Hubári sa v lese na Záhorí o postrekoch nedozvedia

Vo vojenských lesoch napriek zákazu najmä miestni huby zbierajú.

Vo vojenských lesoch na Záhorí radšej až do septembra nič nezbierajte.(Zdroj: SME - VLADIMÍR ŠIMÍČEK)

Vojaci hubárov nekontrolujú. Zber húb je vo vojenských lesoch na vlastné riziko.

BRATISLAVA. Zákaz zberu lesných plodov vo vojenských lesoch na Záhorí niektorých hubárov neodradil.

Okolité obce ľudí varovali, že časť územia postrekovali prípravkom proti listožravému hmyzu. Konzumácia lesných plodov preto môže byť zdraviu škodlivá.

V Rohožníku už starosta Peter Švaral hovorí o začiatku hubárskej sezóny. „Začali rásť tento týždeň, takže možno cez víkend sa ukážu hubári z Bratislavy. Zatiaľ ich podľa áut nevidno.“

Miestni podľa neho o zákaze vedia a väčšinou ho rešpektujú. Na hríby chodia radšej do Malých Karpát.

Starosta riziko nevidí

Záhorie
Zákaz zberu
  • do 7. septembra platí zákaz zbierať všetky lesné plody v celých vojenských lesoch Záhorie;
  • dôvodom je postrek proti húseniciam v oblastiach Obora a Šranek;
  • použili postrek Karate Zeon, škodlivý môže byť pri požití, alebo pri kontakte s pokožkou. Jedovatý je pre vodné organizmy.

Vojaci použili prípravok Karate Zeon, ktorý je v praxi pomerne rozšírený. Hmyz usmrcuje ako kontaktný jed.

Starosta Studienky Boris Soukup si nemyslí, že postrekov by sa hubári mali obávať.

„Ja som trochu odborník, lebo som robil dlhé roky v poľnohospodárstve. Toto je postrek, ktorý do troch dní ani nenájdete.“

Okrem toho podľa neho na zem veľa chemikálie nedopadne, keďže les sa strieka zvrchu letecky.

Škodlivý môže byť pri požití, alebo pri kontakte s pokožkou.

Podľa karty bezpečnostných údajov je veľmi jedovatý pre vodné organizmy. Vo vode môže zpríčiniť dlhotrvajúce nežiaduce účinky.

Prípravkom chcú obmedziť listožravé húsenice, ktoré sa v lese premnožili. S postrekovaním skončili v nedeľu. Ochranná doba je však predpísaná až do 7. septembra.

„Včera som videl miestneho hubára, mal plné koše dubákov,“ hovorí Soukup. Domáci podľa neho vedia, kde majú ísť, aj keď sezóna ešte poriadne nezačala.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3GAQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3GAQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 42 154
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 451
  3. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 11 423
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 11 258
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 10 177
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 769
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 7 467
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 614
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 170
  10. Nestíhate nakupovať darčeky? 2 845