne celoročne asi 25 stupňov a je tam výživná vulkanická pôda.“

rwanda_res.jpg

Ožíva Rwanda po genocíde aj pomocou kávy?

„Prijali zákon, že všetky kávy v Rwande budú premyté, čiže spracované mokrým procesom. Sú veľmi proeurópski a chcú to tam rozvinúť.“

Akú kávu tam pijú?

„V tom je ten žart, že v Rwande kávu pestujú dlhé roky, až tak ju nepijú, fičí tam kokakola. Brat mi hovoril, že espresso si mohol dať len v nejakom hoteli. Ak ponúkali, tak trikrát prevarenú zalievanú kávu s cukrom. Špecialitou bola káva z Konga, čo je káva varená v mlieku so zázvorom. Skúšali sme to robiť, bolo to zaujímavé.“ (smiech)

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3GEV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3GEV na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 16 714
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 993
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava 5 837
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 464
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 990
  6. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 970
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 326
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 730
  9. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 491
  10. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky 1 286