Vinár: Od ríbezláku hlava nebolí

Suchý ríbezlák vyrobil Augustín Mrázik náhodou, keď ho pri kvasení ríbezlí zdržali turisti.

Vyštudoval architektúru, živil sa softvérom. Po rokoch sa rozhodol zachrániť devínsky ríbezlák. Dnes má AUGUSTÍN MRÁZIK úspešné vína, viechu v Devíne a chystá otvorenie prevádzky v centre.(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Vyštudoval architektúru, živil sa softvérom. Po rokoch sa rozhodol zachrániť devínsky ríbezlák. Dnes má AUGUSTÍN MRÁZIK úspešné vína, viechu v Devíne a chystá otvorenie prevádzky v centre.

Na vašom vinárskom webe píšete, že kto neochutnal ríbezlák, nevie, čo je to láska. Odkedy je ríbezlák vašou láskou?

„Pred 35 rokmi sme sa presťahovali do Devína, a vtedy bol devínsky ríbezlák úplne normálna bežná vec, s ktorou sme sa denne stretávali. Po revolúcii sa nám to všetko začalo vytrácať pred očami a uvedomil som si, že ak niečo neurobíme, tak sa to stratí a moji vnuci nás budú preklínať, že sme to dopustili.“

Pôvodne nie ste vinárom?

„Môj otec, hoci nebol vinár, mal malý vinohrad a robil víno, ale len pre vlastnú spotrebu. Od detstva som tak mal blízko k vínu. Bol som na tom podobne, robil som víno pre seba. Keby ste mi pred desiatimi rokmi povedali, že budem mať živnosť na víno, tak by som vám neveril. Študoval som architektúru a robil softvér, čo aj stále robím.“

Čo vás motivovalo, aby ste s vínom seriózne začali?

„Keď v roku 1996 družstvo zavrelo viechy v Karlovke, na Obchodnej a v Devíne, a prestalo víno vyrábať, tak nám začalo niečo chýbať. Miestnym vinárom som hovoril, robte niečo, lebo nie je možné, aby sa ten ríbezlák stratil. Nikto sa ale nemal k činu, každý mal iné starosti. V 2005 a 2006 roku, to už bolo veľmi bolestivé, založili sme spolok. No vždy sme sa stretli, posedeli pri fľaške, potom sme mali dobrú náladu, rozišli sme sa a nič sa nedialo. Preto som si povedal, že musím niečo urobiť sám. To bol rok 2007, založil som si živnosť, vybavil hygienu a čo bolo treba, začali sme s výrobou. Spolupracoval som pritom s pánom Ottom Zmelíkom, ktorý ako jeden z mála vinárov v Devíne robil ešte ríbezlák. V roku 2008 sme sa zapojili prvýkrát do akcie otvorených pivníc a vtedy sa hovorilo, že Devín sa opäť dostal na vínnu mapu Slovenska. Ja pritom tvrdím, že Devín je hlavné mesto vinárstva na Slovensku, podľa archeologických výskumov sa tu vinič pestoval už 200 rokov pred Kristom.“

Hovoríte rok 2008, odvtedy sa ríbezláku darí?

„Pred dvomi rokmi bola aféra so spotrebnou daňou na vína, politici vína vyňali, no nechali ovocné vína, do čoho spadal aj ríbezlák. Zorganizoval som aj petíciu a zaniesli sme županovi Frešovi. Dva mesiace ten zákon platil, no potom ho nejakým šuplíkovým spôsobom zmenili a prestalo to platiť. Bolo to likvidačné pre všetky ovocné vína a aj pre medovinu.“

Ríbezlák má povesť sladkého a lacného vína. Dnes sa dá kúpiť i kvalitný. Čo sa zmenilo?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3FED na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3FED na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Nestíhate nakupovať darčeky?
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  6. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  7. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  1. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  2. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  6. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  7. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  8. 4 body úspechu realizácie stavby
  9. BIT arbitration within the context of recent CJEU decision
  10. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 77 111
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 565
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 038
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 413
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 179
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 126
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 589
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 766
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 600
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 580