SME

Karmina láka na jaternice, pivo a držkovú

Obedáreň na Štúrovej nie je žiadna krásavica. Chlapi si tam pochutnávajú na mäsových špecialitách.

Karmina, nárečové slovo pre kar.Karmina, nárečové slovo pre kar. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Robotník v zašpinených montérkach stojí pri mužovi v obleku, obaja bez slova jedia kurací perkelt. Obďaleč stojí starší pán v šuštiakovej bunde so zle padnúcou šiltovkou a do frankfurtskej polievky si trhá rožok. Takýto pohľad sa takmer denne naskytne návštevníkovi Karminy na Štúrovej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Miesto na sedenie sa spomínanej trojici neušlo, spolu s inými musia jesť „na stojáka“ pri vysokých a dlhých stoloch.

Návštevníkov je totiž cez obed veľa, každý sa po prejdení popri pulte s dennou ponukou s táckou v rukách najprv bezradne obzerá. Stravníci stojaci pri stoloch sa však väčšinou ochotne pomknú a dotyčný sa k nim s úľavou pripojí.

SkryťVypnúť reklamu

Pre vysokoškolákov

Karmina vznikla v roku 1975, údajne na príkaz komunistov, aby sa najmä študenti v meste mali kde najesť.

„Ako vysokoškoláci sme chodili skoro ráno na vojnu do Ovsišťa a naspäť sa chodilo pešo cez Starý most sem na polievku,“ spomína majiteľ podniku Miroslav Mravec. Okrem toho sa vtedy obedovalo napríklad v Tempe, Luxorke, Kamzíku alebo v Mliečnom bare.

„Do Karminy chodili aj robotníci alebo úradníci. Boli tu špeciality ako jaternice alebo bravčové jazyky a kolená,“ vraví majiteľ. V obedárni je možno aj práve preto prevaha mužov.

Už aj na pivo

Časom pribudlo bežné obedové menu a v roku 2003 prerobili časť priestoru na klasický výčap.

Kým niektoré reštaurácie zaujmú najmä príjemným interiérom, no jedlá bývajú priemerné, Karmina je zadymená obedáreň zo starej školy, akú už v Bratislave azda ani nenájdete.

SkryťVypnúť reklamu

Obedové menu s malou kofolou je tu síce tiež priemerné a za rovnakú cenu (ľahko pod štyri eurá) sa v centre najete aj v luxusnejšom prostredí, hlavnou výhodou Karminy sú mäsové lahôdky a atmosféra akéhosi kulinárskeho skanzenu predchádzajúceho režimu.

Práve atmosféru a slovenské špeciality odporúčajú aj bedekre a zahraničné webové stránky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 398
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 944
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 534
  4. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 5 182
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 4 075
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 332
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 788
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 415
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 362
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 409
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 361
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 069
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 114
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 913
  7. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 671
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 628
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu