Vinár: Od ríbezláku hlava nebolí

Suchý ríbezlák vyrobil Augustín Mrázik náhodou, keď ho pri kvasení ríbezlí zdržali turisti.

Vyštudoval architektúru, živil sa softvérom. Po rokoch sa rozhodol zachrániť devínsky ríbezlák. Dnes má AUGUSTÍN MRÁZIK úspešné vína, viechu v Devíne a chystá otvorenie prevádzky v centre.(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Vyštudoval architektúru, živil sa softvérom. Po rokoch sa rozhodol zachrániť devínsky ríbezlák. Dnes má AUGUSTÍN MRÁZIK úspešné vína, viechu v Devíne a chystá otvorenie prevádzky v centre.

Na vašom vinárskom webe píšete, že kto neochutnal ríbezlák, nevie, čo je to láska. Odkedy je ríbezlák vašou láskou?

„Pred 35 rokmi sme sa presťahovali do Devína, a vtedy bol devínsky ríbezlák úplne normálna bežná vec, s ktorou sme sa denne stretávali. Po revolúcii sa nám to všetko začalo vytrácať pred očami a uvedomil som si, že ak niečo neurobíme, tak sa to stratí a moji vnuci nás budú preklínať, že sme to dopustili.“

Pôvodne nie ste vinárom?

„Môj otec, hoci nebol vinár, mal malý vinohrad a robil víno, ale len pre vlastnú spotrebu. Od detstva som tak mal blízko k vínu. Bol som na tom podobne, robil som víno pre seba. Keby ste mi pred desiatimi rokmi povedali, že budem mať živnosť na víno, tak by som vám neveril. Študoval som architektúru a robil softvér, čo aj stále robím.“

Čo vás motivovalo, aby ste s vínom seriózne začali?

„Keď v roku 1996 družstvo zavrelo viechy v Karlovke, na Obchodnej a v Devíne, a prestalo víno vyrábať, tak nám začalo niečo chýbať. Miestnym vinárom som hovoril, robte niečo, lebo nie je možné, aby sa ten ríbezlák stratil. Nikto sa ale nemal k činu, každý mal iné starosti. V 2005 a 2006 roku, to už bolo veľmi bolestivé, založili sme spolok. No vždy sme sa stretli, posedeli pri fľaške, potom sme mali dobrú náladu, rozišli sme sa a nič sa nedialo. Preto som si povedal, že musím niečo urobiť sám. To bol rok 2007, založil som si živnosť, vybavil hygienu a čo bolo treba, začali sme s výrobou. Spolupracoval som pritom s pánom Ottom Zmelíkom, ktorý ako jeden z mála vinárov v Devíne robil ešte ríbezlák. V roku 2008 sme sa zapojili prvýkrát do akcie otvorených pivníc a vtedy sa hovorilo, že Devín sa opäť dostal na vínnu mapu Slovenska. Ja pritom tvrdím, že Devín je hlavné mesto vinárstva na Slovensku, podľa archeologických výskumov sa tu vinič pestoval už 200 rokov pred Kristom.“

Hovoríte rok 2008, odvtedy sa ríbezláku darí?

„Pred dvomi rokmi bola aféra so spotrebnou daňou na vína, politici vína vyňali, no nechali ovocné vína, do čoho spadal aj ríbezlák. Zorganizoval som aj petíciu a zaniesli sme županovi Frešovi. Dva mesiace ten zákon platil, no potom ho nejakým šuplíkovým spôsobom zmenili a prestalo to platiť. Bolo to likvidačné pre všetky ovocné vína a aj pre medovinu.“

Ríbezlák má povesť sladkého a lacného vína. Dnes sa dá kúpiť i kvalitný. Čo sa zmenilo?

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 540
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 072
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 462
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 921
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 723
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 366
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 122
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 102
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 685
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 602