SME
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Len zlý kuchár sa skrýva za kopou korenia

V Čárde Kormorán sú počas novembra Dni staromaďarskej a súčasnej kuchyne. Okrem tradičnej ponuky tejto gurmánskej reštaurácie bude otvorený aj bufet so širokou ponukou jedál. Tie pripravuje majster kuchár Attilla Biscar, ocenený gurmánskymi diplomami.


Spojenie dobrého jedla, vína, hudby a tanca obľubujú nielen maďarskí, ale aj slovenskí gurmáni. Cigánska muzika ladila s pikantným jedlom a ohnivým červeným vínom. FOTO SME – AUTORKA

V ponukovom bare nájdete tradičné ľudové maďarské jedlá ako segedínsky guláš, fazuľovú polievku či halászlé. Vybrať si však môžete aj rafinovanejšie špeciality, spojené s fantáziou majstra kuchára – zubáča na rošte s perkeltom z raka a šafránovou omáčkou, jemné pikantné soté z husacej pečene, paprikáš zo sumca s tvarohovými haluškami a ako predjedlá tatársky biftek na hrianke, teľaciu paštétu na zelenom liste s artyčokom, údeného pstruha s chrenovo-jablkovým koláčom.

Aj keď k maďarskej kuchyni patrí neodmysliteľne korenie a v prvom rade paprika, všetky jedlá počnúc polievkami sú korenené len jemne. „Len zlý kuchár alebo nekvalitné suroviny sa skrývajú za kopou korenia,“ povedal nám gurmán Laszló, ochutnávajúci paprikáš zo sumca. „Na kuchárovi oceňujem najmä to, ako jemne skombinoval s paprikášom a perkeltom aj ryby, takže mäso nie je suché.“

Najväčší záujem z koláčov bol o makovo-čerešňovú štrúdľu a jablčník.

Obed a večeru v čárde bude sprevádzať cigánska muzika ako ukážka maďarského folklóru.

„Chceme, aby hostia nielen jedli maďarské špeciality, ale ponúkneme im aj zábavu na maďarský spôsob,“ povedal majiteľ reštaurácie Ladislav Vegh.

V ponuke vín nájdete aj tie z charakteristických vychýrených vínnych oblastí, ako sú Soproni, Egri či Tokaj.

Počas novembra si okrem tradičnej ponuky reštaurácie môžete vybrať bufet, v ktorom sú rôzne polievky, predjedlá, hlavné jedlá, šaláty a dezerty. Cena bufetu je 600 Sk.

„Váhali sme, či to nie je priveľa, ale myslím si, že naša reštaurácia je tým typom podniku, do ktorého sa nechodí každý deň,“ povedal majiteľ. JANA PARKROVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius?
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 552
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 5 950
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 801
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 451
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 4 824
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 187
  7. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius? 3 168
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 144
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 588
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 541
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu