SME
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

V prešporskej župe bola Veľká noc o rodine

Prešporčania na Veľkú noc chodievali spoločne do prírody. Zvykli skôr šibať korbáčmi ako polievať. Typickým jedlom boli plnené šťuky, nakladané haringy, na Záhorí koláčiky jidášky.

Veľká noc vo Vajnoroch.Veľká noc vo Vajnoroch. (Zdroj: SME - PETER ŽÁKOVIC)

BRATISLAVA. Špecifikom prešporskej župy bolo šibanie. Zvyk oblievania prišiel do bratislavského kraja až neskôr.

"Výnimočnosť Bratislavy bola aj v tom, že tu sa veľkonočné sviatky trávili ako rodinné sviatky. Keď bolo pekné počasie rodina si vyšla napríklad na Železnú studničku alebo na iné obľúbené trasy Bratislavčanov.

Tam sa robievali veľkonočné zábavy," zhodnotila priebeh sviatkov etnologička Katarína Nádaská.

Typické bolo šibanie korbáčmi

V prešporskej župe nebolo podľa Kataríny Nádaskej typické ani tak polievanie ako šibanie. Korbáče sa vždy robili z nových, mladých prútikov.

Skryť Vypnúť reklamu

Miazga v nich symbolizovala pružnosť a mladosť, ktorá sa mala dotykom preniesť na šibanú ženu. Najmä na Záhorí bolo vyšibanie vecou prestíže a v rade na šibanie stávali aj staršie dámy.

Ďalším špecifikom Záhoria je zvyk Dary zeleného štvrtka. Rodičia detí na Zelený štvrtok posielali učiteľom dary, teda poživeň na prilepšenie.

Napríklad aj typické záhorácke koláčiky jidášky potreté medom či kysnuté calty s makom, orechmi či tvarohom.

V Prešporku boli typickým jedlom ryby a to aj na Veľkú noc. Plnené šťuky, nakladané haringy, skrátka rybárstvo bolo ešte pred 100 rokmi v Prešporku na profesionálnej úrovni.

Pečené jahňatá, žabacie stehienka a slimačí kaviár

Od nemeckých a židovských susedov v meste postupne prebrali Bratislavčania zvyky pečenia jahniat a kozliatok. Maďarský vplyv v kuchyni sa zas prejavoval žabacími stehienkami či slimačím kaviárom.

Skryť Vypnúť reklamu

Z neďalekej Viedne prišli do Bratislavy aj zavináky, ktoré dnes v diétnejšej podobe poznáme ako Bratislavské rožky. Zavináky však boli väčšie, v tvare podkovičky a plnka bola oveľa bohatšia.

Chorvátska komunita v okolí Prešporku, teda najmä v Jarovciach a Rusovciach, poznala všetky slovanské veľkonočné zvyky. So sebou si však do Rakúsko-Uhorska priniesli recept na kugel, ktorý by sme dnes mohli nazvať aj mandľovou či orechovou bábovkou.

Vajnorskou špecialitou boli naopak osúchy či podplamenníky, ktoré mali okrem sladkej aj slanú podobu. Keďže Veľká noc je vyvrcholením pôstu, tak na Veľkonočný pondelok boli vajnorské osúchy napríklad aj so slaninkou.

Vo Vajnoroch sa však, samozrejme, pieklo aj na sladko. Vajnorská štrúdľa je vyhlásená svojím tenulinkým cestom a bohatou náplňou aj dnes.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre oblasť Senca, kde žili najmä Maďari, boli typické údeniny a vôbec všetko štipľavé. Pre Modru a Pezinok boli typické vanilkové bábovky. Vinárska oblasť sa však prejavovala najmä v pohárikoch.

Od Rače až po Modru si ľudia po 40-dňovom pôste, kedy sa vyhýbali aj alkoholu, vychutnávali svoje celoročné úsilie na karpatských vinohradoch. V okolí Senca sa napríklad pilo viac tuhé.

Pašiové hry a zákusky

Vráťme sa však do Prešporku. O typických pašiových hrách opäť Katarína Nádaská: Čo bolo také typické pre Bratislavu a čo tu bolo už od 16. storočia boli takzvané školské hry alebo pašiové hry.

Tie sa predvádzali na Františkánskom námestí verejne. Neskôr, povedzme počas prvej republiky, boli veľmi populárne hry o vzkriesení.

V Bratislave ešte ostaneme, no presunieme sa do kuchyne. Keďže plno mladých dievčat chodilo do služby do neďalekej Viedne či Budapešti, prinášali si domov recepty aj na zákusky.

V Bratislave sa ako v prvej objavujú nielen koláče z kysnutého cesta, ale aj zákusky. Napríklad Sacherova torta, ktorá má svoj pôvod v okolí Levíc, sa rôznymi cestami dostala z viedenských cukrární aj do Bratislavy.

Piekla sa doma na slávnostné príležitosti. Napríklad na Vianoce či Veľkú noc, poznamenala Nádaská.

Veľká noc je v Prešporskej župe, dnes Bratislavskom samosprávnom kraji, najmä o rodine, dobrom jedle a pohode.

FOTO: SME - PETER ŽÁKOVIC

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  4. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 836
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 559
  3. Aká je chémia vôní 10 995
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 844
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 744
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 322
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 748
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 516
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 078
  10. Bývanie v meste predlžuje život 7 027
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu