BRATISLAVA. V sobotu sa v Medickej záhrade uskutoční už piaty ročník bratislavských Vegánskych hodov. Ochutnať tu budete môcť rozmanité vegánske jedlá od profesionálnych aj amatérskych kuchárov. Podujatie sa bude tento rok po prvýkrát konať pod záštitou mestskej časti Staré Mesto.
Ako chutí bryndza, seitan či sushi bez surovín živočíšneho pôvodu? To sa dozviete túto sobotu na Vegánsky hodoch. Vegánstvo je spôsob stravovania, ktorý z jedálneho lístka vyraďuje okrem mäsa aj mlieko, vajcia, med a ich vedľajšie produkty.
Táto čisto rastlinná diéta má okrem etických dôvodov aj dôvody zdravotné. „Je pri nej znížené riziko srdcovo-cievnych ochorení, vysokej hladiny cholesterolu, cukrovky, rakoviny, osteoporózy, ochorení obličiek, demencie, alebo obezity,“ hovorí jeden z organizátorov hodov Martin Smrek a pripomína, že vegánstvo je pozitívne aj pre životné prostredie.
„Rastúca konzumácia mäsa a živočíšnych produktov vyúsťuje do rastúcej potreby poľnohospodárskej pôdy, vďaka čomu dochádza k masívnym výrubom lesov a zvýšenej produkcii CO2.“
Okrem jedla ponúknu Vegánske hody aj viacero prednášok. O záchrane mokradí na Záhorí budú hovoriť členovia Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia, život medveďov a vlkov vám priblížia premietania dokumentárnych filmov organizované združením Vlk, o ekologickom poľnohospodárstve porozpráva vynálezca agrokruhu Ján Šlinský, diskutovať budete môcť aj o mýtoch vo vegánstve.
Poslednú a hlavnú prednášku dňa prednesie bojovník proti lovu veľrýb z organizácie Sea Sheperd Coservation Society. Tej sa počas posledných šiestich kampaní podarilo zachrániť viac ako 1900 veľrýb a odhaliť ilegálne aktivity japonskej veľrybárskej flotily celému svetu. „Len za posledný rok dokázali zachrániť viac veľrýb ako dokázali pytliaci uloviť!“ hovorí Smrek.
Vegánske hody začnú o desiatej hodine ráno, vstup je voľný.
Autor: khu