SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Deti z Dúbravky videli, ako sa robí domáce maslo a funguje kolovrátok

Škôlkari i školáci v Dúbravke sa dnes mohli dozvedieť, ako sa vyrába plátno alebo domáca smotana.

Deti v Dúbravke si mohli pozrieť detské i slávnostné kroje.Deti v Dúbravke si mohli pozrieť detské i slávnostné kroje. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - JÁN KROŠLÁK)

BRATISLAVA. Do bratislavskej Spojenej školy v Dúbravke sa po niekoľkých rokoch vrátilo ľudové remeslo. Prišla s ním Oľga Pastrnáková z Miestneho odboru Matice slovenskej (MOMS) v obci Batizovce pri Poprade.

Deti zo špeciálnej materskej a základnej školy mohli dnes nielen vidieť, ale si aj vyskúšať ako funguje kolovrátok, ako sa vyrába domáce maslo či plátno a aké kroje sa nosili v tomto podtatranskom regióne.

S myšlienkou priblíženia ľudových remesiel a tradícií pre dnešné deti prišla Pastrnákovej dcéra, ktorá je učiteľkou v dúbravskej škole.

Skryť Vypnúť reklamu

"Myslím si, že deťom treba tieto zvyky čím ďalej, tým viac ukazovať. V dnešnej dobe veľa detí ani nevie, z čoho je vyrobená smotana či maslo. Bohužiaľ, dnes si deti často tieto základné veci ani nevážia," upozornila Pastrnáková.

Obzreli si kroje

Svoje skúsenosti odovzdáva Pastrnáková nielen v rodine svojim piatim dcéram, ale aj v regióne, kde žije. V Batizovciach pravidelne organizuje podujatia ako Kúdeľná izba, oživenie dožinkových zvykov či ukážky tradičného vypisovania batizovských veľkonočných vajíčok.

Všetky predmety, s ktorými sa mnohí žiaci dnes stretli po prvý raz patria do vlastnej zbierky Pastrnákovej.

"Niektoré predmety ako kolovrátok alebo kúdeľ som zdedila po svojej svokre. V súčasnosti sa však snažím takéto predmety aj kupovať. Ľudia vyhadzujú kroje, lebo ich nemajú kde skladovať. Mne je to ľúto, tak ich radšej odkúpim a prešívam," priblížila Pastrnáková s tým, že v zbierke ich má približne 30. Pochádzajú z popradskej obce Batizovce, kde sa pani Pastrnáková vydala pred 35 rokmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Žiaci mali možnosť vidieť kroje, do ktorých obliekali už jedno alebo dvojročné deti, kroje v ktorých chodili mladé dievčatá a chlapci do kostola či dokonca tie, ktoré boli určené len na svadobné slávnosti.

"Ak dievčatá nosili kroje, museli mať oblečené minimálne dve či tri spodnice, na to išla kydla-sukňa, potom šata alebo fertucha. Vrchná časť kroja pozostávala z lajblíka, pod ktorým boli dve košele so širokými rukávmi, takzvané oplecko," vymenovala Pastrnáková.

Zistili, ako sa vyrába maslo

Deti mali tiež možnosť zistiť, ako sa vyrába pravé domáce maslo. Nadojené mlieko sa scedilo cez sito a nalievalo do nádob na mlieko, ktoré sa volali putery. Po čase sa na povrchu usadila smotana, ktorá sa zbierala naberačkou.

Smotana sa ďalej spracovávala na maslo v drevenej nádobe, ktorá sa nazývala zbuška. V dnešnej dobe, ani v rodine Pastrnákovcov, ktorí si zakladajú na tradíciách, nie je ľahké dodržiavať tieto zvyklosti.

Skryť Vypnúť reklamu

"Ja chodím do práce, takže veľa vecí si už nestíham vyrábať po domácky. Maslo a tvaroh ešte zvládnem, ale syry veľmi nerobím," dodala Pasternáková.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  2. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  5. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  6. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  8. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  9. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  10. Budovanie zelenej značky
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 800
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 082
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 099
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 518
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 171
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 838
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 467
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 315
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 188
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 579
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu