Na vašom webe firmy FantastiCO píšete, že milujete príbehy. Aký bol ten váš o začiatkoch pečenia?
„Pri samotnom procese pečenia sme sa stretli s Bratislavskými rožkami a zamilovali sme sa do nich kvôli ich príbehu, ktorý je datovaný až do polovice 17. storočia. Bratislavské rožky tvoria históriu Bratislavy, sme hrdí na nich ako na produkt a snažíme sa ich ctiť poctivou prácou a surovinami.“
Ktoré rožky sú naozaj Bratislavské?
„Bratislavské rožky majú svoj predpis, ako sa majú vyrábať a ako majú vyzerať. Tvar písmena C majú vždy orechové rožky a tvar písmena U makové.“
Majú dlhú históriu, no až od roku 2012 ich chráni Európska únia, roky za ochranu bojoval Cech cukrárov a pekárov.
„Boli uznané Európskou úniou ako tradičná slovenská špecialita, čo je dosť významná záležitosť.“
Zaväzuje to výrobcov k niečomu?
„V podstate nezaväzuje, môžete robiť Bratislavské rožky, no keď ich chcete prezentovať ako tradičnú slovenskú špecialitu, tak ich musíte vyrábať istým postupom a rožky musia mať isté parametre. To znamená, musí tam byť istý podiel ručnej práce, musia tam byť ingrediencie, ktoré tam majú byť, musia mať svoju hmotnosť a tvar. To schvaľovanie v Európske únii bolo komplikované, pretože Bratislavský rožok zažil svoje zlaté časy v rakúsko-uhorskej monarchii, preto malo isté pripomienky aj Nemecko, Rakúsko či Maďarsko.“
Dnes však existujú všelijaké takzvané bratislavské rožky, napríklad z potravín.