V piatok sa začnú v meste Špargľové dni

Od piatka do nedele budú môcť Bratislavčania ochutnať na Primaciálnom námestí špeciality zo špargle a priučiť sa kulinárskym tajomstvám profesionálnych kuchárov.

Ilustračná foto.(Zdroj: ARCHÍV SME)

BRATISLAVA. Primaciálne námestie v Bratislave sa na tri dni opäť zmení na priestor, kde sa budú ochutnávať špeciality zo špargle a návštevníci sa tiež budú môcť priučiť kulinárskym tajomstvám profesionálnych kuchárov.

V piatok 9. mája totiž v hlavnom meste štartujú Špargľové dni.

Špeciality zo špargle

"Návštevníci a zároveň milovníci dobrého a zdravého jedla si môžu pochutnať napríklad na špargľovom kréme s domácimi krutónmi, na varenej bielej špargli s petržlenovými zemiakmi a omáčkou Hollandaise či na rizote s grilovanou zelenou špargľou a parmezánom," opisuje ponuku Daniela Rodinová, vedúca referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta.

Spomína aj kuracie saltimbocci s prosciuttom a šalviou, zelenou špargľou a rozmarínovými zemiakmi, vína či hroznové šťavy.

Špargľové dni trvajú v meste až do nedele 11. mája a návštevníci budú môcť jedlá zo špargle ochutnávať medzi 11.00 a 22.00 h.

Počas roka jedlá z jahôd, húb, či tekvice

Okrem špargľových dní si takto Bratislavčania počas roka pochutnávajú aj na kulinárskych špecialitách pripravených z jahôd, húb či tekvice.

Špargľa je kríkovitá rastlina, ktorá pochádza zo stepných oblastí Čierneho mora. Má krehké dužinaté výhonky vyrastajúce z drevitého koreňa. Špargľu poznali už v starovekom Egypte či Grécku, jej kultúru však pozdvihli až Rimania, ktorí ju začali konzumovať varenú a sušenú.

Dovtedy ju totiž ľudia jedli len v surovom stave. Biela špargľa rastie pod zemou, preto nemá pigment. Je drevnatejšia ako zelená, preto ju treba šúpať.

Obsahuje takmer 93 percent vody, minimum sacharidov a takmer žiadny tuk. Zelená špargľa je mimoriadne bohatá na vitamíny A a C, obsahuje tiež soli kália, amid kyseliny asparágovej.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 507
  2. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 9 255
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 990
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 900
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 277
  6. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 219
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 147
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 926
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 891
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 057

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop