BRATISLAVA. Vyše 100 študentov zo slovenských a zahraničných stredných odborných škôl bude až do piatka súťažiť v praktickej príprave jedál, nápojov a dekorovaní.
Na SOŠ hotelových služieb a obchodu Na pántoch 9 v Bratislave sa koná 9. ročník medzinárodnej súťaže žiakov, dnes ju oficiálne odštartoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Škola je v pôsobnosti BSK.
"Práve táto pravidelná súťaž, na ktorej sa zúčastňujú aj družstvá z Česka, Chorvátska a Poľska, umožňuje našim študentom, aby si porovnali svoje zručnosti a v podstate ich motivuje, aby z roka na rok boli lepší, povedal Frešo.
Je presvedčený, že pokiaľ žiaci predvedú a ukážu svoje zručnosti rodičom aj verejnosti, záujem o tento typ odborných škôl prudko stúpne. Rovnako to vidí aj riaditeľka školy Mária Katreniaková, podľa ktorej práve takéto súťaženie motivuje žiakov na lepšie výkony a škola aj učebné odbory sa stávajú atraktívnejšie a populárnejšie.
Do súťaže sa prihlásilo 18 škôl zo Slovenska aj zo zahraničia. Medzi zahraničnými účastníkmi sú školy z Chorvátska, Českej republiky a Poľska.
V učebnom a študijnom odbore kuchár, čašník, cukrár súťažia štvorčlenné družstvá, dvaja kuchári a dvaja čašníci, no tiež aj jednotlivci. Úlohou kuchárov je pripraviť slávnostné štvorchodové menu a úlohou čašníkov výstavnú slávnostnú tabulu.
Jednotlivci pripravia miešané nápoje a flambované ovocie. "Okrem toho žiaci súťažia ako jednotlivci aj v učebnom odbore cukrár, cukrárka, pred verejnosťou pripravia ľubovoľný dezert s dekoráciou. Vyhodnotené budú družstvá i jednotlivci.
Prácu žiakov budú po celý čas hodnotiť poprední odborníci z oblasti gastronómie a obchodu, prihliadať sa bude aj na nápaditosť, nové netradičné postupy či využitie nových poznatkov v racionálnej výžive," doplnila Iveta Tyšlerová, hovorkyňa BSK.