Juniori súťažili v príprave kávy

V utorok sa v hoteli Barónka v Rači uskutočnila prvá medzinárodná súťaž juniorov v príprave kávy v strednej Európe. Súťaž zorganizovala hotelová akadémia spolu so slovenskými firmami, ktoré vyrábajú kávu.

„Prihlásilo sa nám štyridsať súťažiacich zo Slovenska, z Česka, Maďarska, Poľska, Ukrajiny, Rakúska, Maďarska. Každý súťažiaci musel namiešať kávu podľa svojho receptu na tému - slnko a vzduch,“ povedal Ján Moťovský, riaditeľ združenej hotelovej akadémie. „Potom musel odôvodniť, prečo si zvolil práve prísady, ktoré použil, a prečo sa jeho káva volá slnko alebo vzduch. U nás sme zvyknutí väčšinou na klasickú presso, zalievanú alebo instantnú kávu. Na súťaži sa juniori pokúšali o tvorbu nápojov s rôznymi prísadami. Sú inšpiratívne.“

Ako prísady používali súťažiaci na dochutenie kávy napríklad mandle, mliečne výrobky, čokoládu, kakao, likéry a alkohol. Umením je neprebiť chuť kávy, ale zdôrazniť niektorý z jej chuťových tónov.

Odborná porota posudzovala prípravu kávy, dodržanie receptúry, chuť výsledného nápoja. Súťažiaci zároveň museli prejsť vedomostným testom o druhoch kávy, odkiaľ ktorý druh pochádza, ako sa pestuje, ako sa praží a pri akej teplote sa melie.

Aká káva najviac zaujala jedného z členov chuťovej komisie Tomáša Botta? „Viaceré kávy boli zaujímavé. Niektoré sa však približovali viac k miešaným nápojom ako ku káve. Je chybou, ak v káve preráža chuť alkoholu, ktorým je dochutená. Ale boli tu aj takí súťažiaci, ktorým sa podarilo zdôrazniť chuťové tóny kávy samotnej. Týka sa to najmä mliečnych káv, káv s čokoládou a mandľami. Mne najviac chutilo jednoduché jemné laté s čokoládou.“

JANA PARKROVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 28 157
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 178
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 590
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 806
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 630
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 793
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 822
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 399
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 192
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 850