V Medickej sa ochutnáva

Gurmanfest prebieha tento víkend.

V Medickej sa tento víkend ochutnávajú špeciality šéfkuchárov.V Medickej sa tento víkend ochutnávajú špeciality šéfkuchárov.(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Dvadsaťsedem šéfkuchárov zo siedmich krajín sveta predvádza svoje umenie na Gurmánfeste v Medickej záhrade.

Dnes večer o 18.00 budú mať diváci možnosť pozorovať pri práci michelinového šéfkuchára Joseana Aliju z reštaurácie Bilbao v Španielsku a v nedeľu o 14.00 zas Erica Martina, michelina z Belgicka, ktorý varí v reštauácii Lemonnier spolu so svojím synom Tristanom. Ich výtvory bude možné ochutnať tesne po skončení šou.

Pravidelní účastníci

V Medickej záhrade sa po piaty raz prezentuje Osaka sushi bar, argentínsky steakhouse z Hviezdoslavovho námestia. „El Gaucho do tohtoročného festivalového menu zahrnul to najobľúbenejšie z jedálneho lístka - klobásky chorizo a salchicha, kuracie, šampiňónové a hovädzie empanády, hovädzie hamburgery a entrecote steak z vysokej roštenky,“ hovorí výkonná riaditeľka reštaurácie Martina Himi.

O pár stánkov ďalej môžu návštevníci nájsť reštauráciu Le Monde, držiteľa dvoch Vidličiek podľa Gurmána na Slovensku. Festivalové menu tejto reštaurácie je ladené do letnej ľahkosti. „Priamo na festivale budeme grilovať kalamáre, ktoré budeme podávať s kompótom z cherry paradajok, špargľou a pažítkovým krémom,“ prezradil šéfkuchár Martin Korbelič .

Po prvýkrat sa na festivale predstaví reštaurácia Moods. Ponúkne menu zostavené z jelenieho roast beefu s tekvicovým pyré pre milovníkov diviny, priaznivci ľahších jedál si pochutia na filete z pražmy kráľovskej s kuskusom. Hodovanie v Moods podľa Ivana Malinku, manažéra reštaurácie, zavŕši bazový cheescake s čerstvým ovocím.

Historická kuchyňa

Rok 1625 ochutnajú návštevníci GFB prostredníctvom reštaurácie Traja mušketieri. Plesňový syr ako predjedlo, grilované kuracie ramienka, jahňacie ragú a domáce zemiakové šúľance ako dezert

Stánok rešturácie u Juhásza z Košarísk ponúka menu z vlastných dochovaných a dopestovaných produktov, rybaie špeciality zas ponúka reštaurácia Divoká voda

Kuchyňu z britských ostrovov predstaví reštaurácia Whisky bar 44. Škótsky nádych jedál vidno v celej festivalovej ponuke – milovníci morských plodov majú možnosť ochutnať z bohatej škály údených škótskych plodov mora, vyskúšať môžete aj tradičný škótsky Haggis, ktorý sa podobá na našu jaternicu – ibaže je z ovce, či Black Pudding, ekvivalent našej krvavničky.

Michal Konrád z panázijskej reštaurácie Fou Zoo, ktorá minulý rok získala ocenenie Reštaurácia roka 2012 podľa Gurmána na Slovensku, tiež nenechal nič na náhodu. „Naše menu sme zostavili tak, aby vystihovalo charakter našej rešturácie – súlad mora a pevniny. More v menu reštaurácie reprezentujú wasabi krevety ako predjedlo a tuniakové carpaccio ako hlavné jedlo, pevninu zas maldivské kari s kuracím mäskom či sladučké tapiokové perly s bielou čokoládou ako dezert".

Tradičné špeciality regiónov Slovenska ponúkajú v stane Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Ochutnať sa však dajú aj jedlá mexickej, španielskej, tuniskej, francúzskej, thajskej, či peruánskej kuchyne.

Súťažia samosprávy aj celebrity

V sobotu o 14.00 budú mat všetci záujemcovia možnosť ochutnať palacinky, ktoré pripravia slovenské celebrity v Súťaží médií a osobností v pečení palaciniek Crepes d’Or.

V detskej škole varenia vyskúšajú deti pripraviť s autorkou detských kuchárskych kníh Helenou Kramárovou zopár hravých receptov.

V nedeľu o 13.00 sa bude konať Starostovská džemovačka. Odborná porota bude hodnotiť, ktorý starosta pripravil najlepší džem.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  4. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  3. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  4. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  5. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  6. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  10. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 24 823
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 20 779
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 19 786
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 17 320
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 914
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 662
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 878
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 5 076
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 4 967
  10. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 4 687