BRATISLAVA. Bratislavským Hlavným námestím sa dnes šíri vôňa mäsových špecialít, grilovanej zeleniny, ale aj múčnikov, zákuskov a čokolády.
Pod záštitou primátora hlavného mesta SR Milana Ftáčnika tu prebieha siedmy ročník Osláv sv. Vavrinca, patróna kuchárov a cukrárov. Svoje umenie, kulinárske zručnosti a chutné nápady predvádzajú renomovaní kuchári z celého Slovenska.
Podujatie otvoril tradičný slávnostný pochod kuchárov a cukrárov centrom Bratislavy. Následne sa začala prezentácia a degustácia pripravovaných jedál, medzi ktorými nechýba grilované a rôzne tvarované hydinové mäso, delikatesy z bravčového mäsa a rýb, grilovaná zelenina či strapačky s kapustou a údenou slaninkou.
Pripravené sú tiež ukážky dekorovania a prestierania či prezentácie špeciálneho cesnaku bez typického zápachu i ovocných džúsov s dužinou.
Oslavy sv. Vavrinca organizuje Slovenský zväz kuchárov a cukrárov ako člen Svetovej organizácie kuchárov a cukrárov WACS.
Ku partnerským kuchárskym a cukrárskym zväzom po celom svete, ktoré už desaťročia oslavujú sviatok svojho patróna sv. Vavrinca, sa pridal v roku 2007.
TASR informácie poskytla Martina Halušková z bratislavského magistrátu.