SME
Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Karmina láka na jaternice, pivo a držkovú

Obedáreň na Štúrovej nie je žiadna krásavica. Chlapi si tam pochutnávajú na mäsových špecialitách.

Karmina, nárečové slovo pre kar.Karmina, nárečové slovo pre kar. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Robotník v zašpinených montérkach stojí pri mužovi v obleku, obaja bez slova jedia kurací perkelt. Obďaleč stojí starší pán v šuštiakovej bunde so zle padnúcou šiltovkou a do frankfurtskej polievky si trhá rožok. Takýto pohľad sa takmer denne naskytne návštevníkovi Karminy na Štúrovej.

Miesto na sedenie sa spomínanej trojici neušlo, spolu s inými musia jesť „na stojáka“ pri vysokých a dlhých stoloch.

Návštevníkov je totiž cez obed veľa, každý sa po prejdení popri pulte s dennou ponukou s táckou v rukách najprv bezradne obzerá. Stravníci stojaci pri stoloch sa však väčšinou ochotne pomknú a dotyčný sa k nim s úľavou pripojí.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre vysokoškolákov

Karmina vznikla v roku 1975, údajne na príkaz komunistov, aby sa najmä študenti v meste mali kde najesť.

„Ako vysokoškoláci sme chodili skoro ráno na vojnu do Ovsišťa a naspäť sa chodilo pešo cez Starý most sem na polievku,“ spomína majiteľ podniku Miroslav Mravec. Okrem toho sa vtedy obedovalo napríklad v Tempe, Luxorke, Kamzíku alebo v Mliečnom bare.

„Do Karminy chodili aj robotníci alebo úradníci. Boli tu špeciality ako jaternice alebo bravčové jazyky a kolená,“ vraví majiteľ. V obedárni je možno aj práve preto prevaha mužov.

Už aj na pivo

Časom pribudlo bežné obedové menu a v roku 2003 prerobili časť priestoru na klasický výčap.

Kým niektoré reštaurácie zaujmú najmä príjemným interiérom, no jedlá bývajú priemerné, Karmina je zadymená obedáreň zo starej školy, akú už v Bratislave azda ani nenájdete.

Skryť Vypnúť reklamu

Obedové menu s malou kofolou je tu síce tiež priemerné a za rovnakú cenu (ľahko pod štyri eurá) sa v centre najete aj v luxusnejšom prostredí, hlavnou výhodou Karminy sú mäsové lahôdky a atmosféra akéhosi kulinárskeho skanzenu predchádzajúceho režimu.

Práve atmosféru a slovenské špeciality odporúčajú aj bedekre a zahraničné webové stránky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  2. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  3. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  4. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  7. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  2. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  4. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  7. Budúcnosť M&A v Európe
  8. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  9. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 30 829
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 965
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 400
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 008
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 701
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 528
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 526
  8. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 372
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 338
  10. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 218
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu