V Medickej sa ochutnáva

Gurmanfest prebieha tento víkend.

V Medickej sa tento víkend ochutnávajú špeciality šéfkuchárov.(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Dvadsaťsedem šéfkuchárov zo siedmich krajín sveta predvádza svoje umenie na Gurmánfeste v Medickej záhrade.

Dnes večer o 18.00 budú mať diváci možnosť pozorovať pri práci michelinového šéfkuchára Joseana Aliju z reštaurácie Bilbao v Španielsku a v nedeľu o 14.00 zas Erica Martina, michelina z Belgicka, ktorý varí v reštauácii Lemonnier spolu so svojím synom Tristanom. Ich výtvory bude možné ochutnať tesne po skončení šou.

Pravidelní účastníci

V Medickej záhrade sa po piaty raz prezentuje Osaka sushi bar, argentínsky steakhouse z Hviezdoslavovho námestia. „El Gaucho do tohtoročného festivalového menu zahrnul to najobľúbenejšie z jedálneho lístka - klobásky chorizo a salchicha, kuracie, šampiňónové a hovädzie empanády, hovädzie hamburgery a entrecote steak z vysokej roštenky,“ hovorí výkonná riaditeľka reštaurácie Martina Himi.

Článok pokračuje pod video reklamou

O pár stánkov ďalej môžu návštevníci nájsť reštauráciu Le Monde, držiteľa dvoch Vidličiek podľa Gurmána na Slovensku. Festivalové menu tejto reštaurácie je ladené do letnej ľahkosti. „Priamo na festivale budeme grilovať kalamáre, ktoré budeme podávať s kompótom z cherry paradajok, špargľou a pažítkovým krémom,“ prezradil šéfkuchár Martin Korbelič .

Po prvýkrat sa na festivale predstaví reštaurácia Moods. Ponúkne menu zostavené z jelenieho roast beefu s tekvicovým pyré pre milovníkov diviny, priaznivci ľahších jedál si pochutia na filete z pražmy kráľovskej s kuskusom. Hodovanie v Moods podľa Ivana Malinku, manažéra reštaurácie, zavŕši bazový cheescake s čerstvým ovocím.

Historická kuchyňa

Rok 1625 ochutnajú návštevníci GFB prostredníctvom reštaurácie Traja mušketieri. Plesňový syr ako predjedlo, grilované kuracie ramienka, jahňacie ragú a domáce zemiakové šúľance ako dezert

Stánok rešturácie u Juhásza z Košarísk ponúka menu z vlastných dochovaných a dopestovaných produktov, rybaie špeciality zas ponúka reštaurácia Divoká voda

Kuchyňu z britských ostrovov predstaví reštaurácia Whisky bar 44. Škótsky nádych jedál vidno v celej festivalovej ponuke – milovníci morských plodov majú možnosť ochutnať z bohatej škály údených škótskych plodov mora, vyskúšať môžete aj tradičný škótsky Haggis, ktorý sa podobá na našu jaternicu – ibaže je z ovce, či Black Pudding, ekvivalent našej krvavničky.

Michal Konrád z panázijskej reštaurácie Fou Zoo, ktorá minulý rok získala ocenenie Reštaurácia roka 2012 podľa Gurmána na Slovensku, tiež nenechal nič na náhodu. „Naše menu sme zostavili tak, aby vystihovalo charakter našej rešturácie – súlad mora a pevniny. More v menu reštaurácie reprezentujú wasabi krevety ako predjedlo a tuniakové carpaccio ako hlavné jedlo, pevninu zas maldivské kari s kuracím mäskom či sladučké tapiokové perly s bielou čokoládou ako dezert".

Tradičné špeciality regiónov Slovenska ponúkajú v stane Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Ochutnať sa však dajú aj jedlá mexickej, španielskej, tuniskej, francúzskej, thajskej, či peruánskej kuchyne.

Súťažia samosprávy aj celebrity

V sobotu o 14.00 budú mat všetci záujemcovia možnosť ochutnať palacinky, ktoré pripravia slovenské celebrity v Súťaží médií a osobností v pečení palaciniek Crepes d’Or.

V detskej škole varenia vyskúšajú deti pripraviť s autorkou detských kuchárskych kníh Helenou Kramárovou zopár hravých receptov.

V nedeľu o 13.00 sa bude konať Starostovská džemovačka. Odborná porota bude hodnotiť, ktorý starosta pripravil najlepší džem.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  2. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  3. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  4. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  5. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  6. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  7. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  10. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  1. Najužitočnejšia appka 16 145
  2. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 15 111
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 704
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 12 896
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 587
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 232
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 182
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 036
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 4 384
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 398