„Prihlásilo sa nám štyridsať súťažiacich zo Slovenska, z Česka, Maďarska, Poľska, Ukrajiny, Rakúska, Maďarska. Každý súťažiaci musel namiešať kávu podľa svojho receptu na tému - slnko a vzduch,“ povedal Ján Moťovský, riaditeľ združenej hotelovej akadémie. „Potom musel odôvodniť, prečo si zvolil práve prísady, ktoré použil, a prečo sa jeho káva volá slnko alebo vzduch. U nás sme zvyknutí väčšinou na klasickú presso, zalievanú alebo instantnú kávu. Na súťaži sa juniori pokúšali o tvorbu nápojov s rôznymi prísadami. Sú inšpiratívne.“
Ako prísady používali súťažiaci na dochutenie kávy napríklad mandle, mliečne výrobky, čokoládu, kakao, likéry a alkohol. Umením je neprebiť chuť kávy, ale zdôrazniť niektorý z jej chuťových tónov.
Odborná porota posudzovala prípravu kávy, dodržanie receptúry, chuť výsledného nápoja. Súťažiaci zároveň museli prejsť vedomostným testom o druhoch kávy, odkiaľ ktorý druh pochádza, ako sa pestuje, ako sa praží a pri akej teplote sa melie.
Aká káva najviac zaujala jedného z členov chuťovej komisie Tomáša Botta? „Viaceré kávy boli zaujímavé. Niektoré sa však približovali viac k miešaným nápojom ako ku káve. Je chybou, ak v káve preráža chuť alkoholu, ktorým je dochutená. Ale boli tu aj takí súťažiaci, ktorým sa podarilo zdôrazniť chuťové tóny kávy samotnej. Týka sa to najmä mliečnych káv, káv s čokoládou a mandľami. Mne najviac chutilo jednoduché jemné laté s čokoládou.“
JANA PARKROVÁ