Karmina láka na jaternice, pivo a držkovú

Obedáreň na Štúrovej nie je žiadna krásavica. Chlapi si tam pochutnávajú na mäsových špecialitách.

Karmina, nárečové slovo pre kar.(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Robotník v zašpinených montérkach stojí pri mužovi v obleku, obaja bez slova jedia kurací perkelt. Obďaleč stojí starší pán v šuštiakovej bunde so zle padnúcou šiltovkou a do frankfurtskej polievky si trhá rožok. Takýto pohľad sa takmer denne naskytne návštevníkovi Karminy na Štúrovej.

Miesto na sedenie sa spomínanej trojici neušlo, spolu s inými musia jesť „na stojáka“ pri vysokých a dlhých stoloch.

Návštevníkov je totiž cez obed veľa, každý sa po prejdení popri pulte s dennou ponukou s táckou v rukách najprv bezradne obzerá. Stravníci stojaci pri stoloch sa však väčšinou ochotne pomknú a dotyčný sa k nim s úľavou pripojí.

Pre vysokoškolákov

Karmina vznikla v roku 1975, údajne na príkaz komunistov, aby sa najmä študenti v meste mali kde najesť.

„Ako vysokoškoláci sme chodili skoro ráno na vojnu do Ovsišťa a naspäť sa chodilo pešo cez Starý most sem na polievku,“ spomína majiteľ podniku Miroslav Mravec. Okrem toho sa vtedy obedovalo napríklad v Tempe, Luxorke, Kamzíku alebo v Mliečnom bare.

„Do Karminy chodili aj robotníci alebo úradníci. Boli tu špeciality ako jaternice alebo bravčové jazyky a kolená,“ vraví majiteľ. V obedárni je možno aj práve preto prevaha mužov.

Už aj na pivo

Časom pribudlo bežné obedové menu a v roku 2003 prerobili časť priestoru na klasický výčap.

Kým niektoré reštaurácie zaujmú najmä príjemným interiérom, no jedlá bývajú priemerné, Karmina je zadymená obedáreň zo starej školy, akú už v Bratislave azda ani nenájdete.

Obedové menu s malou kofolou je tu síce tiež priemerné a za rovnakú cenu (ľahko pod štyri eurá) sa v centre najete aj v luxusnejšom prostredí, hlavnou výhodou Karminy sú mäsové lahôdky a atmosféra akéhosi kulinárskeho skanzenu predchádzajúceho režimu.

Práve atmosféru a slovenské špeciality odporúčajú aj bedekre a zahraničné webové stránky.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 651
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 757
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 153
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 5 758
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 625
  6. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 537
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 240
  8. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 4 868
  9. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 4 096
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 047