V prešporskej župe bola Veľká noc o rodine

Prešporčania na Veľkú noc chodievali spoločne do prírody. Zvykli skôr šibať korbáčmi ako polievať. Typickým jedlom boli plnené šťuky, nakladané haringy, na Záhorí koláčiky jidášky.

Veľká noc vo Vajnoroch.(Zdroj: SME - PETER ŽÁKOVIC)

BRATISLAVA. Špecifikom prešporskej župy bolo šibanie. Zvyk oblievania prišiel do bratislavského kraja až neskôr.

"Výnimočnosť Bratislavy bola aj v tom, že tu sa veľkonočné sviatky trávili ako rodinné sviatky. Keď bolo pekné počasie rodina si vyšla napríklad na Železnú studničku alebo na iné obľúbené trasy Bratislavčanov.

Tam sa robievali veľkonočné zábavy," zhodnotila priebeh sviatkov etnologička Katarína Nádaská.

Typické bolo šibanie korbáčmi

V prešporskej župe nebolo podľa Kataríny Nádaskej typické ani tak polievanie ako šibanie. Korbáče sa vždy robili z nových, mladých prútikov.

Miazga v nich symbolizovala pružnosť a mladosť, ktorá sa mala dotykom preniesť na šibanú ženu. Najmä na Záhorí bolo vyšibanie vecou prestíže a v rade na šibanie stávali aj staršie dámy.

Ďalším špecifikom Záhoria je zvyk Dary zeleného štvrtka. Rodičia detí na Zelený štvrtok posielali učiteľom dary, teda poživeň na prilepšenie.

Napríklad aj typické záhorácke koláčiky jidášky potreté medom či kysnuté calty s makom, orechmi či tvarohom.

V Prešporku boli typickým jedlom ryby a to aj na Veľkú noc. Plnené šťuky, nakladané haringy, skrátka rybárstvo bolo ešte pred 100 rokmi v Prešporku na profesionálnej úrovni.

Pečené jahňatá, žabacie stehienka a slimačí kaviár

Od nemeckých a židovských susedov v meste postupne prebrali Bratislavčania zvyky pečenia jahniat a kozliatok. Maďarský vplyv v kuchyni sa zas prejavoval žabacími stehienkami či slimačím kaviárom.

Z neďalekej Viedne prišli do Bratislavy aj zavináky, ktoré dnes v diétnejšej podobe poznáme ako Bratislavské rožky. Zavináky však boli väčšie, v tvare podkovičky a plnka bola oveľa bohatšia.

Chorvátska komunita v okolí Prešporku, teda najmä v Jarovciach a Rusovciach, poznala všetky slovanské veľkonočné zvyky. So sebou si však do Rakúsko-Uhorska priniesli recept na kugel, ktorý by sme dnes mohli nazvať aj mandľovou či orechovou bábovkou.

Vajnorskou špecialitou boli naopak osúchy či podplamenníky, ktoré mali okrem sladkej aj slanú podobu. Keďže Veľká noc je vyvrcholením pôstu, tak na Veľkonočný pondelok boli vajnorské osúchy napríklad aj so slaninkou.

Vo Vajnoroch sa však, samozrejme, pieklo aj na sladko. Vajnorská štrúdľa je vyhlásená svojím tenulinkým cestom a bohatou náplňou aj dnes.

Pre oblasť Senca, kde žili najmä Maďari, boli typické údeniny a vôbec všetko štipľavé. Pre Modru a Pezinok boli typické vanilkové bábovky. Vinárska oblasť sa však prejavovala najmä v pohárikoch.

Od Rače až po Modru si ľudia po 40-dňovom pôste, kedy sa vyhýbali aj alkoholu, vychutnávali svoje celoročné úsilie na karpatských vinohradoch. V okolí Senca sa napríklad pilo viac tuhé.

Pašiové hry a zákusky

Vráťme sa však do Prešporku. O typických pašiových hrách opäť Katarína Nádaská: Čo bolo také typické pre Bratislavu a čo tu bolo už od 16. storočia boli takzvané školské hry alebo pašiové hry.

Tie sa predvádzali na Františkánskom námestí verejne. Neskôr, povedzme počas prvej republiky, boli veľmi populárne hry o vzkriesení.

V Bratislave ešte ostaneme, no presunieme sa do kuchyne. Keďže plno mladých dievčat chodilo do služby do neďalekej Viedne či Budapešti, prinášali si domov recepty aj na zákusky.

V Bratislave sa ako v prvej objavujú nielen koláče z kysnutého cesta, ale aj zákusky. Napríklad Sacherova torta, ktorá má svoj pôvod v okolí Levíc, sa rôznymi cestami dostala z viedenských cukrární aj do Bratislavy.

Piekla sa doma na slávnostné príležitosti. Napríklad na Vianoce či Veľkú noc, poznamenala Nádaská.

Veľká noc je v Prešporskej župe, dnes Bratislavskom samosprávnom kraji, najmä o rodine, dobrom jedle a pohode.

FOTO: SME - PETER ŽÁKOVIC

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 378
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 867
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 211
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 722
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 278
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 060
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 023
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 979
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 928
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 627