Vyše 100 žiakov z 18 škôl si zmeria zručnosti v príprave jedál a drinkov

Župa predpokladá, že súťaž zvýši záujem o odborné školy a motivuje študentov zlepšovať sa.

BRATISLAVA. Vyše 100 študentov zo slovenských a zahraničných stredných odborných škôl bude až do piatka súťažiť v praktickej príprave jedál, nápojov a dekorovaní.

Na SOŠ hotelových služieb a obchodu Na pántoch 9 v Bratislave sa koná 9. ročník medzinárodnej súťaže žiakov, dnes ju oficiálne odštartoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Škola je v pôsobnosti BSK.

"Práve táto pravidelná súťaž, na ktorej sa zúčastňujú aj družstvá z Česka, Chorvátska a Poľska, umožňuje našim študentom, aby si porovnali svoje zručnosti a v podstate ich motivuje, aby z roka na rok boli lepší, povedal Frešo.

Je presvedčený, že pokiaľ žiaci predvedú a ukážu svoje zručnosti rodičom aj verejnosti, záujem o tento typ odborných škôl prudko stúpne. Rovnako to vidí aj riaditeľka školy Mária Katreniaková, podľa ktorej práve takéto súťaženie motivuje žiakov na lepšie výkony a škola aj učebné odbory sa stávajú atraktívnejšie a populárnejšie.

Do súťaže sa prihlásilo 18 škôl zo Slovenska aj zo zahraničia. Medzi zahraničnými účastníkmi sú školy z Chorvátska, Českej republiky a Poľska.

V učebnom a študijnom odbore kuchár, čašník, cukrár súťažia štvorčlenné družstvá, dvaja kuchári a dvaja čašníci, no tiež aj jednotlivci. Úlohou kuchárov je pripraviť slávnostné štvorchodové menu a úlohou čašníkov výstavnú slávnostnú tabulu.

Jednotlivci pripravia miešané nápoje a flambované ovocie. "Okrem toho žiaci súťažia ako jednotlivci aj v učebnom odbore cukrár, cukrárka, pred verejnosťou pripravia ľubovoľný dezert s dekoráciou. Vyhodnotené budú družstvá i jednotlivci.

Prácu žiakov budú po celý čas hodnotiť poprední odborníci z oblasti gastronómie a obchodu, prihliadať sa bude aj na nápaditosť, nové netradičné postupy či využitie nových poznatkov v racionálnej výžive," doplnila Iveta Tyšlerová, hovorkyňa BSK.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  5. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 6 824
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 5 743
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 5 233
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 3 644
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 090
  6. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€ 2 724
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 2 673
  8. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 270
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 887
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 524