V piatok sa začnú v meste Špargľové dni

Od piatka do nedele budú môcť Bratislavčania ochutnať na Primaciálnom námestí špeciality zo špargle a priučiť sa kulinárskym tajomstvám profesionálnych kuchárov.

Ilustračná foto.(Zdroj: ARCHÍV SME)

BRATISLAVA. Primaciálne námestie v Bratislave sa na tri dni opäť zmení na priestor, kde sa budú ochutnávať špeciality zo špargle a návštevníci sa tiež budú môcť priučiť kulinárskym tajomstvám profesionálnych kuchárov.

V piatok 9. mája totiž v hlavnom meste štartujú Špargľové dni.

Špeciality zo špargle

"Návštevníci a zároveň milovníci dobrého a zdravého jedla si môžu pochutnať napríklad na špargľovom kréme s domácimi krutónmi, na varenej bielej špargli s petržlenovými zemiakmi a omáčkou Hollandaise či na rizote s grilovanou zelenou špargľou a parmezánom," opisuje ponuku Daniela Rodinová, vedúca referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta.

Spomína aj kuracie saltimbocci s prosciuttom a šalviou, zelenou špargľou a rozmarínovými zemiakmi, vína či hroznové šťavy.

Špargľové dni trvajú v meste až do nedele 11. mája a návštevníci budú môcť jedlá zo špargle ochutnávať medzi 11.00 a 22.00 h.

Počas roka jedlá z jahôd, húb, či tekvice

Okrem špargľových dní si takto Bratislavčania počas roka pochutnávajú aj na kulinárskych špecialitách pripravených z jahôd, húb či tekvice.

Špargľa je kríkovitá rastlina, ktorá pochádza zo stepných oblastí Čierneho mora. Má krehké dužinaté výhonky vyrastajúce z drevitého koreňa. Špargľu poznali už v starovekom Egypte či Grécku, jej kultúru však pozdvihli až Rimania, ktorí ju začali konzumovať varenú a sušenú.

Dovtedy ju totiž ľudia jedli len v surovom stave. Biela špargľa rastie pod zemou, preto nemá pigment. Je drevnatejšia ako zelená, preto ju treba šúpať.

Obsahuje takmer 93 percent vody, minimum sacharidov a takmer žiadny tuk. Zelená špargľa je mimoriadne bohatá na vitamíny A a C, obsahuje tiež soli kália, amid kyseliny asparágovej.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 038
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 051
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 437
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 947
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 540
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 533
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 482
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 343
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 294
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 239