Viedeň začína s potravinovými trhmi už v zime

Na trhoviská do Viedne chodí stále viac ľudí, Bratislava sa tu chce inšpirovať.

Na najznámejší Naschmarkt prišlo v minulom roku v celoročnom priemere 62.300 návštevníkov týždenneNa najznámejší Naschmarkt prišlo v minulom roku v celoročnom priemere 62.300 návštevníkov týždenne(Zdroj: Gudrun Krieger)

VIEDEŇ. Počas zimného vrcholu, už 24. januára sa v susednej Viedni pomaly začína sezóna trhov. Na námestí Freyung v centre mesta ju odštartoval trh s bioproduktami. Fungovať má každý víkend s výnimkou veľkonočných a vianočných sviatkov.

Viedenské trhy nerozširujú každoročne len svoju ponuku, ale stúpa aj ich návštevnosť, hovorí Michaela Puschmannová z kancelárie mesta Viedeň Compress. „Je to tak nepretržite už päť rokov, navýšenie je asi desať percent.“

Za posledný rok prišlo na trhy v rakúskom hlavnom meste až 325-tisíc ľudí.

Najznámejším trhom je stále Naschmarkt, na ktorý zavíta v celoročnom priemere asi 62 300 ľudí týždenne, pričom, keď je pekne, zákazníkov je viac, okolo 66-tisíc.

Raňajky na trhu

Sezónna zelenina, ovocie a potraviny sa dajú vo Viedni kúpiť na 17 stálych trhoviskách.

Takzvaný Bio-Markt Freyung, ktorý už začal sezónu, píše podľa Puschmannovej dlhú históriu. Siaha až do neskorého stredoveku, keď tu každý týždeň prebiehal konský trh. V 18. storočí tu však už predávali zeleninu, ovocie a bylinky.

Novodobý biotrh má takmer dvadsať rokov.

„Na námestí nájdete produkty od domácich farmárov od rýb, mäsa, pečiva, syrov, medu a vína až po kozmetiku v biokvalite,“ hovorí Puschmannová. „Na jar či v lete si tu môžete navyše pochutnať na skvelých bioraňajkách či jablčnej štrúdle.“

Trhový koordinátor

Trhy na námestí už v stredoveku mala aj Bratislava. Túto tradíciu chce oživiť, niektoré trhoviská obnoviť, nefunkčné zas zrušiť.

Hlavná architektka Ingrid Konrad, ktorá pripravuje koncepciu bratislavských trhov, hľadá inšpiráciu práve vo Viedni, kde je v každej mestskej časti trvalé trhovisko. „Tieto trhy sú pri zastávkach metra, na peších zónach a námestiach. Pravidlá povoľovania sú jednotne organizované pre celé mesto, má to na starosti príslušné oddelenie,“ hovorí architektka. „Mnohí obdivujeme, ako to vo Viedni funguje, ale je za tým kus práce - jasná koncepcia, jednotný trhový poriadok a jasné pravidlá hry rovnaké pre všetkých.“

Na magistráte chce preto vytvoriť pozíciu akéhosi trhového koordinátora. Zatiaľ pripravuje koncepciu, ktorú má budúci rok prezentovať na medzinárodnej konferencii Central Market.

spargla_res.jpg

Viedenský Naschmarkt. FOTO - GUDRUN KRIEGER

nascm_res.jpg

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Konferencia - EU support for research
  2. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  3. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 798
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 978
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 12 141
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 10 963
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 351
  6. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 5 504
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 510
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 219
  9. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 3 898
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 488