V detstve mu chutili kokosové výrobky. Dnes Marek Ďatko dováža na Slovensko kokosovú vodu, olej aj ovocie. Aj zuby si čistí kokosovou zubnou pastou.
Kokosová voda, kokosový olej, prečo práve kokosy, prečo práve Kulau?
„Kokosové produkty mi chutili odmalička, keď som raz bol chorý, dostal som sa ku kokosovej vode a zachutilo mi to. No a keďže som taký špekulant, tak som chcel ochutnať čo najviac značiek a zohnať čo najviac informácií. Narazil som tak na značku Kulau v Nemecku. Neskôr sme ich oslovili, stali sme sa priateľmi a od roku 2012 to spolu ťaháme. Vtedy sme začali predaj na Slovensku spúšťať a testovať ho medzi svojimi známymi. Postupne sme náš sortiment rozšírili o exotické ovocie a odšťavovače či zubné kefky.“
Poznajú Slováci kokosovú vodu, kupujú ju?
„Kokosová voda zažíva v strednej Európe boom, prišlo to z Ameriky, kde sa začala objavovať pred takými štyrmi či piatimi rokmi. Bolo ju vidieť u športovcov a medzi celebritami a vďaka tomu sa dostala aj k bežným ľuďom. Nie je to žiadna svetová novinka, ale ide o normálny nápoj tropickej oblasti sveta. V Karibiku alebo južnej Ázii sú predavači kokosov tak bežní, ako sú u nás stánky s kofolou.“
Aký je rozdiel medzi kokosovým mliekom a vodou?
„Klasický európsky aj americký spotrebiteľ si myslel, že v kokosovom orechu je mlieko. Je to omyl, mlieko je len druhotný produkt z dužiny dospelého kokosu. Prirodzene je v mladom alebo dospelom kokose kokosová voda. V mladom je jej viac a dužina len začína vyzrievať, v dospelom je viac dužiny a menej vody. Kokosová voda sa pije najmä ako rehydratujúci nápoj, je stopercentné prírodná a porovnateľná s účinkami izotonických nápojov, kokosový olej sa zas využíva v kuchyni, v starostlivosti o pleť či o vlasti. Hitom je dnes aj účinok na zuby.“
Ako potom vzniká kokosové mlieko?
„Mlieko sa dá jednoducho vyrobiť aj doma, treba otvoriť dospelý kokos, vylúpnuť dužinu, nakrájať ju na malé kúsočky a najlepšie rozomlieť v mixéry na takú kašu a tú prepasírovať cez sitko alebo filtračnú látku. To, čo vytlačíte, je kokosové mlieko.“
Vyrábate si aj doma kokosové mlieko?
„Áno, z jedného dospelého kokosu viem získať štyri až päť deci kokosového mlieka a z dužiny sa dá potom získať usušením kokosová múka.“
Na vašom webe píšete, že Kulau netreba brať ako biznis, ale ako životný štýl: Potrebujete sa však nejako živiť. Ako to teda ja?
„Dlho to nebol biznis, samozrejme. Je to u nás strašne nový produkt, navyše Slovensko je krajina s dosť konzervatívnymi spotrebiteľmi, takže zo začiatku to bolo najmä o presvedčení. Postupom času sa však z toho stal aj biznis, chcelo to stále viac a viac času a zainteresovanosti na plný úväzok. Sme radi, teda ja a kolegyňa, že sa to stalo aj naším zamestnaním. Môžeme robiť to, čo nás baví. Pozitívom sú plánované služobné cesty do exotických krajín (smiech).“
Kulau hovorí o férovom zaobchádzaní s robotníkmi na plantážach. Boli ste sa na tú férovosť a prácu aj pozrieť?
„Všetky naše produkty sú bio, vo svete sa označujú organic. Plantáže sú kontrolované z našej centrály, dozerajú na to, ako sa vyrába voda a olej. Vyberáme si najkvalitnejšie suroviny, čo je potom aj na chuti cítiť.“