SME
Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

V piatok sa začnú v meste Špargľové dni

Od piatka do nedele budú môcť Bratislavčania ochutnať na Primaciálnom námestí špeciality zo špargle a priučiť sa kulinárskym tajomstvám profesionálnych kuchárov.

Ilustračná foto.Ilustračná foto. (Zdroj: ARCHÍV SME)

BRATISLAVA. Primaciálne námestie v Bratislave sa na tri dni opäť zmení na priestor, kde sa budú ochutnávať špeciality zo špargle a návštevníci sa tiež budú môcť priučiť kulinárskym tajomstvám profesionálnych kuchárov.

V piatok 9. mája totiž v hlavnom meste štartujú Špargľové dni.

Špeciality zo špargle

"Návštevníci a zároveň milovníci dobrého a zdravého jedla si môžu pochutnať napríklad na špargľovom kréme s domácimi krutónmi, na varenej bielej špargli s petržlenovými zemiakmi a omáčkou Hollandaise či na rizote s grilovanou zelenou špargľou a parmezánom," opisuje ponuku Daniela Rodinová, vedúca referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Spomína aj kuracie saltimbocci s prosciuttom a šalviou, zelenou špargľou a rozmarínovými zemiakmi, vína či hroznové šťavy.

Špargľové dni trvajú v meste až do nedele 11. mája a návštevníci budú môcť jedlá zo špargle ochutnávať medzi 11.00 a 22.00 h.

Počas roka jedlá z jahôd, húb, či tekvice

Okrem špargľových dní si takto Bratislavčania počas roka pochutnávajú aj na kulinárskych špecialitách pripravených z jahôd, húb či tekvice.

Špargľa je kríkovitá rastlina, ktorá pochádza zo stepných oblastí Čierneho mora. Má krehké dužinaté výhonky vyrastajúce z drevitého koreňa. Špargľu poznali už v starovekom Egypte či Grécku, jej kultúru však pozdvihli až Rimania, ktorí ju začali konzumovať varenú a sušenú.

Dovtedy ju totiž ľudia jedli len v surovom stave. Biela špargľa rastie pod zemou, preto nemá pigment. Je drevnatejšia ako zelená, preto ju treba šúpať.

Skryť Vypnúť reklamu

Obsahuje takmer 93 percent vody, minimum sacharidov a takmer žiadny tuk. Zelená špargľa je mimoriadne bohatá na vitamíny A a C, obsahuje tiež soli kália, amid kyseliny asparágovej.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. Študuj v malom a ži vo veľkom
  5. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  6. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  9. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  10. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 19 888
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 204
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 406
  4. Aká je chémia vôní 11 905
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 314
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 796
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 598
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 272
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 711
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu