ROZHOVOR

Začal doma v kuchyni, dnes vyrobí tony cestovín

Pekár, manažér a hudobník JÁN ŠIMÚNEK hovorí, že si v Bratislave nemal kde kúpiť dobré cestoviny, tak ich začal vyrábať.

Ján Šimunek vyrába cestoviny a Bratislavské rožky.(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Na vašom webe firmy FantastiCO píšete, že milujete príbehy. Aký bol ten váš o začiatkoch pečenia?

„Pri samotnom procese pečenia sme sa stretli s Bratislavskými rožkami a zamilovali sme sa do nich kvôli ich príbehu, ktorý je datovaný až do polovice 17. storočia. Bratislavské rožky tvoria históriu Bratislavy, sme hrdí na nich ako na produkt a snažíme sa ich ctiť poctivou prácou a surovinami.“

Ktoré rožky sú naozaj Bratislavské?

„Bratislavské rožky majú svoj predpis, ako sa majú vyrábať a ako majú vyzerať. Tvar písmena C majú vždy orechové rožky a tvar písmena U makové.“

Majú dlhú históriu, no až od roku 2012 ich chráni Európska únia, roky za ochranu bojoval Cech cukrárov a pekárov.

„Boli uznané Európskou úniou ako tradičná slovenská špecialita, čo je dosť významná záležitosť.“

Zaväzuje to výrobcov k niečomu?

„V podstate nezaväzuje, môžete robiť Bratislavské rožky, no keď ich chcete prezentovať ako tradičnú slovenskú špecialitu, tak ich musíte vyrábať istým postupom a rožky musia mať isté parametre. To znamená, musí tam byť istý podiel ručnej práce, musia tam byť ingrediencie, ktoré tam majú byť, musia mať svoju hmotnosť a tvar. To schvaľovanie v Európske únii bolo komplikované, pretože Bratislavský rožok zažil svoje zlaté časy v rakúsko-uhorskej monarchii, preto malo isté pripomienky aj Nemecko, Rakúsko či Maďarsko.“

Dnes však existujú všelijaké takzvané bratislavské rožky, napríklad z potravín.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3FKS na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3FKS na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 16 281
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 311
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 843
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 081
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 7 482
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 855
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 369
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 982
  9. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 2 599
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 510