V Medickej sa ochutnáva

Gurmanfest prebieha tento víkend.

V Medickej sa tento víkend ochutnávajú špeciality šéfkuchárov.(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Dvadsaťsedem šéfkuchárov zo siedmich krajín sveta predvádza svoje umenie na Gurmánfeste v Medickej záhrade.

Dnes večer o 18.00 budú mať diváci možnosť pozorovať pri práci michelinového šéfkuchára Joseana Aliju z reštaurácie Bilbao v Španielsku a v nedeľu o 14.00 zas Erica Martina, michelina z Belgicka, ktorý varí v reštauácii Lemonnier spolu so svojím synom Tristanom. Ich výtvory bude možné ochutnať tesne po skončení šou.

Pravidelní účastníci

V Medickej záhrade sa po piaty raz prezentuje Osaka sushi bar, argentínsky steakhouse z Hviezdoslavovho námestia. „El Gaucho do tohtoročného festivalového menu zahrnul to najobľúbenejšie z jedálneho lístka - klobásky chorizo a salchicha, kuracie, šampiňónové a hovädzie empanády, hovädzie hamburgery a entrecote steak z vysokej roštenky,“ hovorí výkonná riaditeľka reštaurácie Martina Himi.

O pár stánkov ďalej môžu návštevníci nájsť reštauráciu Le Monde, držiteľa dvoch Vidličiek podľa Gurmána na Slovensku. Festivalové menu tejto reštaurácie je ladené do letnej ľahkosti. „Priamo na festivale budeme grilovať kalamáre, ktoré budeme podávať s kompótom z cherry paradajok, špargľou a pažítkovým krémom,“ prezradil šéfkuchár Martin Korbelič .

Po prvýkrat sa na festivale predstaví reštaurácia Moods. Ponúkne menu zostavené z jelenieho roast beefu s tekvicovým pyré pre milovníkov diviny, priaznivci ľahších jedál si pochutia na filete z pražmy kráľovskej s kuskusom. Hodovanie v Moods podľa Ivana Malinku, manažéra reštaurácie, zavŕši bazový cheescake s čerstvým ovocím.

Historická kuchyňa

Rok 1625 ochutnajú návštevníci GFB prostredníctvom reštaurácie Traja mušketieri. Plesňový syr ako predjedlo, grilované kuracie ramienka, jahňacie ragú a domáce zemiakové šúľance ako dezert

Stánok rešturácie u Juhásza z Košarísk ponúka menu z vlastných dochovaných a dopestovaných produktov, rybaie špeciality zas ponúka reštaurácia Divoká voda

Kuchyňu z britských ostrovov predstaví reštaurácia Whisky bar 44. Škótsky nádych jedál vidno v celej festivalovej ponuke – milovníci morských plodov majú možnosť ochutnať z bohatej škály údených škótskych plodov mora, vyskúšať môžete aj tradičný škótsky Haggis, ktorý sa podobá na našu jaternicu – ibaže je z ovce, či Black Pudding, ekvivalent našej krvavničky.

Michal Konrád z panázijskej reštaurácie Fou Zoo, ktorá minulý rok získala ocenenie Reštaurácia roka 2012 podľa Gurmána na Slovensku, tiež nenechal nič na náhodu. „Naše menu sme zostavili tak, aby vystihovalo charakter našej rešturácie – súlad mora a pevniny. More v menu reštaurácie reprezentujú wasabi krevety ako predjedlo a tuniakové carpaccio ako hlavné jedlo, pevninu zas maldivské kari s kuracím mäskom či sladučké tapiokové perly s bielou čokoládou ako dezert".

Tradičné špeciality regiónov Slovenska ponúkajú v stane Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Ochutnať sa však dajú aj jedlá mexickej, španielskej, tuniskej, francúzskej, thajskej, či peruánskej kuchyne.

Súťažia samosprávy aj celebrity

V sobotu o 14.00 budú mat všetci záujemcovia možnosť ochutnať palacinky, ktoré pripravia slovenské celebrity v Súťaží médií a osobností v pečení palaciniek Crepes d’Or.

V detskej škole varenia vyskúšajú deti pripraviť s autorkou detských kuchárskych kníh Helenou Kramárovou zopár hravých receptov.

V nedeľu o 13.00 sa bude konať Starostovská džemovačka. Odborná porota bude hodnotiť, ktorý starosta pripravil najlepší džem.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  5. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  1. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  3. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  4. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  5. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  6. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  9. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  10. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 15 979
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 559
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 592
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 901
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 3 086
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 1 920
  7. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 840
  8. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 822
  9. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 695
  10. Moskva alebo Petrohrad? 1 324