Maslo, bôby, hmota. Všetko hnedé, plné kakaa. Hnedá je aj zástera, ktorú si oblieka Edo Polakovič z firmy Vita Food School. Tréner, učiteľ a kuchár zároveň ponúka čokoládu, ktorá nie je sladká.
Kakaové bôby, maslo, prášok. Čo ponúkate?
„Špecializujeme sa na kakaové produkty a produkty z Ekvádoru, ako sú napríklad pseudocereálie, trstinový cukor. Podstatou sú ale kakaové produkty, kakaový bôb sušený fermentovaný pracovaný do rôznych podôb, ako je kakaové maslo, prášok a podobne.“
Vy ako firma Vita Food School to len dovážate?
„Dovoz robí rodina Bačíkovcov z južnej Moravy. Otec s mamou pána Bačíka žijú priamo v Ekvádore. Odtiaľ to dovážajú do čokoládovne v Troubelicích, ktorú vlastní mladšia generácia rodiny Bačíkovcov. Spracovanie a prebaľovanie prebieha v čokoládovni na Morave, v Ekvádore majú vybrané oblasti farmárov, kontrolujú samotné pestovanie, zber a aj prepravu na český trh. My spolupracujeme priamo s čokoládovňou.“
Prečo ste začali s kakaom?
„My ako Vita Food School sa nezaoberáme len priamo dovozom kakaových produktov, ale aj školou vegánskej stravy, kde robíme rôzne kurzy zamerané na túto oblasť životného štýlu. Sami sme vyznávačmi raw food stravy.“
O tom neskôr, vráťme sa ku kakau.
„Osobne ma presvedčila skúsenosť s touto čokoládovňou. Hľadal som do svojej školy dodávateľa kakaového masla, produktov na výrobu praliniek a vegánskych krémov. Pán Bačík ma presvedčil svojím prístupom a pedantnosťou, čo sa týka kvality.“
Čo u nás ľudia najviac kupujú. A chutí to vôbec Slovákom?
„Máme za sebou len prvý polrok. Ľudia najviac kupujú kakaové maslo, bôby, o ktorých aj vedia najviac. Do popredia sa dostávajú aj quinoa a panela, trstinová šťava.“
Quinoa, čo je to?
„Je to pseudocereália, niečo medzi semiačkom a cereáliou, lebo neobsahuje lepok a škrob. Preto hovoríme o pseudocerálii, ako napríklad amarant či pohánka. Quinoa je vhodná pri problémoch s trávením alebo pri potravinovej intolerancii. Panela je tuhá trstinová šťava, ktorá nie je rafinovaná.“
Ponúkate silnejšiu 75-percentnú čokoládu. Je zdravšia?