SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Juniori súťažili v príprave kávy

V utorok sa v hoteli Barónka v Rači uskutočnila prvá medzinárodná súťaž juniorov v príprave kávy v strednej Európe. Súťaž zorganizovala hotelová akadémia spolu so slovenskými firmami, ktoré vyrábajú kávu.

„Prihlásilo sa nám štyridsať súťažiacich zo Slovenska, z Česka, Maďarska, Poľska, Ukrajiny, Rakúska, Maďarska. Každý súťažiaci musel namiešať kávu podľa svojho receptu na tému - slnko a vzduch,“ povedal Ján Moťovský, riaditeľ združenej hotelovej akadémie. „Potom musel odôvodniť, prečo si zvolil práve prísady, ktoré použil, a prečo sa jeho káva volá slnko alebo vzduch. U nás sme zvyknutí väčšinou na klasickú presso, zalievanú alebo instantnú kávu. Na súťaži sa juniori pokúšali o tvorbu nápojov s rôznymi prísadami. Sú inšpiratívne.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ako prísady používali súťažiaci na dochutenie kávy napríklad mandle, mliečne výrobky, čokoládu, kakao, likéry a alkohol. Umením je neprebiť chuť kávy, ale zdôrazniť niektorý z jej chuťových tónov.

Odborná porota posudzovala prípravu kávy, dodržanie receptúry, chuť výsledného nápoja. Súťažiaci zároveň museli prejsť vedomostným testom o druhoch kávy, odkiaľ ktorý druh pochádza, ako sa pestuje, ako sa praží a pri akej teplote sa melie.

Aká káva najviac zaujala jedného z členov chuťovej komisie Tomáša Botta? „Viaceré kávy boli zaujímavé. Niektoré sa však približovali viac k miešaným nápojom ako ku káve. Je chybou, ak v káve preráža chuť alkoholu, ktorým je dochutená. Ale boli tu aj takí súťažiaci, ktorým sa podarilo zdôrazniť chuťové tóny kávy samotnej. Týka sa to najmä mliečnych káv, káv s čokoládou a mandľami. Mne najviac chutilo jednoduché jemné laté s čokoládou.“

Skryť Vypnúť reklamu

JANA PARKROVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 001
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 860
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 594
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 624
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 232
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 969
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 419
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 284
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 225
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 129
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu