V Medickej záhrade počas víkendu môžete ochutnať špeciality najlepších bratislavských reštaurácií. Začal sa Gurmán Fest.
BRATISLAVA. Bratislavská Medická záhrada sa zmenila na svet gastronomických špecialít. Začal sa tam 5. ročník Gurmán Festu Bratislava, na ktorom sa do nedele predstavia najlepšie reštaurácie a hotely, vychýrení domáci i zahraniční kuchári, barmani, baristi, someliéri či cukrári.
Historická kuchyňa aj sushi
Na gurmánov čaká historická i britská kuchyňa, sushi v rôznych variáciách, grilovaná špargľa a kalamáre, tuniakové carpaccio, kačacie a kuracie prsičká, tradičná japonská Miso polievka, ale aj argentínska kuchyňa - klobásky chorizo a salchicha, kuracie, šampiňónové a hovädzie empanády, hovädzie hamburgery či entrecote steak z vysokej roštenky.
"Návštevníci festivalu si môžu posedieť aj vo festivalovej kaviarni. Kávu v nej môžu nielen piť, ale aj sa naučiť, ako ju správne pripravovať a servírovať," hovorí riaditeľ Gurmán Festu Radoslav Nackin.
Svoje kuchárske umenie predvádzajú v Medickej záhrade najlepší kuchári, ktorí nielen varia, ale o svojich delikatesách aj niečo prezrádzajú. Platí to aj pre držiteľa ocenenia Kuchár roka Mariána Fila.
Detská škola varenia
V sobotu predstaví kola kuchárske umenie španielsky michelinový šéfkuchár Josean Alija.
Organizátori nezabudli ani na detských divákov. Budú si môcť vyskúšať detskú školu varenia pod kuchárskou taktovkou najmladšej autorky kuchárskych kníh na Slovensku, 18-ročnej Heleny Kramárovej.
Dospelí si môžu vyskúšať zručnosti v škole karvingu alebo zavítať na farmársky ovocný a zeleninový trh.
Tohtoročnou novinkou je slávnostný galavečer s názvom Gurmánsky večer Erica Martina a Martina Korbeliča, ktorí približne pre 60 návštevníkov pripravia špeciálne degustačné šesťchodové menu.
Starostovia ako kuchári
Záverečný deň gurmánskych hodov bude opäť patriť michelinovi z Belgicka Ericovi Martinovi a predstaví sa aj šéfkuchár Gabriel Kocák.
Popoludní si svoje kuchárske umenie vyskúšajú i starostovia bratislavských mestských častí na Starostovskej džemovačke, v ktorej sa ukáže, kto uvarí najlepší džem.
Regionálne špeciality
Tradičné špeciality regiónov Slovenska nájdu kulinárski nadšenci v stane Slovenskej agentúry pre cestovný ruch, ktorá v spolupráci so Slovenských zväzom kuchárov a cukrárov pripravila prierez všetkých krajov.
V ponuke nechýbajú slovenské syry, oplátky, domáca štrúdľa či luxusné pralinky. Zvedavé jazýčky môžu ochutnať aj jedlá mexickej, španielskej, tuniskej, francúzskej, thajskej či dokonca peruánskej kuchyne.