Vinár: Od ríbezláku hlava nebolí

Suchý ríbezlák vyrobil Augustín Mrázik náhodou, keď ho pri kvasení ríbezlí zdržali turisti.

Vyštudoval architektúru, živil sa softvérom. Po rokoch sa rozhodol zachrániť devínsky ríbezlák. Dnes má AUGUSTÍN MRÁZIK úspešné vína, viechu v Devíne a chystá otvorenie prevádzky v centre.(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Vyštudoval architektúru, živil sa softvérom. Po rokoch sa rozhodol zachrániť devínsky ríbezlák. Dnes má AUGUSTÍN MRÁZIK úspešné vína, viechu v Devíne a chystá otvorenie prevádzky v centre.

Na vašom vinárskom webe píšete, že kto neochutnal ríbezlák, nevie, čo je to láska. Odkedy je ríbezlák vašou láskou?

„Pred 35 rokmi sme sa presťahovali do Devína, a vtedy bol devínsky ríbezlák úplne normálna bežná vec, s ktorou sme sa denne stretávali. Po revolúcii sa nám to všetko začalo vytrácať pred očami a uvedomil som si, že ak niečo neurobíme, tak sa to stratí a moji vnuci nás budú preklínať, že sme to dopustili.“

Pôvodne nie ste vinárom?

„Môj otec, hoci nebol vinár, mal malý vinohrad a robil víno, ale len pre vlastnú spotrebu. Od detstva som tak mal blízko k vínu. Bol som na tom podobne, robil som víno pre seba. Keby ste mi pred desiatimi rokmi povedali, že budem mať živnosť na víno, tak by som vám neveril. Študoval som architektúru a robil softvér, čo aj stále robím.“

Čo vás motivovalo, aby ste s vínom seriózne začali?

„Keď v roku 1996 družstvo zavrelo viechy v Karlovke, na Obchodnej a v Devíne, a prestalo víno vyrábať, tak nám začalo niečo chýbať. Miestnym vinárom som hovoril, robte niečo, lebo nie je možné, aby sa ten ríbezlák stratil. Nikto sa ale nemal k činu, každý mal iné starosti. V 2005 a 2006 roku, to už bolo veľmi bolestivé, založili sme spolok. No vždy sme sa stretli, posedeli pri fľaške, potom sme mali dobrú náladu, rozišli sme sa a nič sa nedialo. Preto som si povedal, že musím niečo urobiť sám. To bol rok 2007, založil som si živnosť, vybavil hygienu a čo bolo treba, začali sme s výrobou. Spolupracoval som pritom s pánom Ottom Zmelíkom, ktorý ako jeden z mála vinárov v Devíne robil ešte ríbezlák. V roku 2008 sme sa zapojili prvýkrát do akcie otvorených pivníc a vtedy sa hovorilo, že Devín sa opäť dostal na vínnu mapu Slovenska. Ja pritom tvrdím, že Devín je hlavné mesto vinárstva na Slovensku, podľa archeologických výskumov sa tu vinič pestoval už 200 rokov pred Kristom.“

Hovoríte rok 2008, odvtedy sa ríbezláku darí?

„Pred dvomi rokmi bola aféra so spotrebnou daňou na vína, politici vína vyňali, no nechali ovocné vína, do čoho spadal aj ríbezlák. Zorganizoval som aj petíciu a zaniesli sme županovi Frešovi. Dva mesiace ten zákon platil, no potom ho nejakým šuplíkovým spôsobom zmenili a prestalo to platiť. Bolo to likvidačné pre všetky ovocné vína a aj pre medovinu.“

Ríbezlák má povesť sladkého a lacného vína. Dnes sa dá kúpiť i kvalitný. Čo sa zmenilo?

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 752
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 553
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 280
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 041
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 716
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 575
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 323
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 872
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 619
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 994

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop