Investor bratislavského Steinu: Vyhlásenie za pamiatky nás zaskočilo

Snažíme sa odstrániť chrastu hlavného mesta, hovorí LADISLAV VERŠOVSKÝ o prestavbe niekdajšieho pivovaru.

Ladislav Veršovský, predseda predstavenstva YIT Reading, a.s.

Snažíme sa odstrániť chrastu hlavného mesta, hovorí LADISLAV VERŠOVSKÝ, predseda predstavenstva YIT Reding a.s., o prestavbe niekdajšieho bratislavského pivovaru Stein.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Z niekdajšieho bratislavského pivovaru Stein chcú urobiť byty a kancelárie

Prečo a kedy ste vstúpili do projektu New Stein? Vstúpili ste do neho ako investor, v akej pozícii chcete v rámci projektu vystupovať?

„Hoci oficiálne sme vstúpili do projektu až dňom úspešnej dražby, na príprave projektu sme začali pracovať už niekoľko mesiacov predtým. Vstúpili sme ako investor - developer jeho bytovej časti spolu so skupinou MiddleCap, ktorá bude investorom administratívnej časti projektu. Zároveň máme záujem stať sa hlavným zhotoviteľom celej stavby. Chceli by sme spoločne vytvoriť plnohodnotný mestský blok, ktorý rešpektuje územný plán, urbanistické podmienky, historické súvislosti a súčasné potreby daného územia.“

S akou veľkou investíciou počítate v súvislosti s projektom?

„Celková investícia by mala byť na úrovni 70 až 80 miliónov eur.“

Investovali ste už do projektu niečo? Koľko?

„Do dnešného dňa sme do projektu, mimo kúpy pozemku a stávajúcich budov, investovali približne 500-tisíc eur.“

Na čo šli tie peniaze?

„Hlavne na projektové práce, inžiniersku činnosť, právne poradenstvo, vlastný pamiatkový prieskum a na ochranu, údržbu, stráženie a správu objektu.“

Aký je aktuálny stav projektu?

„Momentálne finalizujeme dokumentáciu potrebnú pre vydanie územného rozhodnutia. Čakáme na konečné rozhodnutie Ministerstva kultúry vo veci stanovenia rozsahu ochrany kultúrnych pamiatok a Ministerstva životného prostredia o posúdení vplyvov na životné prostredie, takzvaná EIA. Po zapracovaní ich pripomienok do projektu a získaní súborného stanoviska magistrátu požiadame mestskú časť Staré Mesto o vydanie územného rozhodnutia. Myslím, že štát a orgány miestnej samosprávy by mali takýto projekt podporovať.“

Prečo?

„Na jednej strane je tu snaha investora o odstránenie „chrasty“ na území hlavného mesta a vytvorenie kvalitného prostredia pre život jeho obyvateľov. Zároveň je tu aj príležitosť na vytvorenie veľkého množstva pracovných príležitostí pre desiatky firiem a stovky ich zamestnancov, projektantov, technikov, ekonómov, výrobcov stavebných materiálov a robotníkov na niekoľko rokov, bez toho, že by to štát stálo čo len jediné euro. Naopak, štát získa nemalé finančné prostriedky hlavne z DPH z predaných bytov, z platieb za daň z nehnuteľností a ostatných daní a odvodov tých pracovníkov a firiem, ktoré sa budú na realizácii tohto projektu podieľať.“

Je už jasné, ako bude prestavba areálu vyzerať? Koľko bude bytov, aká má byť rozloha kancelárií a garáže?

„V rámci projektu plánujeme vybudovať 400 bytov, 900 podzemných parkovacích miest a viac ako 10 000 metrov štvorcových kancelárskych plôch. Samozrejme, že k tomu pribudne veľa zelene, obchodné priestory a oddychové plochy, jednoducho všetko, čo k modernému mestskému bloku patrí.“

vizstein_res.jpg

V Bratislave máte už niekoľko projektov, najmä rezidenčných. Je New Stein vašou najväčšou investíciou?

„Áno, tento projekt, po našich projektoch Tarjanne, Villinki, Kivikko a Tammi v Bratislave a Gala Residence v Galante, ktoré sú momentálne v realizácii a v predaji, by mal byť zatiaľ našou najväčšou investíciou na Slovensku a v Bratislave.“

V súvislosti so Steinom prebieha konanie ohľadom pamiatok v areáli. Ovplyvní toto konanie vaše investície v areáli?

„Chcel by som v prvom rade zdôrazniť, že naša spoločnosť YIT Reding je zástancom ochrany nášho kultúrneho dedičstva a s ochranou kultúrnych pamiatok má aj konkrétne skúsenosti. Len v poslednom období to bola rekonštrukcia hotela Devín a rekonštrukcia a obnova budovy na rohu Spojnej a Štefánikovej ul. v Bratislave. Čo sa týka rozhodnutia Pamiatkového úradu, vyhlásiť za chránené objekty okrem Kvasiarne aj varňu so silom, pivnice a strojovňu s vodnou vežou, tak musím priznať, že sme ostali prekvapení a zaskočení. Najprv skutočnosťou, že sa ochrancovia pamiatok ozvali až teraz, hoci prevádzka pivovaru skončila v roku 2007 a potom zdôvodneniami, ktoré vo svojom rozhodnutí uvádzajú. Väčšina spomínaných objektov je totiž v dezolátnom stave, má pochybnú urbanistickú hodnotu, neobsahuje žiadne technologické zariadenia, ktoré by pripomínali pivovarnícku výrobu. Po druhej svetovej vojne a najmä v 60. rokoch minulého storočia prešli rozsiahlymi rekonštrukciami. Pivnice sú zatopené a už ani nehovorím o bezpečnosti, statike a hospodárnosti týchto objektov vo vzťahu na súčasné normy. Mám vážne pochybnosti, či sa spracovatelia tohto rozhodnutia v dostatočnej miere oboznámili so súčasnou situáciou priamo na mieste, respektíve či vychádzali pri formulácii svojich zdôvodnení z dôveryhodných a overených zdrojov. Za účelom možnosti konfrontácie skutkového stavu so zdôvodneniami uvádzanými v rozhodnutí o ochrane niektorých objektov ako pamiatky, sme pripravili pre širokú laickú a odbornú verejnosť deň otvorených dverí. Prebehne v sobotu 8. februára so začiatkom o 10-tej, ľudia si budú môcť prezrieť celý areál bývalého pivovaru.“

Vo svojich plánoch počítate len so zachovaním kvasiarne - objekt s kupolou, tak ako navrhoval aj architekt Ivan Kubík?

„Pokiaľ sa pýtate na kvasiareň, áno, máme záujem o jej zachovanie, vrátane pivovarníckej tradície v tejto lokalite podľa návrhu architekta Ivana Kubíka, s ktorým na príprave tohto projektu spolupracujeme už od jeho začiatku.“

V súvislosti s prestavbou sa miestni obyvatelia obávajú zaťaženia dopravy, hluku a podobne. Je už jasné, ako bude vyzerať dopravné riešenie?

„Osobne si nemyslím, že miestni obyvatelia by mali mať nejaké obavy zo zhoršenia ich životného prostredia. Veľmi pozorne počúvame ich pripomienky a budeme sa ich snažiť v maximálnej miere akceptovať. Intenzívne pracujeme s tými najskúsenejšími odborníkmi predovšetkým na riešení koncepcie dopravy v danej lokalite, vrátane úpravy plánovaných výjazdov a vjazdov. Každej príležitosti na stretnutie s občanmi sa samozrejme zúčastníme.“

[content type="avizo-clanok" id="6861997" url-type="sme-article" title="Pozrite si fotogalériu" img="http://i.sme.sk/cdata/7/68/6861997/stein-r334-st.ir3-_t150-120x90.jpg"]Ako to vyzerá v bývalom bratislavskom pivovare Stein[/content]

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 576
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 067
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 527
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 967
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 719
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 369
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 136
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 106
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 686
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 618