ROZHOVOR

Priniesol zrná z Rwandy: Urobte si rituál, nie kávu tri v jednom

Matej Hambalko hovorí, že na tristo gramov môže byť maximálne päť zlomených zŕn.

Tím kávy Goriffee. Matej Hambalko (vpravo hore) a Amir Al Jabri.(Zdroj: SME – VLADIMÍR ŠIMÍČEK)

Amir Al Jabri pripravuje kávu jednu za druhou, MATEJ HAMBALKO berie do ruky kávové zrnká a hovorí, že na tristo gramov zrna môže byť maximálne päť zlomených zŕn. Nápad priniesť rwandskú kávu vznikol doma v kuchyni.

Ako ste našli kávu z Rwandy a prečo vzniklo Goriffee?

„S kamarátom Amirom sme premýšľali, čo by sme mohli rozbehnúť. Sedeli sme u nás v kuchyni, padali všelijaké nápady a môj brat sa práve vtedy balil do Rwandy. Šiel tam už druhýkrát, prvý raz tam bol v rámci školy na misii, druhý raz si ho tam zavolal poľský štáb, aby im pomohol s logistikou, keďže to tam už pozná. Spýtal sa nás, či chceme dovážať kávu z Rwandy, keďže tam ide, mohol by to tam skúsiť vybaviť a obehať.“

Poznal tamojšiu kávu?

„Keď bol prvýkrát v Rwande, zistil, že sú špičkovými producentmi kávy, najmä stopercentnej arabiky. Keď sa vrátil, chcel si tu nejakú kúpiť, no žiadna na Slovensku nebola. Už vtedy začal uvažovať nad nápadom dovážať kávu. Popritom teda, ako chodil po Rwande s filmovým štábom, obiehal aj producentov kávy, posielal nám vzorky a my sme to tu testovali u kamaráta v kaviarni na Dlhých dieloch. Chceli sme kávu primárne na espresso. Otestovali sme zhruba desať vzoriek od rôznych producentov a odlišného praženia.“

Vyznali ste sa v káve?

„Na začiatku vôbec, vedeli sme, čo je 'neska' a čo je zalievaná káva, potom sme si robili baristické kurzy. Najskôr boli aj testovania laické, čo bolo možno aj dobre, chceli sme totiž kávu pre klasických konzumentov, pre obyčajných ľudí. Preto aj kávu predávame za takú cenu, ako predávame. Väčšinou sa totiž tieto výberové kávy pohybujú v úplne iných cenových reláciách.“

Čo chutí Slovákom najviac?

„Máme to otestované, hoci sme boli zo začiatku kritizovaní za tmavé praženie, tak naopak na coffee feste vyhľadávali ľudia našu kávu pre to praženie. Mnohí ľudia si myslia, že kyslá káva asi nebude dobrá káva, snažíme sa robiť aj takú osvetu. Zvyšovať latku kávovej kultúry. Keď si u nás niekto objedná kávu, tak mu aj vysvetlíme, či takú, či takú, čo znamená, keď je káva kyslá, a že máme viacero pražení a tiež to, ako sa pripravuje espresso. Chuť kávy závisí do značnej miery od prípravy kávy. Ľudia dostanú zle pripravené espresso, vodové, prepálené, ako to býva v slovenských reštauráciách, a myslia si, že to nie je dobrá káva, pritom môže byť úplne výberová super kvalitná.“

Hovoríte o tmavom pražení. Čítala som o tom, ako kávu Garuka testovali na Slovensku a kritizovali práve tento spôsob praženia. Odporúčali ho zmeniť. Zmenilo sa niečo?

„Už máme viac druhov pražení, tmavé praženie kritizovali preto, lebo ľudia, ktorí sa v káve vyznajú, si radšej dajú svetlejšie praženie, lebo je zaujímavejšie. Tmavým pražením úplne zabijete aciditu, kyslosť, ale aj všetky zaujímavé tóny, chuťové profily. Dá sa povedať, že k tým svetlejším praženiam kávy sa musia ľudia prepracovať, čiže prepiť. Tmavým pražením sme chceli priniesť ľuďom klasickú horkú chuť, nie kyslú, a po čase ich prispôsobovať.“

Teraz máte aké praženia?

„Máme dark, full city, čo je o stupeň svetlejšie, máme medium a medium light. Medium nie je také svetlé a je výborné do espressa, neurobí to silný kyslý koncentrát.“

V čom je iná rwandská káva napríklad od kávy z Južnej Ameriky alebo od inej kávy v Afrike? Je to len miestom, kde sa pestuje, alebo aj spôsobom pestovania či pražením?

„Nejde ani o to, v čom je iná. Je to bourbon arabica, odroda, ktorá bola vyšľachtená na Réunione. Špeciálna je tým, že je výberová a dostupná. Rwanda je okrem toho ideálna na pestovanie arabiky, na severe sa rozkladá krajina na veľkom sopečnom masíve, káva sa tam pestuje vo vysokých nadmorských výškach pod rovníkom, kde je štandardne celoročne asi 25 stupňov a je tam výživná vulkanická pôda.“

rwanda_res.jpg

Ožíva Rwanda po genocíde aj pomocou kávy?

„Prijali zákon, že všetky kávy v Rwande budú premyté, čiže spracované mokrým procesom. Sú veľmi proeurópski a chcú to tam rozvinúť.“

Akú kávu tam pijú?

„V tom je ten žart, že v Rwande kávu pestujú dlhé roky, až tak ju nepijú, fičí tam kokakola. Brat mi hovoril, že espresso si mohol dať len v nejakom hoteli. Ak ponúkali, tak trikrát prevarenú zalievanú kávu s cukrom. Špecialitou bola káva z Konga, čo je káva varená v mlieku so zázvorom. Skúšali sme to robiť, bolo to zaujímavé.“ (smiech)

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3GEV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3GEV na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 143
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 343
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 459
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 357
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 722
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 398
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 006
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 676