SME
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

V Medickej sa ochutnáva

Gurmanfest prebieha tento víkend.

V Medickej sa tento víkend ochutnávajú špeciality šéfkuchárov.V Medickej sa tento víkend ochutnávajú špeciality šéfkuchárov. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Dvadsaťsedem šéfkuchárov zo siedmich krajín sveta predvádza svoje umenie na Gurmánfeste v Medickej záhrade.

Dnes večer o 18.00 budú mať diváci možnosť pozorovať pri práci michelinového šéfkuchára Joseana Aliju z reštaurácie Bilbao v Španielsku a v nedeľu o 14.00 zas Erica Martina, michelina z Belgicka, ktorý varí v reštauácii Lemonnier spolu so svojím synom Tristanom. Ich výtvory bude možné ochutnať tesne po skončení šou.

Pravidelní účastníci

V Medickej záhrade sa po piaty raz prezentuje Osaka sushi bar, argentínsky steakhouse z Hviezdoslavovho námestia. „El Gaucho do tohtoročného festivalového menu zahrnul to najobľúbenejšie z jedálneho lístka - klobásky chorizo a salchicha, kuracie, šampiňónové a hovädzie empanády, hovädzie hamburgery a entrecote steak z vysokej roštenky,“ hovorí výkonná riaditeľka reštaurácie Martina Himi.

Skryť Vypnúť reklamu

O pár stánkov ďalej môžu návštevníci nájsť reštauráciu Le Monde, držiteľa dvoch Vidličiek podľa Gurmána na Slovensku. Festivalové menu tejto reštaurácie je ladené do letnej ľahkosti. „Priamo na festivale budeme grilovať kalamáre, ktoré budeme podávať s kompótom z cherry paradajok, špargľou a pažítkovým krémom,“ prezradil šéfkuchár Martin Korbelič .

Po prvýkrat sa na festivale predstaví reštaurácia Moods. Ponúkne menu zostavené z jelenieho roast beefu s tekvicovým pyré pre milovníkov diviny, priaznivci ľahších jedál si pochutia na filete z pražmy kráľovskej s kuskusom. Hodovanie v Moods podľa Ivana Malinku, manažéra reštaurácie, zavŕši bazový cheescake s čerstvým ovocím.

Historická kuchyňa

Rok 1625 ochutnajú návštevníci GFB prostredníctvom reštaurácie Traja mušketieri. Plesňový syr ako predjedlo, grilované kuracie ramienka, jahňacie ragú a domáce zemiakové šúľance ako dezert

Skryť Vypnúť reklamu

Stánok rešturácie u Juhásza z Košarísk ponúka menu z vlastných dochovaných a dopestovaných produktov, rybaie špeciality zas ponúka reštaurácia Divoká voda

Kuchyňu z britských ostrovov predstaví reštaurácia Whisky bar 44. Škótsky nádych jedál vidno v celej festivalovej ponuke – milovníci morských plodov majú možnosť ochutnať z bohatej škály údených škótskych plodov mora, vyskúšať môžete aj tradičný škótsky Haggis, ktorý sa podobá na našu jaternicu – ibaže je z ovce, či Black Pudding, ekvivalent našej krvavničky.

Michal Konrád z panázijskej reštaurácie Fou Zoo, ktorá minulý rok získala ocenenie Reštaurácia roka 2012 podľa Gurmána na Slovensku, tiež nenechal nič na náhodu. „Naše menu sme zostavili tak, aby vystihovalo charakter našej rešturácie – súlad mora a pevniny. More v menu reštaurácie reprezentujú wasabi krevety ako predjedlo a tuniakové carpaccio ako hlavné jedlo, pevninu zas maldivské kari s kuracím mäskom či sladučké tapiokové perly s bielou čokoládou ako dezert".

Skryť Vypnúť reklamu

Tradičné špeciality regiónov Slovenska ponúkajú v stane Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Ochutnať sa však dajú aj jedlá mexickej, španielskej, tuniskej, francúzskej, thajskej, či peruánskej kuchyne.

Súťažia samosprávy aj celebrity

V sobotu o 14.00 budú mat všetci záujemcovia možnosť ochutnať palacinky, ktoré pripravia slovenské celebrity v Súťaží médií a osobností v pečení palaciniek Crepes d’Or.

V detskej škole varenia vyskúšajú deti pripraviť s autorkou detských kuchárskych kníh Helenou Kramárovou zopár hravých receptov.

V nedeľu o 13.00 sa bude konať Starostovská džemovačka. Odborná porota bude hodnotiť, ktorý starosta pripravil najlepší džem.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 507
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 602
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 851
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 8 876
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 501
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 697
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 434
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 424
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 399
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 285
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu