Investor bratislavského Steinu: Vyhlásenie za pamiatky nás zaskočilo

Snažíme sa odstrániť chrastu hlavného mesta, hovorí LADISLAV VERŠOVSKÝ o prestavbe niekdajšieho pivovaru.

Ladislav Veršovský, predseda predstavenstva YIT Reading, a.s.

Snažíme sa odstrániť chrastu hlavného mesta, hovorí LADISLAV VERŠOVSKÝ, predseda predstavenstva YIT Reding a.s., o prestavbe niekdajšieho bratislavského pivovaru Stein.

Prečítajte si tiež:Z niekdajšieho bratislavského pivovaru Stein chcú urobiť byty a kancelárie

Prečo a kedy ste vstúpili do projektu New Stein? Vstúpili ste do neho ako investor, v akej pozícii chcete v rámci projektu vystupovať?

„Hoci oficiálne sme vstúpili do projektu až dňom úspešnej dražby, na príprave projektu sme začali pracovať už niekoľko mesiacov predtým. Vstúpili sme ako investor - developer jeho bytovej časti spolu so skupinou MiddleCap, ktorá bude investorom administratívnej časti projektu. Zároveň máme záujem stať sa hlavným zhotoviteľom celej stavby. Chceli by sme spoločne vytvoriť plnohodnotný mestský blok, ktorý rešpektuje územný plán, urbanistické podmienky, historické súvislosti a súčasné potreby daného územia.“

Článok pokračuje pod video reklamou

S akou veľkou investíciou počítate v súvislosti s projektom?

„Celková investícia by mala byť na úrovni 70 až 80 miliónov eur.“

Investovali ste už do projektu niečo? Koľko?

„Do dnešného dňa sme do projektu, mimo kúpy pozemku a stávajúcich budov, investovali približne 500-tisíc eur.“

Na čo šli tie peniaze?

„Hlavne na projektové práce, inžiniersku činnosť, právne poradenstvo, vlastný pamiatkový prieskum a na ochranu, údržbu, stráženie a správu objektu.“

Aký je aktuálny stav projektu?

„Momentálne finalizujeme dokumentáciu potrebnú pre vydanie územného rozhodnutia. Čakáme na konečné rozhodnutie Ministerstva kultúry vo veci stanovenia rozsahu ochrany kultúrnych pamiatok a Ministerstva životného prostredia o posúdení vplyvov na životné prostredie, takzvaná EIA. Po zapracovaní ich pripomienok do projektu a získaní súborného stanoviska magistrátu požiadame mestskú časť Staré Mesto o vydanie územného rozhodnutia. Myslím, že štát a orgány miestnej samosprávy by mali takýto projekt podporovať.“

Prečo?

„Na jednej strane je tu snaha investora o odstránenie „chrasty“ na území hlavného mesta a vytvorenie kvalitného prostredia pre život jeho obyvateľov. Zároveň je tu aj príležitosť na vytvorenie veľkého množstva pracovných príležitostí pre desiatky firiem a stovky ich zamestnancov, projektantov, technikov, ekonómov, výrobcov stavebných materiálov a robotníkov na niekoľko rokov, bez toho, že by to štát stálo čo len jediné euro. Naopak, štát získa nemalé finančné prostriedky hlavne z DPH z predaných bytov, z platieb za daň z nehnuteľností a ostatných daní a odvodov tých pracovníkov a firiem, ktoré sa budú na realizácii tohto projektu podieľať.“

Je už jasné, ako bude prestavba areálu vyzerať? Koľko bude bytov, aká má byť rozloha kancelárií a garáže?

„V rámci projektu plánujeme vybudovať 400 bytov, 900 podzemných parkovacích miest a viac ako 10 000 metrov štvorcových kancelárskych plôch. Samozrejme, že k tomu pribudne veľa zelene, obchodné priestory a oddychové plochy, jednoducho všetko, čo k modernému mestskému bloku patrí.“

vizstein_res.jpg

V Bratislave máte už niekoľko projektov, najmä rezidenčných. Je New Stein vašou najväčšou investíciou?

„Áno, tento projekt, po našich projektoch Tarjanne, Villinki, Kivikko a Tammi v Bratislave a Gala Residence v Galante, ktoré sú momentálne v realizácii a v predaji, by mal byť zatiaľ našou najväčšou investíciou na Slovensku a v Bratislave.“

V súvislosti so Steinom prebieha konanie ohľadom pamiatok v areáli. Ovplyvní toto konanie vaše investície v areáli?

„Chcel by som v prvom rade zdôrazniť, že naša spoločnosť YIT Reding je zástancom ochrany nášho kultúrneho dedičstva a s ochranou kultúrnych pamiatok má aj konkrétne skúsenosti. Len v poslednom období to bola rekonštrukcia hotela Devín a rekonštrukcia a obnova budovy na rohu Spojnej a Štefánikovej ul. v Bratislave. Čo sa týka rozhodnutia Pamiatkového úradu, vyhlásiť za chránené objekty okrem Kvasiarne aj varňu so silom, pivnice a strojovňu s vodnou vežou, tak musím priznať, že sme ostali prekvapení a zaskočení. Najprv skutočnosťou, že sa ochrancovia pamiatok ozvali až teraz, hoci prevádzka pivovaru skončila v roku 2007 a potom zdôvodneniami, ktoré vo svojom rozhodnutí uvádzajú. Väčšina spomínaných objektov je totiž v dezolátnom stave, má pochybnú urbanistickú hodnotu, neobsahuje žiadne technologické zariadenia, ktoré by pripomínali pivovarnícku výrobu. Po druhej svetovej vojne a najmä v 60. rokoch minulého storočia prešli rozsiahlymi rekonštrukciami. Pivnice sú zatopené a už ani nehovorím o bezpečnosti, statike a hospodárnosti týchto objektov vo vzťahu na súčasné normy. Mám vážne pochybnosti, či sa spracovatelia tohto rozhodnutia v dostatočnej miere oboznámili so súčasnou situáciou priamo na mieste, respektíve či vychádzali pri formulácii svojich zdôvodnení z dôveryhodných a overených zdrojov. Za účelom možnosti konfrontácie skutkového stavu so zdôvodneniami uvádzanými v rozhodnutí o ochrane niektorých objektov ako pamiatky, sme pripravili pre širokú laickú a odbornú verejnosť deň otvorených dverí. Prebehne v sobotu 8. februára so začiatkom o 10-tej, ľudia si budú môcť prezrieť celý areál bývalého pivovaru.“

Vo svojich plánoch počítate len so zachovaním kvasiarne - objekt s kupolou, tak ako navrhoval aj architekt Ivan Kubík?

„Pokiaľ sa pýtate na kvasiareň, áno, máme záujem o jej zachovanie, vrátane pivovarníckej tradície v tejto lokalite podľa návrhu architekta Ivana Kubíka, s ktorým na príprave tohto projektu spolupracujeme už od jeho začiatku.“

V súvislosti s prestavbou sa miestni obyvatelia obávajú zaťaženia dopravy, hluku a podobne. Je už jasné, ako bude vyzerať dopravné riešenie?

„Osobne si nemyslím, že miestni obyvatelia by mali mať nejaké obavy zo zhoršenia ich životného prostredia. Veľmi pozorne počúvame ich pripomienky a budeme sa ich snažiť v maximálnej miere akceptovať. Intenzívne pracujeme s tými najskúsenejšími odborníkmi predovšetkým na riešení koncepcie dopravy v danej lokalite, vrátane úpravy plánovaných výjazdov a vjazdov. Každej príležitosti na stretnutie s občanmi sa samozrejme zúčastníme.“

[content type="avizo-clanok" id="6861997" url-type="sme-article" title="Pozrite si fotogalériu" img="http://i.sme.sk/cdata/7/68/6861997/stein-r334-st.ir3-_t150-120x90.jpg"]Ako to vyzerá v bývalom bratislavskom pivovare Stein[/content]

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 961
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 658
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 494
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 005
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 985
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 537
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 743
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 185
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 2 905
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 694