
V Slovenskom národnom múzeu bude až do štvrtka výstava húb.
FOTO SME -PAVOL MAJER
Ako nám prezradila organizátorka výstavy RNDr. Ivona Kautmanová, hubári zbierajú, upravujú a konzumujú doslova všetko, čo nájdu, len aby sa vracali s čo najplnšími košíkmi. Pritom sa tento rok otrávilo hubami niekoľko stoviek ľudí a desiati zomreli. Kautmanová tvrdí, že postačí naučiť sa dôkladne identifikovať jedinú našu smrteľne jedovatú hubu – muchotrávku zelenú. Ostatné jedovaté muchotrávky, hodvábnice, vláknice a iné nespôsobujú zväčša smrť. Nebezpečné môžu byť aj nedostatočne tepelne upravené a neskoro spracované huby.
Doktorka Kautmanová nás upozornila aj na skutočnosť, že huby sú vo svete stále predmetom výskumov. Niektoré pôvodne označované ako jedlé druhy už odborníci zaraďujú medzi jedovaté. Čechvačka zapríčiňuje rozpad krvi, ušiak obyčajný a obrovský reakcie najmä u citlivejších jednotlivcov, slabo upravené bedle dráždia žalúdok a pečeň, obľúbená praženica je teda najnevhodnejším jedlom.Vo svete sa v poslednom období rozšírili aj informácie o liečivých účinkoch mnohých húb. Takým je podhríb žlčový, ktorý po dokonalej tepelnej úprave stratí nepríjemnú chuť, trúdnikovec pestrý pomáha pri slabej pamäti, poruchách mozgu, Alzheimerovej chorobe a demencii, hliva pomáha pri liečbe cukrovky a pankreasu.
Na tému liečivých húb bude mať v stredu o 16. hodine v priestoroch výstavy prednášku profesor Mlynarčík. V posledný deň konania výstavy o 18. hodine bude vyhodnotená súťaž o najväčšiu hubu a najviac druhov húb. Huby na vystavovanie je možné prinášať počas celej výstavy.
(ľš)