SME
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Karmina láka na jaternice, pivo a držkovú

Obedáreň na Štúrovej nie je žiadna krásavica. Chlapi si tam pochutnávajú na mäsových špecialitách.

Karmina, nárečové slovo pre kar.Karmina, nárečové slovo pre kar. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Robotník v zašpinených montérkach stojí pri mužovi v obleku, obaja bez slova jedia kurací perkelt. Obďaleč stojí starší pán v šuštiakovej bunde so zle padnúcou šiltovkou a do frankfurtskej polievky si trhá rožok. Takýto pohľad sa takmer denne naskytne návštevníkovi Karminy na Štúrovej.

Miesto na sedenie sa spomínanej trojici neušlo, spolu s inými musia jesť „na stojáka“ pri vysokých a dlhých stoloch.

Návštevníkov je totiž cez obed veľa, každý sa po prejdení popri pulte s dennou ponukou s táckou v rukách najprv bezradne obzerá. Stravníci stojaci pri stoloch sa však väčšinou ochotne pomknú a dotyčný sa k nim s úľavou pripojí.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre vysokoškolákov

Karmina vznikla v roku 1975, údajne na príkaz komunistov, aby sa najmä študenti v meste mali kde najesť.

„Ako vysokoškoláci sme chodili skoro ráno na vojnu do Ovsišťa a naspäť sa chodilo pešo cez Starý most sem na polievku,“ spomína majiteľ podniku Miroslav Mravec. Okrem toho sa vtedy obedovalo napríklad v Tempe, Luxorke, Kamzíku alebo v Mliečnom bare.

„Do Karminy chodili aj robotníci alebo úradníci. Boli tu špeciality ako jaternice alebo bravčové jazyky a kolená,“ vraví majiteľ. V obedárni je možno aj práve preto prevaha mužov.

Už aj na pivo

Časom pribudlo bežné obedové menu a v roku 2003 prerobili časť priestoru na klasický výčap.

Kým niektoré reštaurácie zaujmú najmä príjemným interiérom, no jedlá bývajú priemerné, Karmina je zadymená obedáreň zo starej školy, akú už v Bratislave azda ani nenájdete.

Skryť Vypnúť reklamu

Obedové menu s malou kofolou je tu síce tiež priemerné a za rovnakú cenu (ľahko pod štyri eurá) sa v centre najete aj v luxusnejšom prostredí, hlavnou výhodou Karminy sú mäsové lahôdky a atmosféra akéhosi kulinárskeho skanzenu predchádzajúceho režimu.

Práve atmosféru a slovenské špeciality odporúčajú aj bedekre a zahraničné webové stránky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Bývanie v meste predlžuje život
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  2. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  10. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 361
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 011
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 439
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 923
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 436
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 178
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 040
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 759
  9. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 7 559
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 458
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu