SME
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Vinár: Od ríbezláku hlava nebolí

Suchý ríbezlák vyrobil Augustín Mrázik náhodou, keď ho pri kvasení ríbezlí zdržali turisti.

Vyštudoval architektúru, živil sa softvérom. Po rokoch sa rozhodol zachrániť devínsky ríbezlák. Dnes má AUGUSTÍN MRÁZIK úspešné vína, viechu v Devíne a chystá otvorenie prevádzky v centre.Vyštudoval architektúru, živil sa softvérom. Po rokoch sa rozhodol zachrániť devínsky ríbezlák. Dnes má AUGUSTÍN MRÁZIK úspešné vína, viechu v Devíne a chystá otvorenie prevádzky v centre. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Vyštudoval architektúru, živil sa softvérom. Po rokoch sa rozhodol zachrániť devínsky ríbezlák. Dnes má AUGUSTÍN MRÁZIK úspešné vína, viechu v Devíne a chystá otvorenie prevádzky v centre.

Na vašom vinárskom webe píšete, že kto neochutnal ríbezlák, nevie, čo je to láska. Odkedy je ríbezlák vašou láskou?

„Pred 35 rokmi sme sa presťahovali do Devína, a vtedy bol devínsky ríbezlák úplne normálna bežná vec, s ktorou sme sa denne stretávali. Po revolúcii sa nám to všetko začalo vytrácať pred očami a uvedomil som si, že ak niečo neurobíme, tak sa to stratí a moji vnuci nás budú preklínať, že sme to dopustili.“

Pôvodne nie ste vinárom?

„Môj otec, hoci nebol vinár, mal malý vinohrad a robil víno, ale len pre vlastnú spotrebu. Od detstva som tak mal blízko k vínu. Bol som na tom podobne, robil som víno pre seba. Keby ste mi pred desiatimi rokmi povedali, že budem mať živnosť na víno, tak by som vám neveril. Študoval som architektúru a robil softvér, čo aj stále robím.“

Čo vás motivovalo, aby ste s vínom seriózne začali?

„Keď v roku 1996 družstvo zavrelo viechy v Karlovke, na Obchodnej a v Devíne, a prestalo víno vyrábať, tak nám začalo niečo chýbať. Miestnym vinárom som hovoril, robte niečo, lebo nie je možné, aby sa ten ríbezlák stratil. Nikto sa ale nemal k činu, každý mal iné starosti. V 2005 a 2006 roku, to už bolo veľmi bolestivé, založili sme spolok. No vždy sme sa stretli, posedeli pri fľaške, potom sme mali dobrú náladu, rozišli sme sa a nič sa nedialo. Preto som si povedal, že musím niečo urobiť sám. To bol rok 2007, založil som si živnosť, vybavil hygienu a čo bolo treba, začali sme s výrobou. Spolupracoval som pritom s pánom Ottom Zmelíkom, ktorý ako jeden z mála vinárov v Devíne robil ešte ríbezlák. V roku 2008 sme sa zapojili prvýkrát do akcie otvorených pivníc a vtedy sa hovorilo, že Devín sa opäť dostal na vínnu mapu Slovenska. Ja pritom tvrdím, že Devín je hlavné mesto vinárstva na Slovensku, podľa archeologických výskumov sa tu vinič pestoval už 200 rokov pred Kristom.“

Hovoríte rok 2008, odvtedy sa ríbezláku darí?

„Pred dvomi rokmi bola aféra so spotrebnou daňou na vína, politici vína vyňali, no nechali ovocné vína, do čoho spadal aj ríbezlák. Zorganizoval som aj petíciu a zaniesli sme županovi Frešovi. Dva mesiace ten zákon platil, no potom ho nejakým šuplíkovým spôsobom zmenili a prestalo to platiť. Bolo to likvidačné pre všetky ovocné vína a aj pre medovinu.“

Ríbezlák má povesť sladkého a lacného vína. Dnes sa dá kúpiť i kvalitný. Čo sa zmenilo?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3FED na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3FED na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 31 370
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 991
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 801
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 10 470
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 053
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 996
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 953
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 513
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 275
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 046
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu