
Spojenie dobrého jedla, vína, hudby a tanca obľubujú nielen maďarskí, ale aj slovenskí gurmáni. Cigánska muzika ladila s pikantným jedlom a ohnivým červeným vínom. FOTO SME – AUTORKA
V ponukovom bare nájdete tradičné ľudové maďarské jedlá ako segedínsky guláš, fazuľovú polievku či halászlé. Vybrať si však môžete aj rafinovanejšie špeciality, spojené s fantáziou majstra kuchára – zubáča na rošte s perkeltom z raka a šafránovou omáčkou, jemné pikantné soté z husacej pečene, paprikáš zo sumca s tvarohovými haluškami a ako predjedlá tatársky biftek na hrianke, teľaciu paštétu na zelenom liste s artyčokom, údeného pstruha s chrenovo-jablkovým koláčom.
Aj keď k maďarskej kuchyni patrí neodmysliteľne korenie a v prvom rade paprika, všetky jedlá počnúc polievkami sú korenené len jemne. „Len zlý kuchár alebo nekvalitné suroviny sa skrývajú za kopou korenia,“ povedal nám gurmán Laszló, ochutnávajúci paprikáš zo sumca. „Na kuchárovi oceňujem najmä to, ako jemne skombinoval s paprikášom a perkeltom aj ryby, takže mäso nie je suché.“
Najväčší záujem z koláčov bol o makovo-čerešňovú štrúdľu a jablčník.
Obed a večeru v čárde bude sprevádzať cigánska muzika ako ukážka maďarského folklóru.
„Chceme, aby hostia nielen jedli maďarské špeciality, ale ponúkneme im aj zábavu na maďarský spôsob,“ povedal majiteľ reštaurácie Ladislav Vegh.
V ponuke vín nájdete aj tie z charakteristických vychýrených vínnych oblastí, ako sú Soproni, Egri či Tokaj.
Počas novembra si okrem tradičnej ponuky reštaurácie môžete vybrať bufet, v ktorom sú rôzne polievky, predjedlá, hlavné jedlá, šaláty a dezerty. Cena bufetu je 600 Sk.
„Váhali sme, či to nie je priveľa, ale myslím si, že naša reštaurácia je tým typom podniku, do ktorého sa nechodí každý deň,“ povedal majiteľ. JANA PARKROVÁ