SME

V prešporskej župe bola Veľká noc o rodine

Prešporčania na Veľkú noc chodievali spoločne do prírody. Zvykli skôr šibať korbáčmi ako polievať. Typickým jedlom boli plnené šťuky, nakladané haringy, na Záhorí koláčiky jidášky.

Veľká noc vo Vajnoroch.Veľká noc vo Vajnoroch. (Zdroj: SME - PETER ŽÁKOVIC)

BRATISLAVA. Špecifikom prešporskej župy bolo šibanie. Zvyk oblievania prišiel do bratislavského kraja až neskôr.

"Výnimočnosť Bratislavy bola aj v tom, že tu sa veľkonočné sviatky trávili ako rodinné sviatky. Keď bolo pekné počasie rodina si vyšla napríklad na Železnú studničku alebo na iné obľúbené trasy Bratislavčanov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tam sa robievali veľkonočné zábavy," zhodnotila priebeh sviatkov etnologička Katarína Nádaská.

Typické bolo šibanie korbáčmi

V prešporskej župe nebolo podľa Kataríny Nádaskej typické ani tak polievanie ako šibanie. Korbáče sa vždy robili z nových, mladých prútikov.

SkryťVypnúť reklamu

Miazga v nich symbolizovala pružnosť a mladosť, ktorá sa mala dotykom preniesť na šibanú ženu. Najmä na Záhorí bolo vyšibanie vecou prestíže a v rade na šibanie stávali aj staršie dámy.

Ďalším špecifikom Záhoria je zvyk Dary zeleného štvrtka. Rodičia detí na Zelený štvrtok posielali učiteľom dary, teda poživeň na prilepšenie.

Napríklad aj typické záhorácke koláčiky jidášky potreté medom či kysnuté calty s makom, orechmi či tvarohom.

V Prešporku boli typickým jedlom ryby a to aj na Veľkú noc. Plnené šťuky, nakladané haringy, skrátka rybárstvo bolo ešte pred 100 rokmi v Prešporku na profesionálnej úrovni.

Pečené jahňatá, žabacie stehienka a slimačí kaviár

Od nemeckých a židovských susedov v meste postupne prebrali Bratislavčania zvyky pečenia jahniat a kozliatok. Maďarský vplyv v kuchyni sa zas prejavoval žabacími stehienkami či slimačím kaviárom.

SkryťVypnúť reklamu

Z neďalekej Viedne prišli do Bratislavy aj zavináky, ktoré dnes v diétnejšej podobe poznáme ako Bratislavské rožky. Zavináky však boli väčšie, v tvare podkovičky a plnka bola oveľa bohatšia.

Chorvátska komunita v okolí Prešporku, teda najmä v Jarovciach a Rusovciach, poznala všetky slovanské veľkonočné zvyky. So sebou si však do Rakúsko-Uhorska priniesli recept na kugel, ktorý by sme dnes mohli nazvať aj mandľovou či orechovou bábovkou.

Vajnorskou špecialitou boli naopak osúchy či podplamenníky, ktoré mali okrem sladkej aj slanú podobu. Keďže Veľká noc je vyvrcholením pôstu, tak na Veľkonočný pondelok boli vajnorské osúchy napríklad aj so slaninkou.

Vo Vajnoroch sa však, samozrejme, pieklo aj na sladko. Vajnorská štrúdľa je vyhlásená svojím tenulinkým cestom a bohatou náplňou aj dnes.

SkryťVypnúť reklamu

Pre oblasť Senca, kde žili najmä Maďari, boli typické údeniny a vôbec všetko štipľavé. Pre Modru a Pezinok boli typické vanilkové bábovky. Vinárska oblasť sa však prejavovala najmä v pohárikoch.

Od Rače až po Modru si ľudia po 40-dňovom pôste, kedy sa vyhýbali aj alkoholu, vychutnávali svoje celoročné úsilie na karpatských vinohradoch. V okolí Senca sa napríklad pilo viac tuhé.

Pašiové hry a zákusky

Vráťme sa však do Prešporku. O typických pašiových hrách opäť Katarína Nádaská: Čo bolo také typické pre Bratislavu a čo tu bolo už od 16. storočia boli takzvané školské hry alebo pašiové hry.

Tie sa predvádzali na Františkánskom námestí verejne. Neskôr, povedzme počas prvej republiky, boli veľmi populárne hry o vzkriesení.

V Bratislave ešte ostaneme, no presunieme sa do kuchyne. Keďže plno mladých dievčat chodilo do služby do neďalekej Viedne či Budapešti, prinášali si domov recepty aj na zákusky.

V Bratislave sa ako v prvej objavujú nielen koláče z kysnutého cesta, ale aj zákusky. Napríklad Sacherova torta, ktorá má svoj pôvod v okolí Levíc, sa rôznymi cestami dostala z viedenských cukrární aj do Bratislavy.

Piekla sa doma na slávnostné príležitosti. Napríklad na Vianoce či Veľkú noc, poznamenala Nádaská.

Veľká noc je v Prešporskej župe, dnes Bratislavskom samosprávnom kraji, najmä o rodine, dobrom jedle a pohode.

FOTO: SME - PETER ŽÁKOVIC

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  3. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  2. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  3. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  4. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  5. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  6. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  7. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  8. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 632
  2. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 13 594
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 929
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 840
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 4 905
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 843
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 4 786
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 570
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu