SME
Štvrtok, 11. august, 2022 | Meniny má Zuzana

Obchodník s kokosmi: Stánky s kokosmi sú v Karibiku bežné ako kofola

Pre kokosy odišiel z reklamnej agentúry, Marek Ďatko vraví, že ovocie už prináša svoje ovocie.

Marek Ďatko z firmy KULAU učí aj to, že v kokosovom orechu mlieko nenájdete.Marek Ďatko z firmy KULAU učí aj to, že v kokosovom orechu mlieko nenájdete. (Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

V detstve mu chutili kokosové výrobky. Dnes Marek Ďatko dováža na Slovensko kokosovú vodu, olej aj ovocie. Aj zuby si čistí kokosovou zubnou pastou.

Kokosová voda, kokosový olej, prečo práve kokosy, prečo práve Kulau?

„Kokosové produkty mi chutili odmalička, keď som raz bol chorý, dostal som sa ku kokosovej vode a zachutilo mi to. No a keďže som taký špekulant, tak som chcel ochutnať čo najviac značiek a zohnať čo najviac informácií. Narazil som tak na značku Kulau v Nemecku. Neskôr sme ich oslovili, stali sme sa priateľmi a od roku 2012 to spolu ťaháme. Vtedy sme začali predaj na Slovensku spúšťať a testovať ho medzi svojimi známymi. Postupne sme náš sortiment rozšírili o exotické ovocie a odšťavovače či zubné kefky.“

SkryťVypnúť reklamu

Poznajú Slováci kokosovú vodu, kupujú ju?

„Kokosová voda zažíva v strednej Európe boom, prišlo to z Ameriky, kde sa začala objavovať pred takými štyrmi či piatimi rokmi. Bolo ju vidieť u športovcov a medzi celebritami a vďaka tomu sa dostala aj k bežným ľuďom. Nie je to žiadna svetová novinka, ale ide o normálny nápoj tropickej oblasti sveta. V Karibiku alebo južnej Ázii sú predavači kokosov tak bežní, ako sú u nás stánky s kofolou.“

Aký je rozdiel medzi kokosovým mliekom a vodou?

„Klasický európsky aj americký spotrebiteľ si myslel, že v kokosovom orechu je mlieko. Je to omyl, mlieko je len druhotný produkt z dužiny dospelého kokosu. Prirodzene je v mladom alebo dospelom kokose kokosová voda. V mladom je jej viac a dužina len začína vyzrievať, v dospelom je viac dužiny a menej vody. Kokosová voda sa pije najmä ako rehydratujúci nápoj, je stopercentné prírodná a porovnateľná s účinkami izotonických nápojov, kokosový olej sa zas využíva v kuchyni, v starostlivosti o pleť či o vlasti. Hitom je dnes aj účinok na zuby.“

SkryťVypnúť reklamu

Ako potom vzniká kokosové mlieko?

„Mlieko sa dá jednoducho vyrobiť aj doma, treba otvoriť dospelý kokos, vylúpnuť dužinu, nakrájať ju na malé kúsočky a najlepšie rozomlieť v mixéry na takú kašu a tú prepasírovať cez sitko alebo filtračnú látku. To, čo vytlačíte, je kokosové mlieko.“

Vyrábate si aj doma kokosové mlieko?

„Áno, z jedného dospelého kokosu viem získať štyri až päť deci kokosového mlieka a z dužiny sa dá potom získať usušením kokosová múka.“

tb__3665_r3989_res.jpg

Na vašom webe píšete, že Kulau netreba brať ako biznis, ale ako životný štýl: Potrebujete sa však nejako živiť. Ako to teda ja?

„Dlho to nebol biznis, samozrejme. Je to u nás strašne nový produkt, navyše Slovensko je krajina s dosť konzervatívnymi spotrebiteľmi, takže zo začiatku to bolo najmä o presvedčení. Postupom času sa však z toho stal aj biznis, chcelo to stále viac a viac času a zainteresovanosti na plný úväzok. Sme radi, teda ja a kolegyňa, že sa to stalo aj naším zamestnaním. Môžeme robiť to, čo nás baví. Pozitívom sú plánované služobné cesty do exotických krajín (smiech).“

SkryťVypnúť reklamu

Kulau hovorí o férovom zaobchádzaní s robotníkmi na plantážach. Boli ste sa na tú férovosť a prácu aj pozrieť?

„Všetky naše produkty sú bio, vo svete sa označujú organic. Plantáže sú kontrolované z našej centrály, dozerajú na to, ako sa vyrába voda a olej. Vyberáme si najkvalitnejšie suroviny, čo je potom aj na chuti cítiť.“

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  3. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  5. Prehľad a automatizácia
  6. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  7. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  1. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  2. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  3. Trenčín potrebuje nový impulz!
  4. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  5. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  6. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  7. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  8. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 13 123
  2. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 11 103
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 8 027
  4. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 7 655
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 400
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 4 142
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 879
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 2 724
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  2. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  3. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  4. Robert Puk: Sú mestské časti pre Bratislavu nebezpečné?
  5. Róbert Thomas: Zaparkovať auto priamo v parku ?! Pre niektorých ,,žiaden“ problém
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  7. Martin Greguš: Team-building za cca 5 899 eur - je to možné? Pozrime sa na počet zamestnancov, ktorý sa opäť raz vymkol z podkontroly - Metropolitný inštitút
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli.
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 128 882
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 16 090
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 585
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 11 026
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 7 924
  6. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 4 662
  7. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 3 819
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 333
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťZatvoriť reklamu