
Tradičná pec talianskej výroby, kvalita cesta, paradajkového a syrového podkladu rozhodujú o dobrej pizzi rovnako ako zručnosť samotného pizzaiola– kuchára, ktorý pizzu pripravuje. FOTO SME – PAVOL MAJER
Boom pizzerií, ktorý nastal v Bratislave, je dnes neprehliadnuteľný. V súčasnosti je ich skoro štyridsať a narazíte na ne doslova na každom kroku. Mali sme možnosť porovnať tie bratislavské s dvomi z najlepších pizzerií v Taliansku. Pizzeriou De Michele a Trianon v Neapoli.
Obe sme navštívili v sprievode Anny Krulákovej a jej študnetov slovakistiky na Univerzite v Neapoli. Anka učila a žila v Neapoli štyri roky.
Keď sme si sadli v neapolskej pizzerii Trianon piati ku stolu pre piatich, upozornili nás, že si musíme sadnúť k väčšiemu. Pretože stôl je síce pre piatich ľudí, ale nezmestí sa naň päť pízz. Pizze sú tenučké, cesto je hrubšie len na okrajoch, ktoré prevísajú von z taniera. Neapolskej kvalite sa v Bratislave vyrovná pizza v pizzerii La Mamma.
„Mne tiež v Bratislave chutila pizza v La Mamme, ale priznám sa, že veľa pizzerií u nás nepoznám. Dávam prednosť talianskemu originálu,“ hovorí Anna.
Pizzeriu La Mamma nájdete v ulici za Istropolisom. Keď vojdete dovnútra, hneď zbadáte veľkú pec. Pizza je veľká 400 až 600 gramov a zvyčajne si dávajú dvojice jednu napoly. Výnimočná je ponuka v šalátovom bufete. Nenájdete tu žiadne kúsky rozmrazenej sterilizovanej zeleniny. V ponuke je zmes rôznych šalátov v nálevoch. Šalát z červenej kapusty, cvikly, grécky šalát, zmes paprík, paradajok, uhoriek… Šalátová miska je hlboká, dostatočne veľká a zaplatíte za ňu 45 korún. Ak pizzu nedojete, nevydierajú vás veľkou, drahou a nemotornou krabicou. Zabalia ju do malej krabičky alebo staniolu. Sedemdecová fľaša minerálky stojí 21 korún a sedmička červeného suchého vína 110. Naozaj, pizzeria z lacného kraja.
Jej nevýhodou je však stiesnený priestor v kombinácii s veľkým záujmom hostí. Miesto tu nájdete bez čakania len v netradičných hodinách, medzi obedom a večerou…
Ďalšia z pizzerií v Bratislave je Pizza a gril Búdková. Pizzeria je veľká, priestranná a svetlá. V lete je tu príjemná terasa. Pizza je tu takisto kvalitná. Cesto je tenšie ako v La Mamme. Miestami pripomína svojou krehkosťou maces. Šalát nepatrí k najlepším. Výborná je však studená zeleninová polievka Gaspacio, pripravená diétnym spôsobom – bez smotany. Výhodou pizzerie Búdková je prostredie. Zopár krokov odtiaľto je Horský park a pekná je aj prechádzka z pizzerie smerom dole do mesta. Po ceste je množstvo vyhliadok na mesto, historické jadro, Hrad, Dunaj, ako aj na náprotivný kolibský vŕšok a Kamzík.
JANA PARKROVÁ