BRATISLAVA. Do bratislavskej Spojenej školy v Dúbravke sa po niekoľkých rokoch vrátilo ľudové remeslo. Prišla s ním Oľga Pastrnáková z Miestneho odboru Matice slovenskej (MOMS) v obci Batizovce pri Poprade.
Deti zo špeciálnej materskej a základnej školy mohli dnes nielen vidieť, ale si aj vyskúšať ako funguje kolovrátok, ako sa vyrába domáce maslo či plátno a aké kroje sa nosili v tomto podtatranskom regióne.
S myšlienkou priblíženia ľudových remesiel a tradícií pre dnešné deti prišla Pastrnákovej dcéra, ktorá je učiteľkou v dúbravskej škole.
"Myslím si, že deťom treba tieto zvyky čím ďalej, tým viac ukazovať. V dnešnej dobe veľa detí ani nevie, z čoho je vyrobená smotana či maslo. Bohužiaľ, dnes si deti často tieto základné veci ani nevážia," upozornila Pastrnáková.
Obzreli si kroje
Svoje skúsenosti odovzdáva Pastrnáková nielen v rodine svojim piatim dcéram, ale aj v regióne, kde žije. V Batizovciach pravidelne organizuje podujatia ako Kúdeľná izba, oživenie dožinkových zvykov či ukážky tradičného vypisovania batizovských veľkonočných vajíčok.
Všetky predmety, s ktorými sa mnohí žiaci dnes stretli po prvý raz patria do vlastnej zbierky Pastrnákovej.
"Niektoré predmety ako kolovrátok alebo kúdeľ som zdedila po svojej svokre. V súčasnosti sa však snažím takéto predmety aj kupovať. Ľudia vyhadzujú kroje, lebo ich nemajú kde skladovať. Mne je to ľúto, tak ich radšej odkúpim a prešívam," priblížila Pastrnáková s tým, že v zbierke ich má približne 30. Pochádzajú z popradskej obce Batizovce, kde sa pani Pastrnáková vydala pred 35 rokmi.
Žiaci mali možnosť vidieť kroje, do ktorých obliekali už jedno alebo dvojročné deti, kroje v ktorých chodili mladé dievčatá a chlapci do kostola či dokonca tie, ktoré boli určené len na svadobné slávnosti.
"Ak dievčatá nosili kroje, museli mať oblečené minimálne dve či tri spodnice, na to išla kydla-sukňa, potom šata alebo fertucha. Vrchná časť kroja pozostávala z lajblíka, pod ktorým boli dve košele so širokými rukávmi, takzvané oplecko," vymenovala Pastrnáková.
Zistili, ako sa vyrába maslo
Deti mali tiež možnosť zistiť, ako sa vyrába pravé domáce maslo. Nadojené mlieko sa scedilo cez sito a nalievalo do nádob na mlieko, ktoré sa volali putery. Po čase sa na povrchu usadila smotana, ktorá sa zbierala naberačkou.
Smotana sa ďalej spracovávala na maslo v drevenej nádobe, ktorá sa nazývala zbuška. V dnešnej dobe, ani v rodine Pastrnákovcov, ktorí si zakladajú na tradíciách, nie je ľahké dodržiavať tieto zvyklosti.
"Ja chodím do práce, takže veľa vecí si už nestíham vyrábať po domácky. Maslo a tvaroh ešte zvládnem, ale syry veľmi nerobím," dodala Pasternáková.