SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Juniori súťažili v príprave kávy

V utorok sa v hoteli Barónka v Rači uskutočnila prvá medzinárodná súťaž juniorov v príprave kávy v strednej Európe. Súťaž zorganizovala hotelová akadémia spolu so slovenskými firmami, ktoré vyrábajú kávu.

„Prihlásilo sa nám štyridsať súťažiacich zo Slovenska, z Česka, Maďarska, Poľska, Ukrajiny, Rakúska, Maďarska. Každý súťažiaci musel namiešať kávu podľa svojho receptu na tému - slnko a vzduch,“ povedal Ján Moťovský, riaditeľ združenej hotelovej akadémie. „Potom musel odôvodniť, prečo si zvolil práve prísady, ktoré použil, a prečo sa jeho káva volá slnko alebo vzduch. U nás sme zvyknutí väčšinou na klasickú presso, zalievanú alebo instantnú kávu. Na súťaži sa juniori pokúšali o tvorbu nápojov s rôznymi prísadami. Sú inšpiratívne.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ako prísady používali súťažiaci na dochutenie kávy napríklad mandle, mliečne výrobky, čokoládu, kakao, likéry a alkohol. Umením je neprebiť chuť kávy, ale zdôrazniť niektorý z jej chuťových tónov.

Odborná porota posudzovala prípravu kávy, dodržanie receptúry, chuť výsledného nápoja. Súťažiaci zároveň museli prejsť vedomostným testom o druhoch kávy, odkiaľ ktorý druh pochádza, ako sa pestuje, ako sa praží a pri akej teplote sa melie.

Aká káva najviac zaujala jedného z členov chuťovej komisie Tomáša Botta? „Viaceré kávy boli zaujímavé. Niektoré sa však približovali viac k miešaným nápojom ako ku káve. Je chybou, ak v káve preráža chuť alkoholu, ktorým je dochutená. Ale boli tu aj takí súťažiaci, ktorým sa podarilo zdôrazniť chuťové tóny kávy samotnej. Týka sa to najmä mliečnych káv, káv s čokoládou a mandľami. Mne najviac chutilo jednoduché jemné laté s čokoládou.“

Skryť Vypnúť reklamu

JANA PARKROVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  2. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  4. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Úprava osobného motorového vozidla
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 516
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 775
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 312
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 998
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 947
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 768
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 175
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 742
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 547
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 450
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu