Neziskovky si otvoria jednodňové reštaurácie

Slovensko sa stane v sobotu 17. mája 2014 súčasťou medzinárodného festivalu jedla Restaurant Day. Nie len neziskové organizácie si otvoria jednodňové reštaurácie a umožnia tak návštevníkom nazrieť do kuloárov ich aktivít.

Minuloročný Restaurant day v mobilnej záhrade na Sasinkovej ulici v Bratislave.(Zdroj: JURAJ HOLUB)

BRATISLAVA. Populárnu akciu Restaurant Day začali organizovať vo Fínsku v roku 2011, odvtedy sa koná približne v tridsiatich krajinách sveta. Zapojiť sa do nej môže ktokoľvek a kdekoľvek.

Stačí si otvoriť vlastnú jednodňovú reštauráciu, kaviareň či bar. U seba doma, na chodníku pred domom, vo dvore či v kancelárii.

"Na rozdiel od tradičných pop-up reštaurácií, ktorých cieľom je zisk, Restaurant Day je o pohostinnosti, spoznávaní nových ľudí a o kultúre jedla," hovorí Sandra Štasselová z občianskeho združenia Vnútroblok, ktoré prevádzkuje mobilnú záhradu na Sasinkovej ulici v Bratislave.

Návštevníci tak môžu stráviť príjemný deň s spoločnosti zaujímavých ľudí, dozvedieť sa viac o ich aktivitách a zaplatením za nimi pripravené kulinárske špeciality podporiť ich prácu. Podujatie sa koná v rámci darcovskej platformy Dobrá krajina.

Kde sa v sobotu jesť?

Liga za ľudské práva ponúkne afgánsku, indickú a somálsku kuchyňu vo vieche Drevená dedina na trhovisku Žilinská. V tradične slovenskej krčme pripravia exotické jedlá samotní utečenci.

Vo dvore Pisztoryho paláca bude pohybové divadlo Len tak tak podávať zdravé bylinkové špeciality. Popri ochutnávaní sa návštevníci môžu naučiť aj základy tanga.

Zvedavci sa môžu pomotať zákutiami sídliska Kopčany v Petržalke a nájsť nízkoprahové centrum Ulita s ich terénnymi pracovníkmi. Okrem rozprávania o živote v tejto časti mesta, môžu ochutnať ich domáci mrkvový koláč.

Do mobilnej záhrady na Sasinkovej pozýva aj občianske združenie Vnútroblok. Návštevníci sa môžu pozrieť, ako sa pestuje ovocie, zelenina, či bylinky v meste a ochutnať záhradný burger, či cviklové hranolky.

Grilovanie vo fúriku

Na Zelenej ulici v kaviarni Kontakt si otvoria reštauráciu ľudia s mentálnym postihnutím zo združenia Bol raz jeden človek, ktorí pripravia netradičné nepečené koláče.

V rámci podujatia bude variť aj Jaro Žídek a Ľudmila Swanová, ktorí pripravia grilované mäso vo fúriku a palacinky.

Delikatesy môžte ochutnať v dome sociálnych služieb a chránených dielní Prima v Trnávke. Obsluhovať bude herecký súbor z divadla Ticho a spol, ktorý tvoria ľudia s mentálnym postihnutím.

V bratislavskej štvrti Päťsto bytov zas navaria architekti z ateliérov GutGut, TOITO a JRKVC.

Okrem Bratislavy sa bude Restaurant day konať aj v Dobšinej, kde si jednodňovú reštauráciu otvoria dve učiteľky, ktoré napísali emotívny list ministrovi školstva.

Neskôr založili rodičovské centrum Deti deťom, v ktorom učia mladých rodičov, ako sa starať o domácnosť. Mladé mamičky spolu s deťmi napečú priamo v tomto centre napríklad Dobšinský koláč.

Reštaurácie môžu pribúdať, keďže do happeningu Restaurant day sa dá ešte stále zapojiť. Nájdete ich na mape jednodňových reštaurácií na www.restaurantday.org.

Restaurant day

Program

Bratislava

09:00 - 14:00 Liga za ľudské práva - Multi kulti menu

Viecha Drevená dedina, trhovisko Žilinská

11:00 - 18:00 Bol raz jeden človek - Hento toto menu

Kontakt, Zelená 13

11:00 - 18:00 Len tak tak - Bistro Chez les herbes folles/ U divokých bylín

Pizstoryho palác, Štefánikova 25

11:00 - 22:00 architektonické štúdiá GutGut, TOITO a JRKVC - Bufet v ateliéri

Velehrasdská 8

11:00 - 19:00 Deti Dunaja - francúzsko - slovenské špeciality

Materské centrum Hojdana, Haburská 2

13:00 - 21:00 Vnútroblok - Záhradné menu

Mobilná záhrada, Sasinkova 21

14:00 - 18:00 Ulita - Koláčové menu

Komunitné centrum Kopčany, Kopčianska 90

14:00 - 20:00 Stopy snov - Jarné grilovačkové menu

Dom sociálnych služieb a chránené dielne Prima, Banšelová 4

Dobšiná

10:00 - 16:00 Detstvo deťom - Dobšinské menu

Rodičovské centrum, Zimná 251, Dobšiná

a iné

Barbora Kalinová

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 26 368
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 070
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 768
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 569
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 428
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 187
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 129
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 041
  9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 005
  10. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 004