Vína Dunaj a Devín sú vyšľachtené pre bratislavské podnebie

V seriáli z nového anglického sprievodcu Bratislava City Guide pokračujeme textom o bratislavskom víne.

In vino veritas.(Zdroj: ARCHÍV SME)

V seriáli z nového anglického sprievodcu Bratislava City Guide pokračujeme textom o bratislavskom víne.

Slovenské vína sú staršie, ako by sa mohlo zdať. Prvé zmienky o vinohradoch pochádzajú už zo siedmeho storočia pred naším letopočtom. Až novými šľachtenými odrodami však vinári dokázali využiť potenciál nášho podnebia a pôdy. Výsledok? Vinári ponúkajú vína, ktoré sa nikde nedajú vyrobiť.

„Všade na svete môžete ochutnať Chardonnay, no odrody ako Devín, Dunaj a Mília máte možnosť ochutnať len na Slovensku,“ hovorí Jaroslava Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku.

Medzi slovenskými vinármi patria medzi najobľúbenejšie odrody práve biely Devín a modrý Dunaj. „Tieto dve odrody má vo svojom portfóliu takmer každý vinár,“ komentuje Ľudmila Miškovičová z Národného salónu vína Slovenskej republiky.

Devín: korenistý a suchý

Z devínskeho bieleho hrozna, čo je kríženec odrody červeného tramínu a veltlínskeho, sa vyrába zelenožlté víno so stredne korenistou vôňou, podobné muškátu. Z tejto odrody, ktorú v roku 1958 skrížili Dorota Pospíšilová a Ondrej Korpás vo Výskumnom inštitúte vína v Bratislave, sa vyrába suché aj prírodne sladké víno.

„Očarí vás ostrosť, plná a dokonalá harmónia chutí,“ hovorí Miškovičová a dodáva, že za týmto vínom sa skrýva rad marhúľ, púpavový med a chlieb.

V roku 1958 vznikla aj odroda Dunaj, keď najskôr skrížili Muškát Bouchet s odrodou Oporto a neskôr pridali Svätovavrinecké. Pri našich klimatických podmienkach je skoré dozrievanie viniča výhodné, výnimkou nie je ani odolnosť proti mrazu.

Kráľovská modrá

V Bratislave je každá oblasť známa iným druhom viniča. Napríklad Rača je špecifická Frankovkou modrou, vo Vajnoroch je zasa obľúbená Biela Leanka a ríbezľové víno je príznačné pre Devín, vysvetľuje Pátková.

Račianska frankovka si v roku 1767 zaslúžila kráľovskú pečať Márie Terézie.

Za kvalitu frankovky môže podľa Pátkovej najmä slnečná poloha vinohradov. Miloš Máťuš, jeden z organizátorov každoročného Festivalu frankovky v Bratislave, dodáva, že aj pôda v tejto oblasti má svoje špecifiká. Odrodu opisuje ako jemnú, plne koncentrovanú vôňu ovocia a bobúľ, harmonickou chuťou.

Slovenskí experti na víno trvajú na tom, že každé víno by sa malo ochutnávať tam, kde bolo vyprodukované, a preto sú mnohé pivnice pre návštevníkov dostupné. Počas celého roka je napríklad otvorená väčšina starodávnych, ale aj nových pivníc, viaceré z nich sú súčasťou vínnych ciest.

Najstarším príkladom je Malokarpatská vínna cesta. V polovici novembra opäť organizujú Dni otvorených vínnych pivníc. Ochutnávať či kupovať môžete aj v rámci Slovenskej národnej zbierky vín v Pezinku, ktorá vám ponúka sto najlepších zo slovenskej produkcie.

Článok je z nového anglického sprievodcu po Bratislave. Celý Bratislava City Guide si môžete prečítať bezplatne na stránke The Slovak Spectator

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  2. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  3. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  4. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 645
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 270
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 471
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 189
  5. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 046
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 837
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 057
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 717
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 521
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 924

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop