
Francúzsky šéfkuchár Yves Thuriés (uprostred), ktorý je známy aj tým, že v minulosti pripravoval jedlá aj pre japonského cisára Akihita či britskú kráľovnú matku, strávil minulý týždeň na Slovensku.
FOTO TASR - ZUZANA ČIŽMÁRIKOVÁ
Francúzsky šéfkuchár Yves Thuriés, ktorý sa preslávil aj tým, že pripravoval jedlá pre japonského cisára Akihita či britskú kráľovnú matku, strávil minulý týždeň na Slovensku.
Podľa receptov tohto majstra kuchárskeho i cukrárskeho umenia pripravovali počas Týždňa francúzskej kuchyne vo Fajn Clube jedlá slovenskí kuchári. Dohliadal jeho synovec Damien a Gourmet klub Bratislava.
Varešky sa však chytil aj sám Yves a jeho metódy varenia zaujali aj našich kuchárov. Napríklad príprava čokoládového krému, pri ktorom treba najskôr strčiť ruku do kopy ľadu, aby sa neskôr dala ručne vyskúšať správna konzistencia karamelu.
Francúzi sú vychýrení labužníci a u nás ochutnal šéfkuchár aj tradičné domáce jedlá. V jesennom čase nechýbala husacina s lokšami. „Bola naozaj veľmi dobrá. Zjedli sme jej poriadny kus, takže som mal najskôr obavu, či to v noci strávime. Žiadne problémy však neboli a spali sme ako zarezaní,“ povedal Yves, ktorý prišiel aj s manželkou Colette.
Ako sám tvrdí, obľúbených jedál má toľko, že by si zobral „žolíka“, aby mu pomohol vybrať. Yves však nepoznal francúzske zemiaky na slovenský spôsob. „Podobajú sa francúzskym gratinovaným zemiakom a sú naozaj veľmi dobré,“ dodal. Yves, ktorý má vo Francúzsku vlastnú reštauráciu, výrobňu čokolády a sieť obchodíkov s touto lahôdkou, si rád pochutí aj na sladkom. „Rád si zgustnem na dobrých zákuskoch,“ netajil sa. (tasr)