BRATISLAVA. Pravú fašiangovú zabíjačku v netradičnom prostredí medzi panelákmi bratislavskej Petržalky pripravili dnes majstri odbornej výchovy spolu so študentmi Strednej odbornej školy na Farského ulici 9 v Bratislave.
Budúci mäsiari, kuchári, pekári, cukrári a čašníci si takýmto praktickým spôsobom otestovali nielen rozrábku mäsa, ale overili si aj svoje zručnosti pri príprave zabíjačkovej kapusty či kaše, výrobe jaterničiek, krvavničiek i klobás a tiež pri pečení mäsa alebo vyprážaní rezňov.
Fašiangovú zabíjačku sme pripravili po tretí raz. Chceme aj týmto spôsobom popularizovať tento druh učebného odboru, ktorý je na trhu práce veľmi nedostatkový, uviedol pre TASR riaditeľ SOŠ Jozef Horák.
Ako dodal, SOŠ privítala iniciatívu ministerstva školstva, že aj učebný odbor mäsiar bude zaradený medzi preferované odbory, čo znamená, že dôjde k zvýšeniu finančného normatívu na žiaka. Tým sa aj deti zo sociálne slabších vrstiev z rôznych častí Slovenska budú môcť uchádzať o toto štúdium.
Hoci SOŠ ponúka vyučovanie vo veľmi atraktívnom prostredí s moderným vybavením a navyše sa jej absolventi bez problémov uplatnia na trhu práce, žiaci oň neprejavujú väčší záujem.
Všetky tri ročníky navštevuje 15 študentov, k maturitným skúškam v tomto roku pristúpia len piati, čo je vzhľadom na požiadavky zamestnávateľov žalostne málo, doplnil Horák.
SOŠ je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. Prezentačnú šikovnosť a zručnosť študentov na fašiangovej zabíjačke vyzdvihol aj predseda BSK Pavol Frešo.
Fotografie z podujatia si môžete pozrieť tu.