Do Funusu vraj chodili aj štúrovci. Štamgasti tu majú vlastné poháre

Nový seriál Kultové krčmy a reštaurácie predstaví najznámejšie podniky Bratislavy.

Podvečerná atmosféra vo Funuse v Horskom parku.(Zdroj: SME - ZUZANA HALÁNOVÁ)

Nový seriál Kultové krčmy a reštaurácie predstaví najznámejšie podniky Bratislavy, ich históriu, to, ako sa menili v čase a ako vyzerajú dnes. Začíname vo Funuse v Horskom parku.

BRATISLAVA. O Funuse sa hovorí, že doň chodili aj štúrovci. V Horskom parku pod dvomi veľkými gaštanmi sa dodnes každý večer stretávajú desiatky Bratislavčanov, ale aj turistov.

Krčmu Funus totiž odporúča na svojich weboch množstvo zahraničných turistických sprievodcov ako podnik s jedinečnou atmosférou. Tú sa majiteľom darí udržiavať už desiatky rokov. Generácie ju totiž vlastní jedna rodina.

Rodinný podnik

Budova, v ktorej podnik sídli, je dnes národnou kultúrnou pamiatkou. Pôvodne patrila rodine Šindleryovcov, podľa ktorej niesla názov Šindleryovka.

Po nich ju prebrala rodina Alexandry Koricinovej, ktorá ju vlastní dodnes.

„Starký tu býval od narodenia, v prednej časti mali byt a v zadnej bola vždy krčma. Za komunizmu nám budovu zobrali a následne v roku 1991 v reštitúcii vrátili,“ hovorí Alexandra Koricinová, ktorá Funus po svojom starom otcovi prebrala pred desiatimi rokmi.

Podobne ako on, aj ona tu s celou rodinou býva.

„Všade okolo sú rodinné domy, tak je to tu skoro ako na dedine. Klientela je rôzna, chodí sem veľa ľudí z okolia, mnohí štamgasti tu majú vlastné krígle. V poslednom čase, odkedy sme rozšírili ponuku jedál, prichádza veľa rodín s deťmi,“ hovorí Alexandra.

funus2_res.jpg

Častými návštevníkmi vo Funuse sú aj psy.

FOTO SME - ZUZANA HALÁNOVÁ

Utopence aj zabíjačka

Za roky fungovania prešiel priestor menšími zmenami, zrekonštruované sú toalety a časti interiéru. Keďže ide o kultúrnu pamiatku, prípadnú kompletnú obnovu budú musieť majitelia riešiť s pamiatkármi.

Zmenou prešla aj tamojšia kuchyňa. V ponuke majú stále tradičný nakladaný hermelín či utopence, ktoré vlastnoručne nakladajú.

Počas víkendov môžu návštevníci ochutnať jahňacie či kozie mäso, ale aj prepelice či bažanty.

V januári a vo februári robia vo Funuse tradičné zabíjačky. „Vonku v záhrade máme počas zabíjačiek aj 300 ľudí. Robia sa čerstvé oškvarky, ľudia môžu zabíjačkové špeciality nielen ochutnávať, ale aj nakupovať,“ dopĺňa Alexandra.

funus6_res.jpg

FOTO SME - ZUZANA HALÁNOVÁ

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  2. Vianočný bázar chalaňov
  3. Vianočné mecheche 2017
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  5. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  6. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  7. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  8. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  9. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  10. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  1. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 261
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 5 592
  3. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 310
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 291
  5. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 2 272
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 188
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 153
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 120
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 1 761
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 1 571